Η Αλβανία επαναλειτουργεί τη βάση "Πόλη του Στάλιν" προς όφελος του ΝΑΤΟ

nato.int
Freepen.gr - Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα άνοιξε εκ νέου ένα αεροδρόμιο σοβιετικής εποχής, λέγοντας ότι η χώρα του πρέπει να παρέχει άλλη μια βάση επιχειρήσεων για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός πως δε διαθέτει δικά της στρατιωτικά αεροσκάφη. Είπε ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για την προστασία από το ρωσικό επεκτατισμό.

Η επί μακρόν αδρανής αεροπορική βάση Kucova, που βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα (53 μίλια) νότια των Τιράνων, άνοιξε επίσημα τη Δευτέρα. Η τελετή εγκαινίων ακολούθησε ένα διετές έργο ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού - με κόστος 50 εκατομμυρίων ευρώ (54 εκατομμύρια δολάρια) για το ΝΑΤΟ - και η βάση θα παρέχει στη δυτική στρατιωτική συμμαχία έναν ακόμη χώρο για τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών και την αποθήκευση πυρομαχικών.

Η Κούκοβα προσφέρει "ένα ακόμη στοιχείο ασφάλειας για την περιοχή μας στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία γνωρίζουμε καλά ότι κινδυνεύει από τις νεοϊμπεριαλιστικές απειλές και τις φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε ο Ράμα στην τελετή της Δευτέρας. Μετά την ομιλία του, δύο αμερικανικά F-16 και άλλα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πέταξαν πάνω από τη βάση και δύο Eurofighter Typhoon προσγειώθηκαν.

Η βάση είχε μετατραπεί σε νεκροταφείο σκουριασμένων σοβιετικών αεροσκαφών μετά το κλείσιμό της το 2005. Η κοντινή πόλη, Kucova, είχε το παρατσούκλι "Πόλη του Στάλιν" όταν φιλοξενούσε MIG, Antonov και άλλα σοβιετικά αεροσκάφη κατά την κομμουνιστική εποχή της Αλβανίας. Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009 και η χώρα επιδιώκει να γίνει μέλος της ΕΕ. "Σήμερα, ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και ευτυχώς, η Αλβανία βρίσκεται στην άλλη πλευρά", δήλωσε ο Ράμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail