Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού περιοδικού The Atlantic που δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, έκανε την πρόταση κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Λιθουανία στις 8 Μαρτίου με τους ομολόγους του της Βαλτικής και της Ουκρανίας.
"Δεν είναι δουλειά της Ρωσίας να μας πει πώς θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Δεν είναι δουλειά της Ρωσίας να οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε τις δράσεις μας ή να θέσει κόκκινες γραμμές. Έτσι, το αποφασίζουμε μεταξύ μας", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, όπως αναφέρει το Politico.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέπληξε πολλούς στην Ευρώπη λέγοντας πρόσφατα ότι δεν αποκλείει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. Παρά την αντίθεση των περισσότερων χωρών της ΕΕ στη δήλωση Μακρόν, το δημοσίευμα αναφέρει πως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι πολύ πιο ανοιχτές στην ιδέα.
Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Μακρόν ανέφερε ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αλλά δεν κατέληξαν σε συναίνεση. Δύο ημέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε στην ετήσια ομιλία του ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης για τις συνέπειες σε περίπτωση υλοποίησης της ιδέας του Μακρόν.
Ακόμη και πριν από την προειδοποίηση του Πούτιν, ωστόσο, η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως το ΝΑΤΟ "παίζει με τη φωτιά" προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία και ότι τα ξένα φορτία όπλων θα αποτελέσουν "νόμιμο στόχο" για τη Ρωσία μόλις περάσουν τα σύνορα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει τονίσει πως η Μόσχα θεωρεί αναπόφευκτες τις άμεσες συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ αν η Δύση αποφασίσει να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.
Πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής Γερμανίας, ταπείνωσαν τον Μακρόν παίρνοντας αποστάσεις από την ιδέα του. Με τη Γαλλία να συνεργάζεται μόνο με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία να φαίνεται να αλλάζει γνώμη για την ιδέα του Μακρόν, αυτό αποτελεί παράλειψη αποτυχίας, καθώς πρόκειται για μικροσκοπικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Σε ένα ακόμη πλήγμα στην απερίσκεπτη ιδέα του Μακρόν, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου πως το Παρίσι και η Βαρσοβία δεν έχουν το δικαίωμα να μιλούν εκ μέρους όλων των μελών του ΝΑΤΟ όταν πρόκειται για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η αποστολή στρατιωτών της συμμαχίας στην Ουκρανία θα μπλοκάρει τις όποιες διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Ο Ιταλός αξιωματούχος τόνισε σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν και του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο καθένας από τους οποίους εξέτασε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων για να βοηθήσει το Κίεβο, ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε μόνο σε κλιμάκωση και θα υπονόμευε κάθε πιθανή διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Στις 8 Μαρτίου, ο κορυφαίος Πολωνός διπλωμάτης δήλωσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία απαιτεί μια "ασύμμετρη κλιμάκωση" από τη Δύση και πως "η παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν είναι αδιανόητη".
"Η Γαλλία και η Πολωνία μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους, [αλλά] όχι εκ μέρους του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Κροσέτο για τις εξελίξεις. Δήλωσε επίσης ότι η προβολή τέτοιων επιχειρημάτων τώρα "δεν έχει κανένα νόημα", καθώς οποιαδήποτε πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία "σημαίνει ένα βήμα προς μια μονομερή κλιμάκωση που θα μπλοκάρει το δρόμο προς τη διπλωματία".
Σύμφωνα με τον Κροσέτο, οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διπλωματία, καθώς δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τη στρατιωτική παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η Μόσχα είναι "πιο εξοπλισμένη και ευέλικτη από το ΝΑΤΟ" όσον αφορά τη στρατιωτική παραγωγή, προσθέτοντας ότι "η Δύση ανακάλυψε πως έχει πολύ μικρότερη παραγωγική ικανότητα από τη Ρωσία".
Ο Ιταλός υπουργός σημείωσε ιδιαίτερα ότι, αν και το ΝΑΤΟ κατάφερε να αυξήσει κάπως την παραγωγική του ικανότητα πυρομαχικών μέσα σε ένα χρόνο από τότε που υποσχέθηκε να προμηθεύσει το Κίεβο με ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού, "εξακολουθεί να παραμένει κατώτερη από τη ρωσική". Υπό αυτές τις συνθήκες, η Δύση "θα πρέπει να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στο Κίεβο", αλλά θα πρέπει επίσης να "σκεφτεί να βοηθήσει" την Ουκρανία με "άλλο τρόπο", δήλωσε ο Κροσέτο, τονίζοντας πως τα δυτικά έθνη θα πρέπει να "ενεργοποιήσουν τους διπλωματικούς διαύλους".
Παράλληλα, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε το Κίεβο να "έχει το θάρρος" να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα, καθώς, κατά την άποψή του, "ο ισχυρότερος είναι αυτός που βλέπει την κατάσταση, σκέφτεται τους ανθρώπους, έχει το θάρρος της λευκής σημαίας και διαπραγματεύεται". Ο Ποντίφικας είπε επίσης ότι δεν υπάρχει έλλειψη εθνών και διεθνών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, που είναι πρόθυμοι να ενεργήσουν ως μεσολαβητές στο θέμα αυτό.
Παρόλο που οι προθέσεις του πάπα είναι θετικές, υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο αποσύρθηκε από τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης με τη Ρωσία την άνοιξη του 2022 και έκτοτε έχει υποβάλει ένα "ειρηνευτικό σχέδιο" που ζητά εξωπραγματικά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα πρώην ουκρανικά εδάφη και τη δίωξη των Ρώσων ηγετών ως εγκληματιών πολέμου. Όλος ο κόσμος μπορεί να δει πως η Ουκρανία έχει χάσει τον πόλεμο, γι' αυτό και όχι μόνο ο πάπας ζητάει ειρήνη, αλλά και ο Μακρόν θέλει απεγνωσμένα να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ για να σώσει το καθεστώς του Κιέβου, αλλά απογοητεύεται καθώς λαμβάνει την υποστήριξη μόνο των πιο ρωσοφοβικών, αλλά μικροσκοπικών κρατών της Βαλτικής.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr