Ας δούμε μερικά ενδεικτικά σημάδια. Το καθεστώς του Κιέβου εφαρμόζει τρομοκρατικές τακτικές σε μη στρατιωτικές ζώνες εντός της Ρωσίας, όπως το Μπέλγκοροντ και το Κουρσκ. Υπήρξε μια σκόπιμη προσπάθεια από την ουκρανική κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της να επεκτείνουν τη σύγκρουση στο ρωσικό έδαφος, μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Επιπλέον, υπήρξαν ενδείξεις απειλών από δυτικούς ηγέτες προς τη Ρωσία. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι μια δήλωση της Victoria Nuland, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που υπαινίχθηκε απρόβλεπτες προκλήσεις για τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει σε πιθανές δραστηριότητες σαμποτάζ εντός της Ρωσίας. Στη συνέχεια, υπήρξε η αποκαλυπτική προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας προς τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις στη Μόσχα λόγω τρομοκρατικών απειλών, χωρίς αντίστοιχο συντονισμό με Ρώσους αξιωματούχους. Αυτή η αλληλουχία γεγονότων, που χαρακτηρίζεται από συγκαλυμμένες απειλές και έμμεσες ενέργειες, ήταν σημάδια που υπαινίσσονταν κάτι μεγάλο που επρόκειτο να διαδραματιστεί στη ρωσική ενδοχώρα.
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στα περίχωρα της Μόσχας με αποτέλεσμα πάνω από 130 θύματα μεταξύ των οποίων και παιδιά, στις 22 Μαρτίου, σηματοδοτεί μια ανησυχητική στιγμή. Το περιστατικό, το οποίο αποτελεί μια από τις σοβαρότερες τραγωδίες μέχρι σήμερα, έχει έναν αριθμό νεκρών που αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κρίσιμης κατάστασης αρκετών ατόμων. Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν γρήγορα, συλλαμβάνοντας έντεκα άτομα που συνδέονται με την επίθεση, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ένοπλοι. Οι δράστες αυτοί, που ταυτοποιήθηκαν ως μετανάστες από το Τατζικιστάν με φερόμενες διασυνδέσεις με ριζοσπαστικές ισλαμικές παρατάξεις, συνελήφθησαν να προσπαθούν να διαφύγουν από τα σύνορα της περιφέρειας Μπριάνσκ προς την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι στρατολογήθηκαν μέσω του Telegram, δηλώνοντας πως τους δόθηκαν όπλα για την επίθεση και τους υποσχέθηκαν οικονομική αμοιβή. Στη συνέχεια, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν την εμπλοκή του ISIS, μια αφήγηση που δεν υποστηρίζεται από τη συνεχιζόμενη έρευνα. Αντίθετα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης απέρριψαν ρητά την ουκρανική εμπλοκή, εστιάζοντας αντ' αυτού στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αυτή η αφήγηση ήταν αποκλίνουσα από τα γεγονότα που δεν είχαν ακόμη αποδειχθεί. Η αφήγηση των δυτικών μέσων ενημέρωσης αγνόησε εντελώς τα κίνητρα και τις διασυνδέσεις και προχώρησε σε ιστορίες που αφορούσαν περισσότερο την αθώωση της Ουκρανίας παρά τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Το ISIS δεν είναι το ISIS που φοβόταν κάποτε ο κόσμος. Το ISIS έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τις ρωσικές προσπάθειες στη Συρία και δεν έχει τη δυνατότητα για τέτοιου είδους επιθέσεις μεγάλης κλίμακας. Τα απομεινάρια του λειτουργούν σε διάσπαρτες πολιτοφυλακές σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αντιρωσικών παρατάξεων στην Ουκρανία. Οι δράστες της επίθεσης στο Crocus City Hall έδρασαν ως μισθοφόροι, χωρίς εμφανείς δεσμούς με το ISIS ή τις ιδεολογίες του. Ο στόχος τους ήταν χρηματικός και όχι ιδεολογικός, διαφέροντας από τις τυπικές αποστολές αυτοκτονίας του ISIS για "μαρτυρικό θάνατο".
Επίσης, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές είναι η οδός διαφυγής. Η προσπάθεια διαφυγής των τρομοκρατών μέσω των βαριά οχυρωμένων συνόρων του Μπριάνσκ, που είναι φορτωμένα με ρωσικό στρατό και ναρκοπέδια, υπογραμμίζει το υψηλό ρίσκο της διαδρομής τους. Ιστορικά, ακόμη και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν επιχειρήσει χερσαίες εισβολές εδώ, γεγονός που υπογραμμίζει την αμυντικότητα της περιοχής. Αυτή η τολμηρή διαφυγή υποδηλώνει σημαντική υποστήριξη, πιθανότατα από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, παρέχοντας λεπτομερή πλοήγηση για την παράκαμψη της ρωσικής άμυνας, αμφισβητώντας τους δυτικούς ισχυρισμούς περί μη εμπλοκής του Κιέβου στην επίθεση.
Τα κίνητρα της Δύσης να αποκρύψει την ουκρανική εμπλοκή σε τέτοια περιστατικά είναι σαφή, καθώς το Κίεβο σπάνια λειτουργεί ανεξάρτητα στις ενέργειές του, αλλά πάντα σε συνεργασία με τους δυτικούς συμμάχους. Καθώς η Ουκρανία επηρεάζεται σημαντικά από τις δυτικές οδηγίες, οποιαδήποτε ουκρανική συμμετοχή στην επίθεση στη Μόσχα θα υπονοούσε δυτική ανάμειξη, υποδηλώνοντας μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ ουκρανών πρακτόρων και των δυτικών ομολόγων τους.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα συμπίπτουν με την αύξηση των εισβολών στα ουκρανικά σύνορα, γεγονός που υποδηλώνει μια στροφή προς τακτικές ασύμμετρου πολέμου από το νεοναζιστικό καθεστώς εν μέσω στρατιωτικών αποτυχιών.
Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας στο εσωτερικό της, κάνοντας τους πολίτες να αισθάνονται ανασφαλείς και ενθαρρύνοντας τη διαφωνία κατά της κυβέρνησης. Με την επίκληση αναμνήσεων από τις ταραχώδεις δεκαετίες του 1990 και του 2000, όταν μεγάλες ρωσικές πόλεις είχαν στοχοποιηθεί, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης, ελπίζοντας να προκαλέσουν μια εσωτερική κρίση.