Η αγορά όπλων των ΗΠΑ επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η αγορά όπλων της Ρωσίας συρρικνώνεται

Freepen.gr - Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο όπλων με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Το ινστιτούτο συνέκρινε την τελευταία περίοδο από το 2019 έως το 2023 με την περίοδο από το 2014 έως το 2018, παρατηρώντας αρκετές σημαντικές αλλαγές, ορισμένες από τις οποίες είναι δραματικές, γράφει η filarybiznesu.pl.

Για παράδειγμα, το συνολικό παγκόσμιο εμπόριο όπλων μειώθηκε κατά 3,3% σε σύγκριση με τα έτη 2014-18. Ωστόσο, οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η πλειονότητα των προμηθειών όπλων στην Ευρώπη, συγκεκριμένα το 55%, προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 20 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την περίοδο 2014-18, γεγονός που υποδηλώνει την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ για όπλα.

Κυρίως μέσω των αυξημένων εξαγωγών προς την Ευρώπη, οι ΗΠΑ κατάφεραν να αυξήσουν τις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων τους κατά 17%. Το μερίδιο των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο όπλων αυξήθηκε επίσης σημαντικά από 34 σε 42 τοις εκατό. Οι ΗΠΑ προμήθευσαν στρατιωτικό εξοπλισμό σε 107 χώρες παγκοσμίως, περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη πενταετία, εδραιώνοντας περαιτέρω την ηγετική τους θέση στον τομέα αυτό.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επεκτείνει τον παγκόσμιο ρόλο τους ως προμηθευτής όπλων και αποτελεί σημαντική πτυχή της εξωτερικής τους πολιτικής", γράφει ο Mathew George από το SIPRI, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει καθώς "η οικονομική και γεωπολιτική κυριαρχία των ΗΠΑ αμφισβητείται από ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες".

Δεν αποτελεί έκπληξη πως ειδικά η Ουκρανία αύξησε δραματικά τις εισαγωγές όπλων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ενώ την περίοδο αναφοράς 2014-18 κατείχε μια μακρινή θέση, εν μέρει επειδή παρήγαγε μεγάλο μέρος των όπλων της και εξαρτιόταν ελάχιστα από την εισαγωγή τους, την περίοδο 2019-23 (με τη ρωσική επιθετικότητα να ξεκινά το 2022) έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η Ουκρανία κατέγραψε αύξηση των εισαγωγών όπλων κατά 6.600%.

Οι κύριοι προμηθευτές όπλων στην Ουκρανία κατά την περίοδο 2019-23 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (39%), ακολουθούμενες από τη Γερμανία (14%) και την Πολωνία (13%).

Όπως και προηγουμένως, οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία. Ωστόσο, η σειρά τους σε αυτόν τον κατάλογο έχει αλλάξει σε σχέση με τα έτη 2014-18, επίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γαλλία αντικατέστησε τη Ρωσία στη δεύτερη θέση. Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές όπλων μειώθηκαν σημαντικά κατά 53%, οι γαλλικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 47%. Ο αριθμός των χωρών που λαμβάνουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό μειώθηκε επίσης δραστικά.

Ενώ το 2019, 31 χώρες έλαβαν όπλα από τη Μόσχα, το 2023 ήταν μόνο 12, με την Ινδία και την Κίνα να είναι οι σημαντικότερες. Αυτές οι δύο χώρες είναι επίσης εκείνες που δεν είχαν καμία επιφύλαξη για τη συνέχιση του εμπορίου με τη Ρωσία σε άλλα αγαθά, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail