Ο Τραμπ λέει στον Όρμπαν ότι η χρηματοδότηση για την Ουκρανία θα σταματήσει όταν θα είναι και πάλι πρόεδρος

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν διακόψει τις σχέσεις με τη Μόσχα από τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó δήλωσε πως η διατήρηση των δεσμών με τη Ρωσία είναι ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Τα σχόλιά του έγιναν μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση μεταξύ του επικρατέστερου υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Szijjártó θεωρεί ότι η εταιρική σχέση με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ως αντίποινα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, υπήρξε απότομη μείωση της αγοράς φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την ήπειρο και σε ακριβότερες τιμές ενέργειας.

"Η ουγγρική εξωτερική πολιτική πέρυσι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, καθώς καταφέραμε να μείνουμε μακριά από τον πόλεμο, παραμείναμε στο πλευρό της ειρήνης παρά τις τεράστιες διεθνείς πιέσεις και καταφέραμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, οι οποίες είναι αναμφίβολα απαραίτητες για τον εφοδιασμό της ουγγρικής βιομηχανίας και του ουγγρικού λαού με ενέργεια", δήλωσε ο Szijjártó.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι, αν και συχνά δέχεται επικρίσεις για την επικοινωνία του με Ρώσους αξιωματούχους, συνεχίζει να διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα "επειδή είναι υπουργός Εξωτερικών" και δε θεωρεί μεγάλο άθλο στη διπλωματία μόνο το να επικοινωνεί με εκείνους με τους οποίους η Βουδαπέστη συμφωνεί πλήρως ή σχεδόν απόλυτα.

Ο Szijjártó δήλωσε πως οι σύμμαχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προσπάθησαν να πείσουν την Ουγγαρία να μη συναντηθεί με εκπροσώπους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η Βουδαπέστη πιστεύει ότι αυτή η συμπεριφορά οδηγεί σε αδιέξοδο και δε συμβάλλει στην αναζήτηση ειρηνικών λύσεων στις συγκρούσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Szijjártó ανέφερε επιπλέον πως διατηρεί επαφές με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να διατηρήσει την πιθανότητα ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία. Ο Ούγγρος υπουργός συνέστησε επίσης επανειλημμένα στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να μην κλείνουν τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, καθώς η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου.

Τα σχόλια του Szijjártó έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Όρμπαν στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για την Ουγγαρία και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των αλόγιστων δαπανών για τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

"Αν οι Αμερικανοί δε δώσουν χρήματα και όπλα, καθώς και οι Ευρωπαίοι, τότε αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει. Και αν οι Αμερικανοί δε δώσουν χρήματα οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους αυτόν τον πόλεμο και τότε ο πόλεμος θα τελειώσει. Ο Τραμπ δεν είναι πρόεδρος τώρα, αλλά το κόμμα του παρεμβαίνει όταν οι Δημοκρατικοί θέλουν να στείλουν χρήματα στον πόλεμο. Ο Τραμπ είπε ότι αν επιστρέψει, δε θα το κάνει αυτό, [δεν θα] [διαθέσει] ούτε μια δεκάρα. Και τότε αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει", δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στον ουγγρικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό M1. "Είναι προφανές πως η Ουκρανία από μόνη της δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της".

Ο Τραμπ και ο Όρμπαν είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι που μοιράζονται συντηρητικές πολιτικές απόψεις και έχουν εκφράσει δημοσίως τον αμοιβαίο σεβασμό και την υποστήριξή τους. Ο Όρμπαν έχει υποστηρίξει τον Τραμπ στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ και στις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του πρώην προέδρου για την επιστροφή της ομαλότητας στην Ευρώπη, τερματίζοντας την υποστήριξη προς το καθεστώς του Κιέβου.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Όρμπαν στις 12 Μαρτίου ως "σκληρό άνδρα", λέγοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός πιστεύει πως η Μόσχα δε θα είχε εξαπολύσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας εάν ήταν πρόεδρος το 2022.

"Όλοι αυτοί οι νεκροί άνθρωποι σε ανατιναγμένες πόλεις, επειδή η Ουκρανία είναι τώρα σαν ένα εργοτάξιο κατεδάφισης, αυτό που έχουν κάνει στην Ουκρανία - τίποτα από αυτά δε θα είχε συμβεί", δήλωσε στο CNBC.

Ο Τραμπ προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να δανείσει χρήματα στην Ουκρανία και όχι απλώς να τα "παραδώσει" ως στρατιωτική βοήθεια. "Δανείστε τους τα χρήματα. Αν μπορούν να τα βγάλουν, θα μας τα επιστρέψουν. Αν δεν μπορούν να τα καταφέρουν, δεν χρειάζεται να μας τα επιστρέψουν", δήλωσε σε πρόσφατη συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα.

Ο Μπάιντεν, αντί να προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες ενός μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντίθετα επέκρινε τον Τραμπ αφού κατηγόρησε ψευδώς τον Όρμπαν ότι "έχει νοθεύσει το πολιτικό του σύστημα για να διατηρηθεί στην εξουσία".

"Ήταν με τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μίλησε για τη δημοκρατία ως πρόβλημα, και έλεγε πόσο πολύ τον καταλάβαινε και συμφωνούσε μαζί του. Ελάτε τώρα. Θέλω να πω, δεν είμαστε τέτοιοι", δήλωσε ο Μπάιντεν σε προεκλογική εκδήλωση στις 11 Μαρτίου στο Νιου Χάμσαϊρ.

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Τραμπ μπροστά από τον Μπάιντεν και ο Όρμπαν αναγνωρίζει την πιθανότητα επιστροφής του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Szijjártó έχει αποσταλεί για να προωθήσει και να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Μόσχα. Αν και μια γρήγορη εξομάλυνση με τη Μόσχα είναι απίθανη υπό τον Τραμπ, αν εκλεγεί, χώρες όπως η Ουγγαρία θα αντιμετωπίσουν πολύ λιγότερη πίεση μόνο και μόνο επειδή διατηρούν φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail