Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε σερβικές εταιρείες για ρωσικές στρατιωτικές διασυνδέσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων, επέβαλε πρόσφατα κυρώσεις σε τέσσερις σερβικές εταιρείες και δύο άτομα. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον που στοχεύει πολυάριθμες οντότητες και φυσικά πρόσωπα που φέρονται να υποστηρίζουν τη Ρωσία, συμπίπτοντας με την επικείμενη δεύτερη επέτειο της εκτεταμένης εισβολής στην Ουκρανία.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις με έδρα το Βελιγράδι περιλαμβάνουν την Goodforwarding, την Kominvex και την εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης TR Industries, μαζί με την εταιρεία Soha Info με έδρα το Νόβι Μπανόβτσι. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέκτεινε τον κατάλογο κυρώσεων που έχει καταρτίσει, εφαρμόζοντας περιορισμούς σε εκατοντάδες επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα ότι συμβάλλουν στις προσπάθειες της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Επιπλέον, δύο άτομα, και συγκεκριμένα ο Dragan Dragas, ιδιοκτήτης της Soha Info, και ο Marko Svorcan, ιδιοκτήτης της Kominvex, έχουν μπει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν την υποστήριξη της εμπλοκής της Ρωσίας στη σύγκρουση και να διατηρήσουν την πίεση σε οντότητες και άτομα που πιστεύεται πως βοηθούν την πολεμική προσπάθεια.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε δύο άτομα και τρεις εταιρείες, όπως έχουν οριστεί από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ. Οι οντότητες αυτές τέθηκαν στο στόχαστρο για την εμπλοκή τους σε τομείς της ρωσικής οικονομίας που υποστηρίζουν την στρατιωτικο-βιομηχανική βάση της Μόσχας. Ειδικότερα, η Goodforwarding αντιμετώπισε κυρώσεις, αν και δεν γνωστοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι λόγοι αυτής της ενέργειας.

Σύμφωνα με έκθεση του Radio Free Europe του Νοεμβρίου 2023, οι εταιρείες Soha Info, Komnivex και Goodforwarding εμπλέκονται στην εξαγωγή ηλεκτρονικών συσκευών και αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις της Παρασκευής επιβλήθηκαν για να σηματοδοτήσουν "τα δύο χρόνια απρόκλητου και παράνομου πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και [έρχονται ] ως απάντηση στον θάνατο του πολιτικού της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι ", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα που προστίθενται στον κατάλογο ειδικά καθορισμένων υπηκόων και αποκλεισμένων προσώπων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, οι πολίτες των ΗΠΑ απαγορεύεται να πραγματοποιούν συναλλαγές μαζί τους.

Την Παρασκευή, πριν από τη δεύτερη επέτειο της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τη 13η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η δέσμη αυτή περιελάμβανε εξαγωγικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε μια σερβική εταιρεία, με στόχο "αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και αγαθά και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας". Ωστόσο, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν αποκαλύφθηκε.

"Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να τσακίσουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον νόμιμο αγώνα της για αυτοάμυνα και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της", ανέφερε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε δήλωσή του με την οποία ανακοίνωσε τη δέσμη κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Αλεξάνταρ Βούλιν, τον τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας της Σερβίας, κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε διεφθαρμένες δραστηριότητες. Ο Βούλιν, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως φιλορώσος πολιτικός, κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε διακρατικό οργανωμένο έγκλημα, παράνομες επιχειρήσεις ναρκωτικών και κατάχρηση δημόσιου αξιώματος.

Η στάση της Σερβίας κατά της εισβολής της Ρωσίας ήταν εμφανής στην ψήφο της υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την ενέργεια αυτή τον Μάρτιο του 2022, ενώ τον Απρίλιο ακολούθησε ψηφοφορία για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC).

Τον Οκτώβριο του 2022, η Σερβία ευθυγραμμίστηκε με τη διεθνή κοινότητα ψηφίζοντας υπέρ του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκασε την προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας. Ωστόσο, παρά τις επίμονες πιέσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Σερβία διατήρησε στάση μη συμμετοχής στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail