Η Ουκρανία δε θέλει ξένα στρατεύματα και σκοπεύει να πολεμήσει μόνη της, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος

Σύμφωνα με το συντονιστή στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δε ζητά ξένα στρατεύματα και θέλει να πολεμήσει μόνος του, μια αναληθής δήλωση, καθώς το καθεστώς του Κιέβου επιδιώκει να σύρει τη Δύση σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο στις 5 Μαρτίου, ο Kirby σχολίασε για άλλη μια φορά τις εικασίες για την αποστολή δυτικών τμημάτων στην Ουκρανία, αποκλείοντας μια τέτοια επιλογή για τον αμερικανικό στρατό.

"Ο πρόεδρος Ζελένσκι δε ζητά κάτι τέτοιο, ζητά απλώς τα εργαλεία και τις δυνατότητες. Ποτέ δε ζήτησε ξένα στρατεύματα για να πολεμήσουν για τη χώρα του", υποστήριξε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης ότι από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως δε θα έστελνε αμερικανικά στρατεύματα.

Τα σχόλια του Kirby υποκινήθηκαν μετά την πρόταση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να στείλει στρατεύματα στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει συναίνεση. Ο Μακρόν αντιμετώπισε άμεσα αντιδράσεις από πολλούς δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αφού συζήτησε την ιδέα σε συνέδριο στο Παρίσι.


Παρά την ταπείνωση, ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στην ιδέα του να υποστηρίξει την Ουκρανία, παρά τη ματαιότητα της επίτευξης νίκης επί της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Πράγα στις 5 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι στέκεται "πλήρως" στα σχόλιά του και πως ένα "στρατηγικό άλμα" είναι απαραίτητο.

"Σίγουρα πλησιάζουμε σε μια στιγμή για την Ευρώπη κατά την οποία θα είναι απαραίτητο να μην είμαστε δειλοί", δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Πάβελ: "Είναι ή δεν είναι ο δικός μας πόλεμος; Μπορούμε να κοιτάξουμε αλλού με την πεποίθηση ότι μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους;".

Ο Γάλλος ηγέτης είπε πως κάποιες δυνάμεις, μια έμμεση αναφορά στη Ρωσία, έχουν γίνει "ασταμάτητες" και ότι "θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην ιστορία και στο θάρρος που αυτή απαιτεί".

Η προσήλωση του Μακρόν στην ιδέα αυτή προκαλεί αμηχανία, καθώς ακόμη και η Ουάσινγκτον έχει επιχειρήσει να πάρει αποστάσεις από την ιδέα του, ενώ το Βερολίνο, η άλλη μεγάλη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αποκλείσει κατηγορηματικά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, με τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους να προσθέτει μάλιστα ότι τα σχόλια του Γάλλου προέδρου δεν είναι χρήσιμα.

"Δεν χρειαζόμαστε πραγματικά, από τη δική μου οπτική γωνία τουλάχιστον, συζητήσεις για μπότες στο έδαφος ή για να έχουμε περισσότερο ή λιγότερο θάρρος", δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη μετά τη συνάντησή του με τον Σουηδό ομόλογό του Παλ Γιόνσον. "Αυτό είναι κάτι που δεν βοηθάει πραγματικά στην επίλυση των ζητημάτων που έχουμε όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία".

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη αναφέρει στοιχεία για την άμεση συμμετοχή μισθοφόρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ουκρανικό στρατό. Μετά την απελευθέρωση της Avdeyevka, προέκυψαν στοιχεία για την παρουσία τέτοιων μισθοφόρων στον ουκρανικό στρατό.

Οι αρχές των χωρών από τις οποίες προέρχονται αυτοί οι μαχητές έχουν κάνει ελάχιστα για να αποθαρρύνουν τους πολίτες τους να πηγαίνουν στην εμπόλεμη ζώνη, και σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποστηρίξει αυτούς τους μισθοφόρους. Αν και προφανώς δεν πρόκειται για επίσημα στρατεύματα, αποδεικνύεται πως οι δυτικές χώρες θα έστελναν στρατεύματα αν η Ρωσία δε διέθετε πυρηνικές δυνατότητες και τα μέσα για να αμυνθεί, και εξαιτίας αυτών των λόγων, προτιμούν το μοντέλο των εθελοντών, γι' αυτό και πολλοί από τους μισθοφόρους είναι πρώην στρατιωτικοί.

Ο Ζελένσκι όχι μόνο αρνήθηκε να αποκηρύξει τις δηλώσεις του Μακρόν, αλλά έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, η οποία θα επέτρεπε στα αεροσκάφη των δυτικών κρατών επιβολής να είναι παρόντα στον ουκρανικό εναέριο χώρο και να χρησιμοποιούν βία κατά των ρωσικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη ζώνη αυτή. Ο Ουκρανός πρόεδρος επαναλαμβάνει επίσης το αίτημα για γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, υπό την πλήρη κατανόηση ότι το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας του μπλοκ θα συμπαρασύρει ολόκληρο το δυτικό κόσμο σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο ισχυρισμός του Κίρμπι ότι ο Ζελένσκι δεν θέλει δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία και μόνο βοήθεια είναι εξωφρενικός, ειδικά από τη στιγμή που η εμπόλεμη χώρα βρίσκεται σε τόσο επισφαλή θέση που μόνο μια άμεση δυτική επέμβαση θα μπορούσε, ίσως, να ανατρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από περιοχές της πρώην ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που αναγνωρίζει και ο Μακρόν, αλλά η απογοήτευσή του έγκειται στη γνώση πως η Γαλλία μόνη της δεν μπορεί να αντιταχθεί στη Ρωσία, ιδίως στο πλαίσιο της Γερμανίας και των ΗΠΑ που ταπεινώνουν τον Γάλλο πρόεδρο παίρνοντας αποστάσεις από την ιδέα του.

Με μια τέτοια απροθυμία της Δύσης να παρέμβει άμεσα στην Ουκρανία, ο Μακρόν συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο ναπολεόντεια. Ωστόσο, παρ' όλη τη γενναιότητα, η Γαλλία μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα για να αντιστρέψει την τύχη της Ουκρανίας, ακόμη και αν ο Ζελένσκι λάβει τελικά ξένα χερσαία στρατεύματα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail