Η Κίνα παρέχει στο Πακιστάν το πρώτο κατασκοπευτικό της πλοίο σε ένδειξη ενισχυμένης στρατηγικής συμμαχίας

Το ναυτικό του Πακιστάν εισήγαγε το πρώτο του ερευνητικό ή κατασκοπευτικό πλοίο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ενίσχυση του ινδικού ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό. Πρόκειται για μια απόδειξη της εμβάθυνσης των πακιστανικο-κινεζικών σχέσεων, οι οποίες είναι σημαντικές για τα συμφέροντα και τις προβολές ισχύος του Πεκίνου από τη δεκαετία του 1950.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το INS Dhruv εισήχθη στο ινδικό ναυτικό το 2021 και μπορεί να παρακολουθεί πυρηνικούς πυραύλους και να συλλέγει πληροφορίες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας στο σύγχρονο ναυτικό πόλεμο. Ανταποκρινόμενη στην ανάπτυξη της Ινδίας, η Κίνα προμήθευσε το PNS Rizwan και επέτρεψε στο Πακιστάν να ενταχθεί σε μια μικρή ομάδα χωρών που λειτουργούν τέτοια πλοία, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, το κινεζικής κατασκευής PNS Rizwan έχει μήκος μόνο 87 μέτρα σε σύγκριση με το ινδικό πλοίο μήκους 175 μέτρων, το οποίο έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Υπενθυμίζεται ότι ένας Κινέζος διπλωμάτης είπε κάποτε σε Αμερικανό αξιωματούχο πως "το Πακιστάν είναι το Ισραήλ μας", τονίζοντας ότι το Πεκίνο υποστηρίζει άνευ όρων και άθελά του το Πακιστάν, όπως ακριβώς κάνουν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ. Το PNS Rizwan ενισχύει τα συμφέροντα της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, καθώς ενισχύει έναν κρίσιμο σύμμαχο όπως το Πακιστάν, ιδίως στο πλαίσιο της προσπάθειας της QUAD (Ινδία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία) να περιορίσει την Κίνα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η κίνηση του PNS Rizwan παρακολουθήθηκε στενά από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2023 όταν ταξίδευε από την Κίνα στην Ινδονησία, αλλά έκτοτε το πλοίο δεν ενεργοποίησε το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης, διασφαλίζοντας πως η επαγωγή ήταν ένα μυστήριο μέχρι να συμβεί.

"Αυτή η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Πακιστάν υποστηρίζεται από την Κίνα που ευθυγραμμίζεται με τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων ενός κρίσιμου συμμάχου", δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πληροφοριών ανοικτού κώδικα Damien Symon στο X.

Παρόλο που το PNS Rizwan αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Πακιστάν-Κίνας και στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την υπεροχή του ινδικού ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό, οι ειδησεογραφικοί σταθμοί δεν κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό την καθέλκυση. Το PNS Rizwan μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για την ασφάλεια, καθώς μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί κοντά στις ινδικές ακτές για να παρακολουθεί τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Ινδίας και να χαρτογραφεί ωκεανογραφικά δεδομένα χρήσιμα για τα υποβρύχια. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθούν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. 

Το Πακιστάν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, συνάπτοντας διπλωματικές σχέσεις τον Μάιο του 1951. Οι δύο χώρες αμφισβητούν επίσης την Ινδία για τις συνοριακές περιοχές, με αποκορύφωμα τη Μικτή Επιτροπή Στρατιωτικής Συνεργασίας Πακιστάν-Κίνας (PCJMCC), η οποία χρησιμεύει ως βάση για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία. Η PCJMCC ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 για να διευκολύνει τις πωλήσεις όπλων, τις κοινές ασκήσεις, την εκπαίδευση και την ανταλλαγή πληροφοριών, μια δεκαετία κατά την οποία το Πακιστάν και η Κίνα προχώρησαν σε πόλεμο με την Ινδία.

Οι δύο χώρες έχουν πρόσφατα επεκτείνει την αμυντική συνεργασία, την κοινή στρατιωτική παραγωγή και τη συνεργασία στην κυβερνοασφάλεια και τη διαστημική τεχνολογία για την ενίσχυση των αμυντικών τους δυνατοτήτων. Το Πακιστάν μάλιστα απάντησε στην απόκτηση του γαλλικής κατασκευής Rafale από την Ινδία με την αγορά 25 αεροσκαφών Chengdu J-10C "Vigorous Dragon".

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2022, πακιστανική στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Κίνα. Η χώρα της Ανατολικής Ασίας ήταν μπλεγμένη σε αυξανόμενες εχθροπραξίες με τις δυτικές χώρες και το Πακιστάν δεχόταν πιέσεις από τη Δύση να υιοθετήσει αντιρωσική θέση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές, κατά την επίσκεψη της πακιστανικής αντιπροσωπείας, εξέφρασαν θλίψη για τη δύσκολη παγκόσμια κατάσταση, αλλά επανέλαβαν τη φιλοδοξία τους να συνεχίσουν να ενισχύουν τους στρατιωτικούς δεσμούς και τις στρατηγικές συμμαχίες.

Εκτός από το Chengdu J-10C και το PNS Rizwan, η Κίνα έχει επίσης προμηθεύσει το Πακιστάν με άλλα ναυτικά πλοία και πυραυλικά συστήματα. Οι δύο χώρες ασχολούνται επίσης με την από κοινού ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους JF-17 Thunder, τον ακρογωνιαίο λίθο της βαθιάς στρατιωτικής τους συνεργασίας. Το Πακιστάν και η Κίνα διεξάγουν συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καθώς οι πρωτοβουλίες αυτές ενισχύουν τις αμυντικές τους ικανότητες και υπογραμμίζουν την στρατηγική τους ευθυγράμμιση και τα αμοιβαία συμφέροντα ασφαλείας τους.

Ωστόσο, τα συμφέροντά τους δεν περιορίζονται στον τομέα της ασφάλειας. Η Κίνα έχει επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε έργα υποδομής στο Πακιστάν και μάλιστα έχει δανείσει στη χώρα της Νότιας Ασίας άλλες δεκάδες δισεκατομμύρια. Το Πακιστάν είναι ζωτικής σημασίας για την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, ιδίως για τη δυτική περιοχή της Xinjiang να έχει εναλλακτική πρόσβαση σε λιμάνι μέσω του Gwadar και όχι στα ακόμη πιο απομακρυσμένα λιμάνια της Ανατολικής Κίνας. Ωστόσο, για να φτάσει η Κίνα στο λιμάνι Gwadar στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, πρέπει να διασχίσει το Τζαμού και Κασμίρ, την αμφισβητούμενη περιοχή που διεκδικούν η Ινδία και το Πακιστάν με ορισμένες περιοχές που ελέγχονται από την Κίνα.

Λόγω αυτών των συνοριακών ζητημάτων, το Πεκίνο έχει δώσει προτεραιότητα στην οικοδόμηση σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ, το οποίο χάρισε στην Κίνα μέρος των αμφισβητούμενων εδαφών και έχει γίνει το επίκεντρο της κινεζικής πολιτικής για τη Νότια Ασία. Η ναυπήγηση του PNS Rizwan αποτελεί άλλη μια απόδειξη των βαθιών δεσμών Πακιστάν-Κίνας, αλλά, όπως ειπώθηκε, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για την ασφάλεια της Ινδίας, τις οποίες η Δύση μπορεί να προσπαθήσει να αξιοποιήσει στο πλαίσιο των προσπαθειών της να περιορίσει την Κίνα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail