Η γενοκτονία της Γάζας αποκαλύπτει την απάτη των ανθρωπιστικών πολέμων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Photo: Public domain
Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ εξαπέλυσαν έναν παράνομο πόλεμο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ήταν ένα γεγονός καμπής που οδήγησε σε μια σειρά από πολέμους του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του επόμενου τετάρτου αιώνα μέχρι σήμερα - όλοι στη βάση κάποιας ευγενούς αρχής για την "υπεράσπιση" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της δημοκρατίας.

Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών διάρκειας 10 εβδομάδων που ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 1999, προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους αμάχων και κατέστρεψε τις υποδομές μιας καλά ανεπτυγμένης τότε σοσιαλιστικής χώρας.

Το σκεπτικό της στρατιωτικής επέμβασης δηλώθηκε ως "ανθρωπιστικό" - δήθεν για την προστασία των αμάχων σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

Ο διεθνής δικηγόρος και συγγραφέας Dan Kovalik λέει πως το "ανθρωπιστικό" πρόσχημα για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ ήταν μια απάτη.

Ο πραγματικός στόχος, λέει, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί ιμπεριαλιστές εταίροι τους να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο για τη συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Kovalik είναι συγγραφέας του βιβλίου "Όχι άλλος πόλεμος: Πώς η Δύση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χρησιμοποιώντας την ανθρωπιστική επέμβαση για να προωθήσει οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα".

Ο βομβαρδισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ δεν είχε νόμιμη εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ήταν μια μονομερής ενέργεια που με μεγαλύτερη ακρίβεια ορίζεται ως παράνομη επίθεση - έγκλημα πολέμου.

Ο Kovalik σημειώνει ότι η ιστορική περίοδος ήταν κρίσιμη. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδιαμόρφωναν την αυτοκρατορική τους ισχύ στη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή (1945-90). Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ουάσινγκτον ανακηρύχθηκε ως η μοναδική υπερδύναμη. Λέει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να εδραιώσουν το προνόμιό τους στο μεταψυχροπολεμικό κόσμο να χρησιμοποιούν την στρατιωτική τους ισχύ και εκείνη των εταίρων τους στο ΝΑΤΟ όπου και όποτε χρειάζεται για την προώθηση των στρατηγικών τους συμφερόντων.

Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν έτσι ένα άνοιγμα σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων για την αμερικανική και νατοϊκή στρατιωτική ισχύ που θα χρησιμοποιούνταν κατά βούληση, αγνοώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που είχε συνταχθεί το 1945 για να αποτρέψει το είδος της επίθεσης που είχε εξαπολύσει η ναζιστική Γερμανία.

Εν ολίγοις, επρόκειτο για μια επανεφεύρεση του ιμπεριαλισμού με μανδύα αρετής.

Μετά τη Γιουγκοσλαβία, η οποία βαλκανοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της επίθεσης του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στρατιωτικοί εταίροι τους ξεκίνησαν ένα 25ετές όργιο παράνομων πολέμων και μυστικών επεμβάσεων. Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Λιβύη, Συρία και άλλα μέρη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ατελείωτοι πόλεμοι που κόστισαν στο δυτικό δημόσιο τρισεκατομμύρια δολάρια και υποδαύλισαν μια λιτανεία κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, από τη μαζική μετανάστευση έως τη μαζική φτώχεια - σε όλους αυτούς τους πολέμους έχουν εμπλακεί διαδοχικοί πρόεδροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού εν ενεργεία Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία - ο μεγαλύτερος μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - μπορεί να αποδοθεί στην αδιάκοπη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας τα τελευταία 25 χρόνια. Η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί εταίροι της ισχυρίζονται πως υπερασπίζονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία έναντι της υποτιθέμενης ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η δυτική αφήγηση αγνοεί την πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ έχουν στρατιωτικοποιήσει ένα νεοναζιστικό καθεστώς στην Ουκρανία για τουλάχιστον οκτώ χρόνια πριν ξεσπάσει η τρέχουσα σύγκρουση στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Daniel Kovalik καταλήγει με ένα καταστροφικό επιχείρημα: αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις ανθρωπιστικές αρχές και τη δημοκρατία, τότε γιατί δεν επεμβαίνουν για να σταματήσουν τη γενοκτονία στη Γάζα εναντίον των Παλαιστινίων; Πάνω από 30.000 άνθρωποι -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση. Μακριά από το να παρέμβουν για να προστατεύσουν τους αμάχους από την ισραηλινή σφαγή και την πείνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ είναι πλήρως συνένοχοι στην υποστήριξη των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου - στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά.

Η δυτική "ανθρωπιστική παρέμβαση" που τόσο εύκολα ξεκίνησε αλλού αποκαλύπτεται ως μια τραγελαφική απάτη για να καλύψει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail