Το Νέο Δελχί και το Πεκίνο διεξάγουν συνοριακές συνομιλίες

CCTV / AFP
Freepen.gr - Η Ινδία και η Κίνα πραγματοποίησαν την Τετάρτη νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με τις συνοριακές εντάσεις που το 2020 οδήγησαν σε μια θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ των στρατευμάτων των δύο χωρών. Οι συζητήσεις δεν απέδωσαν σημαντικές προόδους παρά το γεγονός ότι και τα δύο έθνη εξέφρασαν τη δέσμευση να επιτύχουν πλήρη απεμπλοκή και να επιλύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα.

Μια ανακοίνωση από το Νέο Δελχί την Πέμπτη σημείωσε πως οι δύο πλευρές είχαν μια "σε βάθος" ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς να επιτευχθεί "πλήρης απεμπλοκή" και να επιλυθούν τα ζητήματα κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC), των de facto συνόρων μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, οι πλευρές συμφώνησαν επίσης να διατηρούν "τακτικές επαφές" μέσω "διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων" για τη διατήρηση της ειρήνης. Αυτός ήταν ο 29ος γύρος συνομιλιών για το θέμα.

Η ανάγνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές "αξιολόγησαν θετικά την πρόοδο" που σημειώθηκε στη διατήρηση της κατάστασης στα σύνορα υπό έλεγχο. "Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επικεντρωθούν στα σχετικά ζητήματα επί τόπου κατά μήκος των συνόρων, να επιτύχουν μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές το συντομότερο δυνατό", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ασιατικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε λεκτική αντιπαράθεση νωρίτερα αυτό το μήνα με αφορμή την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Arunachal Pradesh, μια περιοχή κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων που η Κίνα διεκδικεί ως δική της και αποκαλεί Zangnan. Το Πεκίνο επέκρινε το ταξίδι του Μόντι στην περιοχή για να εγκαινιάσει μια νέα σήραγγα που θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη ινδικών στρατευμάτων στην αμφισβητούμενη περιοχή. Το Νέο Δελχί απάντησε υποστηρίζοντας ότι η Κίνα "προωθεί παράλογες αξιώσεις". "Η επανάληψη αβάσιμων επιχειρημάτων στο θέμα αυτό δεν προσδίδει στους ισχυρισμούς αυτούς καμία εγκυρότητα", υποστήριξε.

Την Πέμπτη, εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε πως η στάση της χώρας σχετικά με το Αρουνάτσαλ Πραντές είχε γίνει "πολύ σαφής". "Η Κίνα μπορεί να επαναλάβει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της όσες φορές θέλει, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Νέου Δελχί Randhir Jaiswal κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης στο Νέο Δελχί. "Το Arunachal Pradesh ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο και αναφαίρετο τμήμα της Ινδίας".

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ επιχείρησαν να τοποθετηθούν επί του θέματος, δηλώνοντας ότι έχουν αναγνωρίσει το Arunachal Pradesh ως τμήμα της Ινδίας. Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, διαβεβαίωσε ότι "το ζήτημα των συνόρων Κίνας-Ινδίας είναι θέμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν έχει καμία σχέση με την πλευρά των ΗΠΑ".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail