Το Κάιρο, το οποίο υπολογίζει τη Μόσχα ως τον σημαντικότερο προμηθευτή σιτηρών του, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η δημιουργία ενός κόμβου κατά μήκος της εμπορικής οδού του Σουέζ θα διευκόλυνε τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού προς τους γείτονες της Αιγύπτου. Η διώρυγα του Σουέζ είναι μια τεχνητή υδάτινη οδός στην Αίγυπτο που συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα, συντομεύοντας τις παγκόσμιες εμπορικές διαδρομές.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Γενική Αρχή Εφοδιασμού Εμπορευμάτων (GASC) της Αιγύπτου ανακοίνωσε την προθυμία της να επανεξάγει ρωσικό σιτάρι σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της αραβικής περιοχής καθώς και της Βόρειας και Ανατολικής Αφρικής, εάν κατασκευαστεί το προτεινόμενο κέντρο διανομής logistics της διώρυγας του Σουέζ.
Το αιγυπτιακό υπουργείο εμπορίου ανέφερε πως έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Ρώσους εκπροσώπους να συμφωνούν να μελετήσουν το έργο.
Η Αίγυπτος, η οποία εντάχθηκε επίσημα στο οικονομικό μπλοκ BRICS+ τον Ιανουάριο, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο και ο μεγαλύτερος αγοραστής σιτηρών της Ρωσίας. Το Κάιρο αγόρασε 2,031 εκατομμύρια τόνους από τη Μόσχα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος). Η συνολική ποσότητα σιταριού που είχε συμβληθεί από το Κάιρο τον περασμένο Δεκέμβριο ανήλθε επίσης σε 1,02 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη ρωσική εμπορική αποστολή στην Αίγυπτο.
Νωρίτερα πέρυσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry ανακοίνωσε ότι η χώρα του προσβλέπει στην αύξηση των εισαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία, αναφέροντάς το ως μία από τις προτεραιότητες των διμερών σχέσεων.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία, μαζί με τις δυτικές κυρώσεις στη ρωσική ναυτιλία και τις οικονομικές συναλλαγές, έχει προκαλέσει έλλειψη σιτηρών στην Αφρική, μαζί με απότομη αύξηση του κόστους. Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να παράσχει δωρεάν τρόφιμα σε ορισμένες αφρικανικές χώρες στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής το περασμένο καλοκαίρι.
Τον περασμένο μήνα, η Μπουρκίνα Φάσο έλαβε 25.000 τόνους δωρεάν ρωσικού σιταριού, αποτελώντας την τελευταία αφρικανική χώρα που παρέλαβε τα ανθρωπιστικά φορτία στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μετά την άρνηση της Μόσχας να ανανεώσει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.