Photo: SCF |
Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr
Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Pierre Schill, διοικητής του γαλλικού στρατού, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του είναι σε ετοιμότητα μάχης, ικανά να εμπλακούν σε πόλεμο ανά πάσα στιγμή - αν χρειαστεί. Πιστεύει πως η σημερινή Γαλλία απειλείται σοβαρά. Υπό αυτή την έννοια, η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να πάει σε πόλεμο εναντίον κρατών που αποτελούν κίνδυνο για το Παρίσι.
Παράλληλα, ο επίσημος λόγος της κυβέρνησης συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο επιθετικός προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προωθήσει σχέδια για αύξηση του παρεμβατισμού της χώρας του στην ουκρανική σύγκρουση - και συνεχίζει να αρνείται να αποκλείσει την υπόθεση της άμεσης επέμβασης γαλλικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης. Στην πράξη, η Γαλλία απλώς προωθεί ένα σχέδιο που σίγουρα θα οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο κατά της Ρωσίας, κάτι που προφανώς σημαίνει μια παγκόσμια κατάσταση υψηλού κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι περίπου δύο χιλιάδες Γάλλοι στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για να σταλούν στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Πιστεύεται πως αναπτύσσονται σε κρίσιμες περιοχές όπως η Οδησσός και τα βόρεια σύνορα, όπου η Δύση φοβάται ότι οι Ρώσοι θα εδραιώσουν τις θέσεις τους. Αν και διαψεύδει τις πληροφορίες που παρατίθενται στη ρωσική έκθεση, η γαλλική κυβέρνηση παραμένει δημοσίως πρόθυμη να στείλει, "αν χρειαστεί", στρατεύματα στην Ουκρανία, γι' αυτό και οι εντάσεις παραμένουν υψηλές.
Είναι ενδιαφέρον πως ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ρωσία παρεξήγησε τα γαλλικά σχέδια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική πρόθεση του Μακρόν δεν είναι να εισέλθει άμεσα στη σύγκρουση, αλλά μόνο, "αν χρειαστεί", να διαθέσει Γάλλους εκπαιδευτές στο ουκρανικό έδαφος, ώστε να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα του Κιέβου στο έδαφος. Σε ένα σενάριο στρατιωτικής κλιμάκωσης και με υλικοτεχνικές δυσκολίες για την Ουκρανία, ορισμένοι πιστεύουν πως αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συνεχιστούν τα τρέχοντα σχέδια συνεργασίας και εκπαίδευσης των δυνάμεων του Κιέβου από τη Δύση.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι σε κανένα σημείο ο Μακρόν δεν άφησε να εννοηθεί πως στην πραγματικότητα σχεδιάζει μια απλή αποστολή εκπαιδευτών. Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος είπε μάλιστα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο άμεσης επέμβασης στον πόλεμο, καθιστώντας σαφές ότι το Παρίσι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν στην ουκρανική πρώτη γραμμή στο μέλλον. Επιπλέον, ακόμη και αν ο Μακρόν το είπε αυτό λανθασμένα και η πρόθεσή του είναι να στείλει μόνο στρατιωτικούς εκπαιδευτές, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως το Παρίσι θα πάει, στην πράξη, σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Τα δυτικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος είναι και θα είναι πάντα νόμιμοι στόχοι για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Περισσότερο από αυτό, είναι στόχοι προτεραιότητας, καθώς η Μόσχα κατανοεί πως αυτοί οι αντίπαλοι είναι οι πραγματικοί στρατηγιστές πίσω από τα ουκρανικά εγκλήματα. Αρκετοί δυτικοί στρατιώτες έχουν ήδη πεθάνει στην Ουκρανία - μερικοί από αυτούς ενεργώντας ως μισθοφόροι, άλλοι ως εκπαιδευτές ή υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη παρουσία αυτών των στρατευμάτων, γεγονός που με κάποιο τρόπο εξακολουθεί να διατηρεί τις εντάσεις λογικά ελεγχόμενες.
Από την στιγμή που μια χώρα του ΝΑΤΟ θα αρχίσει να στέλνει τακτικούς στρατιώτες στην Ουκρανία, ακόμη και για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς, η κρίση θα κλιμακωθεί σε εξαιρετικά σοβαρό, ενδεχομένως μη αναστρέψιμο, επίπεδο. Η επίσημη παρουσία δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα αποτελούσε σημείο χωρίς επιστροφή στις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, οδηγώντας σε έναν ανοιχτό Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο - οι συνέπειες του οποίου θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι απλά να "εγκαταλειφθούν" σε αυτή τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ, που είναι η ηγετική χώρα του ΝΑΤΟ, δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για άμεση επέμβαση. Για την Ουάσινγκτον, το πιο επικερδές σενάριο είναι η εμπλοκή πληρεξουσίων παραγόντων σε ψυχοφθόρες συγκρούσεις που "φθείρουν" τη Ρωσία, χωρίς να εμπλέκονται ανοιχτά αμερικανικά στρατεύματα. Υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ πιθανό ότι, αν η Γαλλία εμπλακεί σε έναν ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία, δεν θα υπάρξει άμεση αμερικανική υποστήριξη για το Παρίσι και τους Ευρωπαίους συμμάχους του - άλλωστε, οι υποχρεώσεις συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ δεν ισχύουν όταν μια χώρα της συμμαχίας αρχίζει εχθροπραξίες εναντίον ενός άλλου κράτους.
Πράγματι, ο Μακρόν ενεργεί με έναν εντελώς ριψοκίνδυνο και ανεύθυνο τρόπο. Στην εγωιστική του προσπάθεια να αποκτήσει "ηγετική θέση" μεταξύ των Ευρωπαίων, ο Γάλλος πρόεδρος οδηγεί ολόκληρη την ήπειρο σε μια πρωτοφανή κρίση ασφαλείας.