Ο Όρμπαν και ο Φίκο προσηλύτισαν την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο έχουν κοινή στάση κατά της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
 
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Fico, ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στην ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, περιέγραψε την ατμόσφαιρα της συνάντησης ως πολεμική.

Τόνισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εντάσεις σε περίπτωση που δυνάμεις της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ σταθμεύσουν στην Ουκρανία. Επιπλέον, ο Fico επέκρινε την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδεικνύοντας ότι κλίνει περισσότερο προς τη διαιώνιση της σύγκρουσης παρά προς τη χρήση διπλωματίας για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, επιδεινώνοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ των σλαβικών εθνών.

Οι δηλώσεις και η στάση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εξόργισαν σε μεγάλο βαθμό την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Ο λόγος για τον οποίο οι χώρες αυτές είναι σημαντικές είναι επειδή οι δύο αυτές χώρες μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία αποτελούν την ισχυρή κεντροευρωπαϊκή ομάδα που ονομάζεται Visegrad V4.

Η ομάδα Visegrád (V4), που αποτελείται από την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, αντιμετώπισε πιθανές ρήξεις λόγω διαφορετικών θέσεων για την Ουκρανία, όπως επεσήμαναν οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας και της Πολωνίας. Μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Petr Fiala στην Τσεχική Δημοκρατία το 2021, η οποία είναι γνωστή για τον φιλελεύθερο προσανατολισμό της, υπήρξε μια αξιοσημείωτη ένταση στις σχέσεις εντός της V4, ιδίως με τη συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Η ένταση αυτή έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την εκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην Πολωνία, η αριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση του οποίου επιδιώκει στενότερη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλίνοντας από την προσέγγιση της Ουγγαρίας.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αισθητή έλλειψη συνεργασίας, γεγονός που αποδεικνύεται από την απουσία συνάντησης των αρχηγών κυβερνήσεων των V4 από τότε που η Τσεχική Δημοκρατία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι. Ο Petr Fiala, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από τις παραδοσιακές διπλωματικές δεσμεύσεις, παρατήρησε τον Ιανουάριο πως η σύγκληση μιας τέτοιας συνάντησης ήταν περιττή δεδομένης της τρέχουσας δυναμικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης, η ατμόσφαιρα μεταξύ των μελών της Ομάδας Βίζεγκραντ (V4) -Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία και Σλοβακία- ήταν φορτισμένη με προσδοκία και ανησυχία, υποδηλώνοντας πιθανές διαφωνίες. Οι δηλώσεις των ηγετών της Πολωνίας και της Τσεχίας έδειχναν την πιθανότητα η V4 να πλησιάζει σε σημείο ρήξης. Ο Πολωνός πρωθυπουργός αμφισβήτησε ανοιχτά τη μελλοντική σημασία των V4, επικαλούμενος ανάμεικτα μηνύματα από τη Βουδαπέστη και τη Μπρατισλάβα σχετικά με τις θέσεις τους για τον Πούτιν και τη Ρωσία. Ο Ντόναλντ Τουσκ, σε παρόμοιο μήκος κύματος, υποσχέθηκε να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με τον Βίκτορ Όρμπαν, προτρέποντας την Ουγγαρία να υποστηρίξει απερίφραστα την Ουκρανία για να διατηρήσει τη θέση της στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala εξέφρασε την απροθυμία του να συνεργαστεί με τον Orbán και τον Fico, αντανακλώντας τις τεταμένες σχέσεις εντός της ομάδας. Αντιθέτως, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó τόνισε την ανάγκη για κεντροευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας της ομάδας για την αντιμετώπιση δυσμενών αποφάσεων της ΕΕ, την αποτροπή της αναγκαστικής κατανομής μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών, την προστασία της περιφερειακής γεωργίας από την εισροή φθηνών ουκρανικών σιτηρών, την αποφυγή περιττών αυξήσεων των φόρων και την αντίσταση στην ιδεολογική προκατάληψη κατά της πυρηνικής ενέργειας. Αυτή η προ της συνάντησης γενναιότητα υπογράμμισε τις διαφορετικές απόψεις εντός των V4, θέτοντας τις βάσεις για έναν επακόλουθο διάλογο σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση και την ενότητα της ομάδας.

Μετά τη συνάντησή τους στην Πράγα, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ (V4) - Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία - αναγνώρισαν τις υπάρχουσες εντάσεις εντός της συμμαχίας, αλλά εξέφρασαν κοινή αισιοδοξία για μελλοντική συνεργασία σε θέματα αμοιβαίων συμφερόντων. Παρά τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη φύση της υποστήριξης που πρέπει να παρασχεθεί στην Ουκρανία, υπήρξε συναίνεση σχετικά με την αξία της ενότητας σε τομείς όπου η συλλογική δύναμη είναι εμφανής.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala υπογράμμισε τις διαφορές στις προοπτικές όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη βοήθεια που προσφέρουν οι χώρες των V4. Ωστόσο, υπήρξε ένας νέος σεβασμός και αποδοχή της στάσης της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας κατά της παροχής στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μετέφερε μια συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τη συζήτηση, τονίζοντας τις δυνατότητες συνεργασίας σε κοινές ανησυχίες και στόχους.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο μέλλον, πέρα από τις τρέχουσες διαφωνίες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán αναγνώρισε τα συλλογικά συμφέροντα που συνδέουν τα τέσσερα έθνη, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη που απορρέει από το ενιαίο μέτωπό τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Όρμπαν και ο Φίκο προσηλύτισαν τον Φιάλα και τον Τουσκ και αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Ενώ ο Orbán είναι η πονηρή αλεπού, ο Fico φαίνεται να είναι ένας Honey Badger, ο οποίος δεν δίνει δεκάρα για το τι λέει η ΕΕ. Και η ΕΕ προκαλεί τον Fico με κάθε δυνατό τρόπο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail