M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Τρία πράγματα πρέπει να σημειωθούν εξ αρχής. Πρώτον, ο Πούτιν ήταν σαφής και άμεσος. Δίνει εκ των προτέρων προειδοποίηση ότι είναι υποχρεωμένος να απαντήσει με πυρηνικές δυνατότητες εάν απειληθεί η ρωσική κρατική υπόσταση. Αποφεύγοντας τους υπαινιγμούς ή τους σκοτεινούς υπαινιγμούς, ο Πούτιν προέβη στην πραγματικότητα σε μια ζοφερή δήλωση εποχιακής σημασίας.
Δεύτερον, ο Πούτιν απευθυνόταν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση μπροστά στην crème de la crème της ρωσικής ελίτ και έθεσε ολόκληρο το έθνος προ των ευθυνών του ότι η χώρα μπορεί να ωθηθεί σε πυρηνικό πόλεμο για την αυτοσυντήρησή της.
Τρίτον, έρχεται στο προσκήνιο ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που επιτάσσεται από παράτολμους, ορμητικούς δυτικούς πολιτικούς άνδρες, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να αποτρέψουν μια επικείμενη ήττα στον πόλεμο, τον οποίο ξεκίνησαν κατ' αρχάς, με τη δηλωμένη πρόθεση να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία, να δημιουργήσουν κοινωνική και πολιτική αστάθεια που θα οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος στο Κρεμλίνο.
Στην πραγματικότητα, η πρόβλεψη του Αμερικανού υπουργού Λόιντ Όστιν την Πέμπτη σε ακρόαση στο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον ότι "το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε μάχη με τη Ρωσία" εάν η Ουκρανία ηττηθεί, είναι η εκδήλωση της δυσχερούς θέσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, αφού οδήγησε την Ευρώπη στο χείλος μιας αβυσσαλέας ήττας στην Ουκρανία, προκαλώντας σοβαρές αβεβαιότητες όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη και την αποβιομηχάνιση της λόγω των αντιδράσεων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Με απλά λόγια, αυτό που εννοούσε ο Όστιν ήταν πως αν η Ουκρανία χάσει, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να στραφεί εναντίον της Ρωσίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η μελλοντική αξιοπιστία του δυτικού συμμαχικού συστήματος. Πρόκειται για ένα κάλεσμα στην Ευρώπη να συσπειρωθεί για έναν ηπειρωτικό πόλεμο.
Αυτό που δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, τη Δευτέρα, ήταν επίσης μια έκφραση της ίδιας νοοτροπίας, όταν προκάλεσε θύελλα υπονοώντας ότι η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων για να βοηθήσουν το Κίεβο ήταν μια πιθανότητα.
Για να παραθέσω τα λόγια του Μακρόν: "Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων επισήμως, αλλά ... τίποτα δεν αποκλείεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε πως η Ρωσία δε θα μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ευρώπης".
Ο Μακρόν μιλούσε μετά από μια σύνοδο κορυφής 20 ευρωπαϊκών χωρών στο Παρίσι, όπου ένα "περιορισμένο έγγραφο" που συζητούνταν είχε αφήσει να εννοηθεί "ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξέταζαν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία σε διμερή βάση", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.
Ο Fico δήλωσε πως το έγγραφο "προκαλεί ανατριχίλα στη σπονδυλική στήλη", καθώς άφηνε να εννοηθεί ότι "ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία σε διμερή βάση".
Η αποκάλυψη του Φίκο δε θα αποτελούσε έκπληξη για τη Μόσχα, η οποία έχει πλέον δημοσιοποιήσει το αντίγραφο μιας εμπιστευτικής συνομιλίας μεταξύ δύο Γερμανών στρατηγών στις 19 Φεβρουαρίου που συζητούσαν το σενάριο μιας πιθανής επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας με πυραύλους Taurus και την πιθανή ανάπτυξη μάχης από το Βερολίνο στην Ουκρανία, διαψεύδοντας όλες τις δημόσιες διαψεύσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Αρκετά εύστοχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την απομαγνητοφώνηση "κραυγαλέα αποκάλυψη". Είναι ενδιαφέρον πως το αντίγραφο αποκαλύπτει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιωτικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία -κάτι που η Μόσχα ισχυρίζεται εδώ και μήνες- και τέτοιες άλλες λεπτομέρειες επίσης.
Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για τη Ρωσία. Αφού έμαθε να ζει με τη συνεχή αναβάθμιση του δυτικού οπλισμού που παρέχεται στην Ουκρανία, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον πυραύλους Patriot και μαχητικά αεροσκάφη F-16, αφού μάταια είχε διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Κριμαία ή οποιαδήποτε επίθεση στο ρωσικό έδαφος θα θεωρούνταν κόκκινη γραμμή, αφού απέφυγε επιφυλακτικά τη συμμετοχή των ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου σε επιχειρήσεις για να φέρει τον πόλεμο στο ρωσικό έδαφος - η πολεμική δήλωση του Μακρόν την περασμένη εβδομάδα ήταν η παροιμιώδης σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το Κρεμλίνο. Προβλέπει δυτική πολεμική ανάπτυξη για να πολεμήσουν και να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες και να κατακτήσουν εδάφη για λογαριασμό του Κιέβου.
Στην ομιλία της Πέμπτης, η οποία ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη σε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο και εμπροσθοβαρή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων στο πλαίσιο της νέας κανονικότητας που έχει επιτύχει η Ρωσία ακόμη και υπό συνθήκες δυτικών κυρώσεων, ο Πούτιν απηύθυνε προειδοποίηση προς ολόκληρη τη Δύση, θέτοντας στο τραπέζι τα πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε (περαιτέρω) υπέρβαση των άγραφων βασικών κανόνων θα είναι απαράδεκτη - πως ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά δεν επιτίθενται στο ρωσικό έδαφος και δεν εμπλέκονται άμεσα σε μάχες, η Ρωσία θα περιοριστεί στη χρήση συμβατικών όπλων.
Στην ουσία, η ουσία των παρατηρήσεων του Πούτιν έγκειται στην άρνησή του να αποδεχτεί την υπαρξιακή μοίρα της Ρωσίας που έχει οργανωθεί από τη Δύση. Το σκεπτικό πίσω από αυτό δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Με απλά λόγια, η Ρωσία δεν θα επιτρέψει καμία προσπάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να αναδιαμορφώσουν την κατάσταση στο έδαφος επηρεάζοντας τις γραμμές του μετώπου με στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ που υποστηρίζεται από προηγμένα όπλα και δορυφορικές δυνατότητες.
Ο Πούτιν έχει ρίξει το μπαλάκι σταθερά στο γήπεδο της Δύσης για να αποφασίσει αν το ΝΑΤΟ θα διακινδυνεύσει μια πυρηνική αντιπαράθεση, η οποία φυσικά δεν είναι επιλογή της Ρωσίας.
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται όλα αυτά διαμόρφωσε μεστότατα ο ηγέτης μιας χώρας του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, μιλώντας σε φόρουμ κορυφαίων διπλωματών στην Αττάλεια της τουρκικής Ριβιέρας το Σαββατοκύριακο, όταν τόνισε πως "οι Ευρωπαίοι, μαζί με τους Ουκρανούς χάνουν τον πόλεμο και δεν έχουν ιδέα πώς να βρουν διέξοδο από αυτή την κατάσταση".
Ο Όρμπαν δήλωσε: "Εμείς, οι Ευρωπαίοι, βρισκόμαστε τώρα σε δύσκολη θέση", προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εξέλαβαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία "ως δικό τους πόλεμο" και συνειδητοποιούν καθυστερημένα πως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας. "Ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες".
Όπως είπε, "αν νομίζετε ότι αυτός είναι ο δικός σας πόλεμος, αλλά ο εχθρός είναι ισχυρότερος από εσάς και έχει πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης, σε αυτή την περίπτωση, βρίσκεστε στο στρατόπεδο των ηττημένων και δε θα είναι εύκολο έργο να βρείτε διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Τώρα, εμείς οι Ευρωπαίοι, μαζί με τους Ουκρανούς, χάνουμε τον πόλεμο και δεν έχουμε ιδέα πώς να βρούμε διέξοδο από αυτή την κατάσταση, διέξοδο από αυτή τη σύγκρουση. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα".
Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ουσία είναι ότι θα είναι καταστροφική επιπολαιότητα εκ μέρους της δυτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης να μην αντιληφθεί την πλήρη σημασία της αυστηρής προειδοποίησης του Πούτιν ότι η Μόσχα εννοεί αυτό που λέει, δηλαδή πως θα θεωρήσει οποιαδήποτε δυτική πολεμική ανάπτυξη στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ ως πράξη πολέμου.
Βεβαίως, εάν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο στρατιωτικής ήττας στην Ουκρανία από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε μάχιμη ανάπτυξη και οι περιοχές του Ντονμπάς και της Νοβοροσίας κινδυνεύουν να υποταχθούν για άλλη μια φορά, αυτό θα απειλήσει την σταθερότητα και την ακεραιότητα της ρωσικής κρατικής υπόστασης - και θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ίδιας της ηγεσίας του Κρεμλίνου - οπότε το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων μπορεί να γίνει πιο ανοιχτό.
Για να δώσει έμφαση στο θέμα, ο Πούτιν έριξε μια ματιά στο ρωσικό οπλοστάσιο που στηρίζει την πυρηνική υπεροχή της σήμερα, την οποία οι ΗΠΑ δεν μπορούν ενδεχομένως να φτάσουν. Και αποχαρακτήρισε περαιτέρω ορισμένες άκρως απόρρητες πληροφορίες: "Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη πολλών άλλων νέων οπλικών συστημάτων συνεχίζονται και αναμένουμε να ακούσουμε ακόμη περισσότερα για τα επιτεύγματα των ερευνητών και των κατασκευαστών όπλων μας".
Το φάντασμα του Αρμαγεδδώνα έχει αναφερθεί αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του 2ετούς πολέμου στην Ουκρανία, ώστε η αναφορά σε αυτό στην ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση της Ένωσης την Πέμπτη είχε έναν οικείο ήχο. Εκεί έγκειται και ο κίνδυνος λανθασμένης εκτίμησης εκ μέρους του δυτικού ακροατηρίου ότι ο Πούτιν ήταν απλώς "λύκο που ουρλιάζει".