Το παιχνίδι δύναμης της Ινδίας: Η παλίρροια γυρίζει στον Ινδο-Ειρηνικό

India's Defence Minister Rajnath Singh on board INS Vikramaditya to inaugurate a naval base in Minicoy on March 6, 2024. -  X/rajnathsingh
Η νέα ναυτική βάση του Νέου Δελχί στη νησιωτική αλυσίδα θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό εγκαινίασε την Τετάρτη τη νέα του βάση INS Jatayu στο νησί Minicoy του Lakshadweep για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες στην στρατηγικής σημασίας περιοχή του Ινδικού Ωκεανού (IOR). Η ναυτική βάση θα ενισχύσει επίσης την επιχειρησιακή εμβέλεια και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του Ινδικού Ναυτικού στις επιχειρήσεις κατά της πειρατείας και των ναρκωτικών στη Δυτική Αραβική Θάλασσα, δήλωσε το Νέο Δελχί.

Του Aaryaman Nijhawan, ερευνητή διεθνών σχέσεων και πολιτικού σχολιαστή. Ο Aaryaman είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Δελχί της Ινδίας και του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (Πανεπιστήμιο MGIMO) της Ρωσικής Ομοσπονδίας - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η βάση θα παράσχει στο Νέο Δελχί σημαντική γεωπολιτική επιρροή για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε αντιλαμβανόμενης κινεζικής επιθετικότητας κατά μήκος της αμφισβητούμενης Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC), ενώ παράλληλα θα επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες προβολής ισχύος των ινδικών ναυτικών δυνάμεων, επιτρέποντάς τους να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη θαλάσσια ασφάλεια και συνδεσιμότητα εντός της IOR.

Η ανάπτυξη μιας ινδικής ναυτικής βάσης στην είσοδο αποτελεί την απόλυτη δαμόκλειο σπάθη για την οικονομία του Πεκίνου. Ενώ το νησί βρίσκεται μόλις εκατό μίλια μακριά από το Στενό της Μάλακα, οποιαδήποτε κινεζική αντίδραση σε μια κρίση στην περιοχή θα απέχει τουλάχιστον 1.500 μίλια από τη Σάνια, την πλησιέστερη ναυτική βάση.

Πέρα από την ισοπέδωση της γεωστρατηγικής ζυγαριάς υπέρ της Ινδίας, μια βάση στο Μεγάλο Νικομπάρ σε συνδυασμό με τις συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών ως μέρος του πλαισίου της Τετράδας, φέρνει την Ινδία σε θέση να ασκήσει πλήρη κυριαρχία στις θαλάσσιες πληροφορίες στην περιοχή.

Μια τέτοια κίνηση ενισχύει επίσης τις θαλάσσιες πολεμικές ικανότητες της Ινδίας, ενισχύοντας σημαντικά τα συστήματα άρνησης πρόσβασης στην περιοχή (A2/AD), τα οποία προηγμένες περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν συστηματικά για να αντιμετωπίσουν τους αμερικανικούς αντιπάλους τους.

Σε συνδυασμό με το φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των υποβρυχίων της Ινδίας, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις αυτών είναι εκτεταμένες. Τα επόμενα χρόνια, το Πεκίνο θα αναγκαστεί ουσιαστικά να θεωρήσει το Νέο Δελχί ως ισότιμο στις μελλοντικές του συναλλαγές, για να μην προσκαλέσει ένα από τα λίγα σημαντικά τρωτά σημεία του να γίνει το Βατερλό της Κίνας.

Η θέση σε λειτουργία της νέας βάσης έρχεται στο πλαίσιο ενός άλλου στρατηγικού σχεδίου εκσυγχρονισμού της νήσου Μεγάλη Νικομπάρ της αλυσίδας των νήσων Ανταμάν και Νικομπάρ. Για το σχέδιο αυτό, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη μιας "πράσινης πόλης", έχουν εγκριθεί συνολικά 720 δισεκατομμύρια ρουπίες (8,68 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό έχει κολοσσιαίες και εκτεταμένες γεωπολιτικές επιπτώσεις για την περιοχή.

Θαλάσσια κυριαρχία

Η αναδυόμενη εποχή της πολυπολικότητας είναι ταυτόχρονα ευλογία και πληγή για την Ινδία. Από τη μία πλευρά, συμπληρώνει τέλεια την εξωτερική πολιτική του Νέου Δελχί, όπου η πολυμερής δέσμευση θεωρείται ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες.

Από την άλλη πλευρά, η ανάδυση νέων πόλων και η άνοδος της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό σημαίνει μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων με τους οποίους η Ινδία πρέπει να ισορροπήσει στρατηγικά. Τα πράγματα περιπλέκει η σταδιακή καταρράκωση της διεθνούς τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τη στιγμή που οι κανόνες για τη νέα αναδυόμενη τάξη δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Σε τέτοιους καιρούς αβεβαιότητας και αναταραχής, το Νέο Δελχί επέλεξε εύστοχα να ενισχύσει τη ναυτική του παρουσία στην IOR, γεγονός που αναμφίβολα θα έχει μεγάλες γεωστρατηγικές συνέπειες για την περιοχή.

Η ταχεία άνοδος του Πεκίνου στη διεθνή σφαίρα ακολουθήθηκε από έναν εξίσου ταχύ εκσυγχρονισμό των ναυτικών του δυνάμεων, δηλαδή του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN), το οποίο από τη δεκαετία του 1990 μετατράπηκε από μια περιορισμένη ναυτική δύναμη καφέ υδάτων σε ένα πλήρες ναυτικό μπλε υδάτων. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις του αμερικανικού Κογκρέσου θεωρούν ότι ο PLAN είναι η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον πλανήτη, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των πολεμικών σκαφών.

Αυτή η άνοδος της PLAN συνέπεσε επίσης με την ολοένα και πιο διεκδικητική κινεζική εξωτερική πολιτική, ιδίως στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία το Πεκίνο θεωρεί δική του αυλή.

Η αμερικανική ναυτική παρουσία στην περιοχή, επομένως, θεωρείται από την κινεζική ηγεσία ως εισβολή στη σφαίρα επιρροής της. Το Πεκίνο είναι αρκετά επιθετικό στην προσπάθειά του να ανακτήσει τον έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας - προς απογοήτευση μικρότερων κρατών όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, τα οποία διεκδικούν επίσης ορισμένα από τα αμφισβητούμενα νησιά στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν ασκήσεις "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας" για να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρούν ως κινεζική πρόκληση για τη διεθνή τάξη υπό αμερικανική ηγεσία. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε ευαίσθητη θέση, καθώς είναι η μόνη μεγάλη χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αλλά ειρωνικά ισχυρίζεται πως την υπερασπίζεται.

Η αγωνιζόμενη αμερικανική κυριαρχία αφήνει ανήσυχους τους συμμάχους της στον Ινδο-Ειρηνικό. Ερωτήματα εγείρονται, επίσης, για το πόσο καιρό οι ΗΠΑ μπορούν να διατηρήσουν τη θαλάσσια κυριαρχία στην περιοχή.

Η Κίνα, την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να αδυνατεί να επιλύσει το δίλημμά της στη Μάλακα, δηλαδή να διαφυλάξει τις εμπορικές θαλάσσιες οδούς της, μέσω των οποίων μεταφέρεται περίπου το 65% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της. Σε περίπτωση σύγκρουσης, οποιαδήποτε διακοπή ή αποκλεισμός του Στενού από αντίπαλο στόλο θα μπορούσε ουσιαστικά να παραλύσει την κινεζική οικονομία με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου, εν μέρει λόγω των κινεζικών προσπαθειών να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Μάλακα και εν μέρει για να αντισταθμιστεί η αμερικανική περιφερειακή υπεροχή, οι επιδρομές του PLAN επεκτάθηκαν στην IOR, μια περιοχή που η Ινδία θεωρεί ως την πίσω αυλή της.

Αυτές οι κινεζικές επιδρομές έχουν αποκτήσει μια ημιμόνιμη παρουσία στην περιοχή. Το Νέο Δελχί θεωρεί αυτές τις ανεπιθύμητες εισβολές ως απειλή και μέρος της ευρύτερης θεωρίας του Πεκίνου για την αλυσίδα μαργαριταριών που αποσκοπεί στην περικύκλωση και απομόνωση της Ινδίας μέσω μιας σειράς στρατηγικά τοποθετημένων βάσεων γύρω της.

Δεδομένου ότι το Νέο Δελχί δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον PLAN στην επίτευξη συγκριτικής συμβατικής υπεροχής, διερευνά άλλα καινοτόμα μέσα για την αποτροπή της κινεζικής απειλής - και η νέα βάση στο Lakshadweep είναι μια σημαντική κίνηση. Η σημερινή διεκδικητική στάση της Ινδίας εντός της IOR θα πρέπει να προκαλέσει μια στρατηγική αλλαγή προς την κατεύθυνση της μετατροπής του Νέου Δελχί από μια χερσαία σε μια διπλή δύναμη, με τρομερές δυνατότητες τόσο στον χερσαίο πόλεμο όσο και στο θαλάσσιο χώρο μάχης. Μόνο με μια στρατηγική στροφή προς την κατεύθυνση της μετατροπής της Ινδίας σε ναυτική δύναμη θα μπορέσει να εδραιωθεί ως μελλοντική παγκόσμια δύναμη που θα υποστηρίζεται από ένα πλήρες ναυτικό γαλάζιων υδάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail