Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν θέλουν ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία

Janet Yellen, United States Secretary of the Treasury. (Reuters)
Αυτό όχι μόνο θα παρατείνει τη σύγκρουση, αλλά και θα κλονίσει την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα υπό δυτική ηγεσία

Την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε σθεναρά τις προσπάθειες αξιοποίησης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Marcus Stanley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα διεθνούς δικαίου, οικονομικά και ηθικά για να προχωρήσουμε", με την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία είχαν παγώσει λόγω των διεθνών κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, στο Κίεβο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση της G7 στο Σαν Πάολο.

Επιπλέον, την Τετάρτη, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι προέτρεψε να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία για να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός.

Αυτό προσθέτει δυναμική στις αυξανόμενες προσπάθειες στο Καπιτώλιο για τη νομισματοποίηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για να βοηθηθεί η πολιορκημένη χώρα, μεταξύ άλλων μέσω του "REPO Act", ενός νομοσχεδίου της αμερικανικής Γερουσίας, το οποίο επικρίθηκε από τον γερουσιαστή Rand Paul (R-Ky.) σε πρόσφατο άρθρο στο Responsible Statecraft. Όπως επισήμανε ο Paul, η δαπάνη αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες με την ευθεία κατάσχεση κυρίαρχων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Μακροπρόθεσμα, αυτό θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια πίστη στο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και δυτικοκεντρικό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αμφιβολίες για το σύστημα και οι πιέσεις για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης είναι ήδη αυξημένες λόγω της δέσμευσης των ρωσικών χρηματοοικονομικών συμμετοχών στο εξωτερικό εξ αρχής, καθώς και της συχνής χρήσης μονομερών κυρώσεων από τις ΗΠΑ για να επιβάλουν τη θέληση και τις αξίες τους σε άλλες χώρες.

Το ποσό των χρημάτων που εμπλέκεται εδώ είναι σημαντικό. Πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Για λόγους σύγκρισης, αυτό είναι περίπου το ίδιο ποσό με το σύνολο της δυτικής βοήθειας που έχει διατεθεί από όλες τις πηγές στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου το 2022 - περίπου 310 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τετραετή βοήθεια που μόλις εγκρίθηκαν από την ΕΕ.

Έτσι, η μετατροπή όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε βοήθεια για την Ουκρανία θα μπορούσε θεωρητικά να χρηματοδοτήσει πλήρως ένα συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία για τα επόμενα χρόνια. Καθώς η πολιτική υποστήριξη για την αόριστη βοήθεια προς την Ουκρανία μειώνεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, η μεγάλης κλίμακας χρήση αυτής της μεθόδου χρηματοδότησης υπόσχεται επίσης μια διοικητική παράκαμψη του πολιτικού συστήματος.

Υπάρχουν όμως και σημαντικά πιθανά μειονεκτήματα, ιδίως στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν τη συντριπτική πλειονότητα των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και οποιαδήποτε μορφή δήμευσης θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς αυτές τις οντότητες. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Ρωσία, τα οποία η Μόσχα θα μπορούσε να κατασχέσει σε αντίποινα για τη δήμευση των ξένων περιουσιακών της στοιχείων.

Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι ότι η χρήση περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση μιας συνεχιζόμενης σύγκρουσης θα χάσει τη χρήση τους ως μοχλού πίεσης για οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά τώρα πως το κόστος της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ανέρχεται σε σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Εάν η Δύση μπορέσει να προσφέρει έναν συμβιβασμό στη Ρωσία, σύμφωνα με τον οποίο τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή μέρους αυτών των δαπανών, αντί να απαιτήσει νέα ρωσική χρηματοδότηση για μαζικές αποζημιώσεις, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα, η νομισματοποίηση των περιουσιακών στοιχείων εκτός μιας ειρηνευτικής διαδικασίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι η Δύση προτίθεται να συνεχίσει τη σύγκρουση επ' αόριστον.

Σε συνδυασμό με τις νέες επιθετικές κυρώσεις των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία και σε τρίτες χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, η νέα ώθηση για τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ σκοπεύουν να εντείνουν τη σύγκρουση με τη Μόσχα χρησιμοποιώντας διοικητικούς μηχανισμούς που δε θα βασίζονται στην υποστήριξη του πολιτικού συστήματος ή των ανθρώπων μέσα σε αυτά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail