Ο γεμάτος αυτοπεποίθηση Δράκος καθορίζει τον οδικό χάρτη εκσυγχρονισμού

Αυτό είναι το Έτος του Ξύλινου Δράκου, σύμφωνα με την κλασική κουλτούρα wuxing ("πέντε στοιχεία") της Κίνας. Ο δράκος, ένα από τα 12 ζώδια του κινεζικού ζωδιακού κύκλου, είναι σύμβολο δύναμης, ευγένειας και ευφυΐας. Το ξύλο προσθέτει ανάπτυξη, εξέλιξη και ευημερία.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Αποκαλέστε το μια σύνοψη του πού κατευθύνεται η Κίνα το 2024.

Η δεύτερη σύνοδος της 14ης Εθνικής Επιτροπής της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης (CPPCC) ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Πεκίνο.

Ο ευρύτερος κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως στο πλαίσιο της δημοκρατίας βάσης με κινεζικά χαρακτηριστικά, ενός εξαιρετικά πολύπλοκου - και συναρπαστικού - φαινομένου, η σημασία της CPPCC είναι ύψιστης σημασίας.

Η CPPCC διοχετεύει ευρύτατες προσδοκίες του μέσου Κινέζου στο επίπεδο λήψης αποφάσεων και στην πραγματικότητα συμβουλεύει την κεντρική κυβέρνηση για ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων - από την καθημερινή διαβίωση μέχρι στρατηγικές ανάπτυξης υψηλής ποιότητας.

Φέτος, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός της Κίνας ακόμη πιο γρήγορα. Καθώς πρόκειται για την Κίνα, οι έννοιες - όπως τα λουλούδια - άνθιζαν σε όλο το φάσμα, όπως οι "νέες ποιοτικές παραγωγικές δυνάμεις", η "εμβάθυνση της μεταρρύθμισης", το "άνοιγμα υψηλών προδιαγραφών" και μια υπέροχη νέα, η "διπλωματία μεγάλων χωρών με κινεζικά χαρακτηριστικά".

Όπως τόνισαν οι Global Times, "το 2024 δεν είναι μόνο ένα κρίσιμο έτος για την επίτευξη των στόχων του "14ου πενταετούς σχεδίου", αλλά και ένα έτος-κλειδί για την επίτευξη της μετάβασης στην ανάπτυξη της οικονομίας υψηλής ποιότητας".

Στοίχημα σε στρατηγικές επενδύσεις

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την πρώτη "έκθεση εργασίας" του Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang που παραδόθηκε πριν από μία εβδομάδα, με την οποία άνοιξε η ετήσια σύνοδος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Το βασικό συμπέρασμα: Το Πεκίνο θα επιδιώξει τους ίδιους οικονομικούς στόχους με το 2023. Αυτό μεταφράζεται ως 5% ετήσια ανάπτυξη.

Φυσικά, οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι, η ύφεση στην αγορά ακινήτων και η κάπως κλονισμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη απλά δε θα εξαφανιστούν. Ο Li ήταν αρκετά ρεαλιστής, τονίζοντας πως το Πεκίνο έχει "έντονη επίγνωση" των μελλοντικών προκλήσεων: "Η επίτευξη των φετινών στόχων δε θα είναι εύκολη". Και πρόσθεσε: "Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στερείται ατμοσφαιρικής ισχύος και τα περιφερειακά ζητήματα hotspot συνεχίζουν να ξεσπούν. Αυτό έχει καταστήσει το εξωτερικό περιβάλλον της Κίνας πιο περίπλοκο, σοβαρό και αβέβαιο".

Η στρατηγική του Πεκίνου παραμένει επικεντρωμένη σε μια "προληπτική δημοσιονομική πολιτική και συνετή νομισματική πολιτική". Με λίγα λόγια: το τραγούδι παραμένει το ίδιο. Δε θα υπάρξει "τόνωση" οποιουδήποτε είδους.

Βαθύτερες απαντήσεις θα πρέπει να βρεθούν στην έκθεση εργασίας/προϋπολογισμό που δημοσίευσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων: η έμφαση θα δοθεί στη διαρθρωτική αλλαγή, μέσω επιπλέον κονδυλίων για την επιστήμη, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την εθνική άμυνα, τη γεωργία. Μετάφραση: Η Κίνα ποντάρει στις στρατηγικές επενδύσεις, το κλειδί για μια υψηλής ποιότητας οικονομική μετάβαση.

Στην πράξη, το Πεκίνο θα επενδύσει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και στην ανάπτυξη "νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων", όπως τα οχήματα νέας ενέργειας, η βιοκατασκευή και οι εμπορικές διαστημικές πτήσεις.

Ο υπουργός Επιστημών Yin Hejun το ξεκαθάρισε: το 2023 προβλέπεται αύξηση των εθνικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη κατά 8,1%. Θέλει περισσότερα - και θα τα πετύχει: Οι δαπάνες για Ε&Α θα αυξηθούν κατά 10% και θα ανέλθουν συνολικά σε 370,8 δισεκατομμύρια γιουάν.

Το μάντρα είναι η "αυτοδυναμία". Σε όλα τα μέτωπα - από την κατασκευή τσιπ έως την τεχνητή νοημοσύνη. Ένας τεχνολογικός πόλεμος χωρίς όρια βρίσκεται σε εξέλιξη - και η Κίνα είναι απόλυτα επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση του "τεχνολογικού περιορισμού" από τον Ηγεμόνα, όσο και στον απώτερο στόχο της να αποσπάσει την τεχνολογική υπεροχή από τον κύριο ανταγωνιστή της. Το Πεκίνο απλά δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να είναι ευάλωτος στα τεχνολογικά σημεία ασφυξίας και στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Έτσι, τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα δεν θα προκαλέσουν άυπνες νύχτες. Η ηγεσία του Πεκίνου κοιτάζει πάντα μπροστά - εστιάζοντας στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

Μαθαίνοντας διδάγματα από το πεδίο μάχης του Ντονμπάς

Το Πεκίνο θα συνεχίσει να κατευθύνει την οικονομική ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο και θα επενδύσει ακόμη περισσότερο στην κρίσιμη ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο κόμβο υψηλής τεχνολογίας, υπηρεσιών και χρηματοδότησης της νότιας Κίνας.

Η Ταϊβάν ήταν φυσικά κεντρικό θέμα στην έκθεση εργασίας- το Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά στην "εξωτερική ανάμειξη" - κωδικός για τακτικές Ηγεμόνων. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο τον Μάιο, όταν ο Γουίλιαμ Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος φλερτάρει με την ανεξαρτησία, θα γίνει πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, θα υπάρξει αύξηση μόνο κατά 7,2% το 2024, που είναι ψίχουλα σε σύγκριση με τον αμυντικό προϋπολογισμό του Ηγεμόνα που τώρα πλησιάζει τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια: Ακόμη και όταν το ονομαστικό ΑΕΠ της Κίνας πλησιάζει το αμερικανικό.

Ένα μεγάλο μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού της Κίνας θα διατεθεί για την αναδυόμενη τεχνολογία - λαμβάνοντας υπόψη τα εξαιρετικά πολύτιμα μαθήματα που λαμβάνει ο PLA από το πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς, καθώς και τη βαθιά αλληλεπίδραση στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας.

Και αυτό μας φέρνει στη διπλωματία. Η Κίνα θα συνεχίσει να τοποθετείται σταθερά ως υπέρμαχος του Παγκόσμιου Νότου. Αυτό έγινε σαφές από τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου.

Οι προτεραιότητες του Wang Yi: "να διατηρήσει σταθερές σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, να ενώσει τα χέρια με τις γειτονικές της χώρες για πρόοδο και να προσπαθήσει για αναζωογόνηση με τον Παγκόσμιο Νότο".

Ο Wang Yi τόνισε για άλλη μια φορά πως το Πεκίνο ευνοεί έναν "ισότιμο και ομαλό" πολυπολικό κόσμο και μια "οικονομική παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς".

Και φυσικά δε θα μπορούσε να επιτρέψει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Λιτλ Μπλίνκεν -που πάντα βρίσκεται έξω από τα νερά του- να ξεφύγει με την τελευταία του "συνταγή": "Είναι ανεπίτρεπτο να έχουν τον τελικό λόγο αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη γροθιά και είναι σίγουρα απαράδεκτο ορισμένες χώρες να πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ άλλες μόνο στο μενού".

Ο BRI ως παγκόσμιος επιταχυντής

Κρίσιμα, ο Wang Yi τόνισε εκ νέου την επιδίωξη για συνεργασία "υψηλής ποιότητας" στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI). Ο ίδιος όρισε τον BRI ως "κινητήρα για την κοινή ανάπτυξη όλων των χωρών και επιταχυντή για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του κόσμου". Ο Wang Yi δήλωσε μάλιστα ότι ελπίζει στην ανάδυση μιας "στιγμής του Παγκόσμιου Νότου στην παγκόσμια διακυβέρνηση" - στην οποία η Κίνα και η BRI διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο.

Η έκθεση εργασίας του Li Qiang, παρεμπιπτόντως, είχε μόνο μία παράγραφο για την BRI. Αλλά στη συνέχεια βρίσκουμε αυτό το ψήγμα, καθώς ο Li αναφέρεται στον Νέο Διεθνή Εμπορικό Διάδρομο Χερσαίου-Θαλάσσιου Εμπορίου - ο οποίος συνδέει το αποκλεισμένο από την ξηρά νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας με την ανατολική ακτή της θάλασσας, μέσω της επαρχίας Guangxi.

Μετάφραση: Ο BRI θα επικεντρωθεί στο άνοιγμα νέων οικονομικών δρόμων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Κίνας, διαφοροποιώντας από την προηγούμενη έμφαση στο Xinjiang.

Ο Δρ Wei Yuansong είναι μέλος του CPPCC και επίσης του Δημοκρατικού Κόμματος των Κινέζων Αγροτών και Εργατών - το οποίο τυχαίνει να είναι ένα από τα οκτώ κόμματα που δεν ανήκουν στο CCP στην κινεζική πολιτική (πολύ λίγοι εκτός Κίνας το γνωρίζουν αυτό).

Προσέφερε μερικά συναρπαστικά σχόλια σχετικά με την BRI στο Fengmian News και τόνισε επίσης την ανάγκη να "ειπωθεί καλά η ιστορία της Κίνας" για να αποφευχθούν "συγκρούσεις και επεισόδια" κατά μήκος του δρόμου του BRI. Για τον σκοπό αυτό, ο Wei προτείνει την ανάγκη χρήσης μιας "διεθνούς γλώσσας" για την αφήγηση αυτών των ιστοριών- αυτό συνεπάγεται τη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Όσον αφορά τα όσα είπε ο Wang Yi στη συνέντευξη Τύπου, στην πραγματικότητα αυτά συζητήθηκαν λεπτομερώς στην κεκλεισμένων των θυρών Κεντρική Διάσκεψη για τις Εργασίες Εξωτερικής Πολιτικής στα τέλη του 2023, όπου διαπιστώθηκε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει "στρατηγικές ευκαιρίες" για να αυξήσει τη "διεθνή επιρροή, την ελκυστικότητα και τη δύναμή της" παρά τους "ισχυρούς ανέμους και τα τρικυμισμένα νερά".

Το βασικό συμπέρασμα: ο αφηγηματικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και του Ηγεμόνα θα είναι ανελέητος. Το Πεκίνο είναι πεπεισμένο ότι είναι ικανό να προσφέρει σταθερότητα, επενδύσεις, συνδεσιμότητα και υγιή διπλωματία σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο, αντί για Forever Wars.

Αυτό αντικατοπτρίζεται, για παράδειγμα, από τη δήλωση του Ma Xinmin, νομικού συμβούλου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στο Διεθνές Δικαστήριο πως οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα στην ένοπλη αντίσταση όταν πρόκειται να πολεμήσουν το αποικιοκρατικό, ρατσιστικό, απαρτχάιντ κράτος του Ισραήλ. Ως εκ τούτου, η Χαμάς δεν μπορεί να οριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Αυτή είναι η συντριπτική θέση σε όλα τα εδάφη του Ισλάμ και στην πλειονότητα του Παγκόσμιου Νότου - συνδέοντας το Πεκίνο με το επίσης μέλος των BRICS, τη Βραζιλία και τον πρόεδρο Λούλα, ο οποίος συνέκρινε τη γενοκτονία στη Γάζα με τη γενοκτονία των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πώς να αντισταθείτε στις συλλογικές κυρώσεις της Δύσης

Οι δύο σύνοδοι αντανακλούσαν όντως την πλήρη κατανόηση του Πεκίνου ότι οι τακτικές περιορισμού και αποσταθεροποίησης των Ηγεμόνων παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για την ειρηνική άνοδο της Κίνας. Αλλά ταυτόχρονα αντανακλούσε την κινεζική αυτοπεποίθηση για την παγκόσμια διπλωματική της επιρροή ως δύναμη για την ειρήνη, την σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία που μόνο το Μεσαίο Βασίλειο φαίνεται ικανό να επιτύχει.

Στη συνέχεια, υπάρχει και ο παράγοντας Τραμπ.

Ο οικονομολόγος Ding Yifan, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ανάπτυξης, το οποίο ανήκει στο Κέντρο Ερευνών για την Ανάπτυξη του Κρατικού Συμβουλίου, είναι ένας από εκείνους που γνωρίζουν ότι η Κίνα παίρνει βασικά μαθήματα από τη Ρωσία για το πώς να αντισταθεί στις συλλογικές κυρώσεις της Δύσης - οι οποίες θα είναι αναπόφευκτες εναντίον της Κίνας, ειδικά αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Και αυτό μας φέρνει στο απόλυτο θέμα-κλειδί που συζητείται σήμερα στη Μόσχα, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας και σύντομα μεταξύ των BRICS: εναλλακτικές πληρωμές διακανονισμού έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αύξηση του εμπορίου μεταξύ "φιλικών εθνών" και έλεγχοι στη φυγή κεφαλαίων.

Σχεδόν το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Κίνας γίνεται πλέον σε γουάν και ρούβλια. Όσο κι αν το ρωσικό εμπόριο με την ΕΕ μειώθηκε κατά 68% το 2023, το εμπόριο με την Ασία αυξήθηκε κατά 5,6% - με νέα ορόσημα που επιτεύχθηκαν με την Κίνα (240 δισ. δολάρια) και την Ινδία (65 δισ. δολάρια) - και το 84% των συνολικών ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας πηγαίνει σε "φιλικές χώρες".

Οι δύο σύνοδοι δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες για ορισμένα εξαιρετικά ακανθώδη γεωπολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, η εκδοχή της πολυπολικότητας της Ινδίας - λαμβάνοντας υπόψη την ανεπίλυτη ερωτική σχέση του Νέου Δελχί με την Ουάσιγκτον - είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη της Κίνας. Όλοι γνωρίζουν - και κανείς περισσότερο από τους Ρώσους - ότι στο πλαίσιο των BRICS 10 το μεγαλύτερο στρατηγικό ζήτημα είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί η αέναη ένταση μεταξύ Ινδίας και Κίνας.

Αυτό που είναι σαφές ακόμη και πίσω από την ομίχλη καλής θέλησης που περιβάλλει τις δύο συνόδους είναι πως το Πεκίνο έχει πλήρη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο ο Ηγεμόνας ξεπερνά - σκόπιμα - ήδη μια βασική κινεζική κόκκινη γραμμή, τοποθετώντας επισήμως "μόνιμα στρατεύματα" στην Ταϊβάν.

Από πέρυσι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Ταϊβανέζους στον χειρισμό νανομικροσκοπικών αεροσκαφών Black Hornet. Το 2024 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι αναπτύσσονται με πλήρη απασχόληση σε στρατιωτικές βάσεις στα νησιά Kinmen και Penghu.

Αυτοί που πραγματικά καθοδηγούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πίσω από το Crash Test Dummy στο Λευκό Οίκο πιστεύουν πως ακόμη και αν είναι ανίκανοι να χειριστούν την Ανσαράλα των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι ικανοί να σπρώξουν τον Δράκο.

Καμία στάση δε θα αλλάξει τον οδικό χάρτη του Δράκου. Το πολιτικό ψήφισμα του CPPCC για την Ταϊβάν καλεί για την ενοποίηση "όλων των πατριωτικών δυνάμεων", "την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης και της ανάπτυξης σε διάφορους τομείς πέρα από τα στενά της Ταϊβάν" και την προσπάθεια για "ειρηνική επανένωση". Αυτό θα μεταφραστεί στην πράξη σε αυξημένη οικονομική/εμπορική συνεργασία, περισσότερες απευθείας πτήσεις, περισσότερα εμπορευματικά λιμάνια και βάσεις logistics.

Καθώς το Σχέδιο Ουκρανία χάνεται στην ιστορία, το Σχέδιο Ταϊβάν θα προχωρήσει σε υπερδιέγερση. Οι αιώνιοι πόλεμοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Φέρτε το. Ο Δράκος είναι έτοιμος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail