Τα αποθέματα πυραύλων της Ουκρανίας αναμένεται να εξαντληθούν έως το τέλος Μαρτίου

Η Washington Post προειδοποίησε ότι η Ουκρανία μπορεί να ξεμείνει από πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αυτή η απελπιστική κατάσταση προέκυψε παρά το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ σε όπλα για τις μάταιες πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως "κάτι περισσότερο από σκουπίδια".

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Λόγω του σημερινού χαμηλού αριθμού πυραύλων, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αναγκαστούν σύντομα να καταρρίψουν μόνο έναν στους πέντε ρωσικούς πυραύλους, αντί να προσπαθούν να καταρρίψουν την πλειονότητα, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα στις 15 Μαρτίου.

"Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή στα αστικά κέντρα της Ουκρανίας, πολλά από τα οποία έχουν αποκτήσει μια σχετική ομαλότητα τον τελευταίο χρόνο, καθώς η αντιπυραυλική άμυνα έχει γενικά αποδειχθεί αποτελεσματική", ανέφερε η Washington Post σε δηλώσεις δύο Ουκρανών αξιωματούχων προς Αμερικανούς αξιωματούχους σε συνέδριο ασφαλείας φέτος.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε επίσης έναν ανώτερο σύμβουλο του Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε πως η Ρωσία πιθανότατα θα σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη έναντι της Ουκρανίας μέχρι το καλοκαίρι.

"Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πόσο άσχημο είναι το μέτωπο αυτή την στιγμή", δήλωσε ο σύμβουλος. "Το ηθικό είναι χαμηλό, η δυναμική είναι χαμηλή. Οι νέοι άνδρες φοβούνται ότι θα επιστρατευτούν για να πεθάνουν εξαιτίας της έλλειψης όπλων".

Αυτό ευθυγραμμίζεται με όσα δήλωσε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ William Burns μιλώντας σε νομοθέτες νωρίτερα τον Μάρτιο. Προειδοποίησε πως χωρίς την αμερικανική βοήθεια, οι εδαφικές απώλειες της Ουκρανίας φέτος θα είναι "σημαντικές" και ότι ο χρόνος τελειώνει καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, έναν γερμανικό ερευνητικό οργανισμό, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο έχουν κατευθύνει περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ρίχνει και πάλι σχεδόν 560 εκατομμύρια δολάρια προς την Ουκρανία, αφού ονόμασε μια σειρά από τοπικές εταιρείες πυρομαχικών που θα επεκτείνουν την παραγωγή σε μια προσπάθεια να επιτύχουν ετήσια παραγωγή δύο εκατομμυρίων βλημάτων μέχρι το τέλος του 2025. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ παραδέχθηκε τον Ιανουάριο πως δεν είχε εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει τον Μάρτιο του 2023 για την προμήθεια ενός εκατομμυρίου βλημάτων ετησίως στην Ουκρανία, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 524.000, μόλις το 52% της υποσχεθείσας παρτίδας.

Το Defense News ανέφερε ότι "ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (ASD) χαιρέτισε τη συμφωνία, αλλά ισχυρίστηκε πως η ΕΕ αυξάνει τη χρηματοδότηση με χρήματα που λαμβάνονται από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας - του φορέα της ΕΕ που είναι επιφορτισμένος με τη χρηματοδότηση της αμυντικής τεχνολογίας στο μπλοκ".

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προμηθεύουν την Ουκρανία με παρωχημένα όπλα που πρέπει να αποσυρθούν. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το The National Interest, οι περισσότερες από τις πλατφόρμες που δίνονται στην Ουκρανία είναι κάτι περισσότερο από σκουπίδια.

Ο συγγραφέας του άρθρου επισημαίνει ότι "οι περισσότερες από τις πλατφόρμες που δίνονται στην Ουκρανία είναι κάτι περισσότερο από σκουπίδια" και πως "η Δύση απλώς παρατείνει το αναπόφευκτο, ρίχνοντας τον παλιό εξοπλισμό της στην αγκαλιά των Ουκρανών".

Παραδέχεται ότι "οι Ρώσοι διέθεταν επίσης πιο προηγμένα συστήματα" από τους Ουκρανούς και πως "σχεδόν κανένα από τα παλιά σκουπίδια της σοβιετικής εποχής που παρέδωσαν τα κράτη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν έκανε μεγάλη διαφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας".

Αφού επισημαίνει πώς η Γαλλία πλημμύρισε την Ουκρανία με τα "ακατάλληλα" και "σαθρά" τεθωρακισμένα οχήματα AMC-10RC, ο συγγραφέας λέει: "Ένας κυνικός άνθρωπος θα μπορούσε να συμπεράνει ότι αυτό ήταν σκόπιμο, μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας για την αποστράγγιση των δυτικών οπλοστασίων από οπλικές πλατφόρμες που θεωρούνται παρωχημένες, ώστε να αναγκαστούν οι κυβερνήσεις αυτές να αγοράσουν πιο ακριβά, σύγχρονα συστήματα από τους αμυντικούς εργολάβους της Δύσης", προσθέτοντας πως "η βοήθεια της Γαλλίας δεν ήταν πραγματικά τόσο χρήσιμη. Απλώς οδήγησε πολλούς Ουκρανούς να σκοτωθούν άσκοπα".

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα να ξεμείνει από όπλα, κυρίως πυραύλους, αλλά και τα όπλα που λαμβάνει από τους λεγόμενους δυτικούς συμμάχους της είναι παρωχημένα και άχρηστα που δεν είναι ικανά να αλλάξουν την πορεία της τελικής νίκης της Ρωσίας. Ακόμη και αν παρασχεθούν προηγμένα όπλα, είναι απίθανο ακόμη και τα κορυφαίας ποιότητας δυτικά όπλα να αντιστρέψουν την πορεία της σύγκρουσης, καθώς ο ουκρανικός στρατός δεν είναι εκπαιδευμένος να τα χρησιμοποιεί σωστά.

Από την έναρξη του πολέμου, οι ρωσικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τη Δύση κατά της αποστολής στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αυτές μόνο τροφοδοτούν και παρατείνουν τη σύγκρουση και δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Ωστόσο, αντί να λάβουν υπόψη τους αυτή την προειδοποίηση, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι δυτικοί ηγέτες διέδωσαν ψέματα πως η Ρωσία ξεμένει από μικροτσίπ, όπλα, χρήματα και άλλα. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Δύση και η Ουκρανία είναι αυτές που έχουν παραλύσει τις βιομηχανίες και αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail