Μια παγωμένη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη ξεπαγώνει: Θα μπορούσε αυτή η ελάχιστα γνωστή περιοχή να είναι το επόμενο σημείο ανάφλεξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ;

RT
Η Μολδαβία ασκεί πολιτική πίεσης και οικονομικού αποκλεισμού της Υπερδνειστερίας, αλλά η Μόσχα έχει πολλές ελπίδες στο παιχνίδι

Η Υπερδνειστερία είναι μια μικρή μη αναγνωρισμένη δημοκρατία, στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Μολδαβίας. Στις 28 Φεβρουαρίου, οι τοπικές αρχές συγκάλεσαν το συνέδριο των λαϊκών αντιπροσώπων από όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης της Υπερδνειστερίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά πριν από 18 χρόνια. Πριν από την εκδήλωση, ο Τύπος είχε συζητήσει το ενδεχόμενο η αποσχισθείσα περιοχή να απευθυνθεί στη Μόσχα με αίτημα να την αποδεχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, παρά τις διάφορες δηλώσεις, οι βουλευτές ζήτησαν μόνο διπλωματική βοήθεια, με δεδομένο πως πολλοί Ρώσοι πολίτες διαμένουν στην περιοχή. Η επίσημη ανακοίνωση έδωσε έμφαση στη βοήθεια και τη διαμεσολάβηση, όχι στη στρατιωτική βοήθεια ή την ενσωμάτωση της περιοχής στη Ρωσία.

Από τον Petr Lavrenin, πολιτικό δημοσιογράφο με καταγωγή από την Οδησσό και εμπειρογνώμονα σε θέματα Ουκρανίας και πρώην Σοβιετικής Ένωσης - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Οι βουλευτές απευθύνθηκαν επίσης στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας από τους οργανισμούς αυτούς να λάβουν υπόψη τους τα "αναφαίρετα δικαιώματα του λαού της Υπερδνειστερίας". Ωστόσο, παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα αυτών των πρωτοβουλιών, η Μολδαβία απάντησε με μέτρα επιστράτευσης: ανακοίνωσε την καταγραφή των μεταφορικών μέσων και την πιθανή μεταφορά τους στο στρατό σε περίπτωση πλήρους κλίμακας εχθροπραξιών.

Εδώ διερευνούμε τι οδήγησε σε αυτή τη νέα επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας, γιατί η αποσχισθείσα δημοκρατία παραμένει ένα πιθανό "hotspot" και πώς η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει τους συμπατριώτες της εν μέσω της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η ουσία της σύγκρουσης

Η Υπερδνειστερία βρίσκεται ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Από το 1992, η περιοχή είναι ένα μη αναγνωρισμένο de facto κράτος, που ονομάζεται επίσημα Πρίντεσνοβιανή Μολδαβική Δημοκρατία (PMR). Όλα τα μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θεωρούν επισήμως ότι αποτελεί τμήμα της Μολδαβίας.

Η Υπερδνειστερία χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο, ενώ η Μολδαβία πέρασε στο λατινικό αλφάβητο το 1989. Ο πληθυσμός της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας εκτιμάται ότι είναι περίπου 465.000 άτομα. Οι περισσότεροι κάτοικοι θεωρούν τα ρωσικά ως μητρική τους γλώσσα και πολλοί άνθρωποι έχουν διπλή ή ακόμη και τριπλή υπηκοότητα (μολδαβική, ρωσική και ουκρανική).

Η σύγκρουση της Υπερδνειστερίας αναφέρεται συχνά ως "παγωμένη", καθώς δεν έχουν υπάρξει άμεσες εχθροπραξίες μεταξύ της Υπερδνειστερίας και της Μολδαβίας από το 1992. Ωστόσο, η Μολδαβία εξακολουθεί να επιμένει ότι οι Ρώσοι ειρηνευτές πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή. Από την πλευρά της, η Ρωσία δηλώνει πως είναι έτοιμη να αποσύρει τα στρατεύματα και να βοηθήσει ακόμη και στην καταστροφή των όπλων και πυρομαχικών που έχουν απομείνει, αλλά μόνο εφόσον οι δύο πλευρές ξεκινήσουν εποικοδομητικό διάλογο.

Από τις αρχές του 2024, οι σχέσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες.

Σπάζοντας τον αποκλεισμό της πληροφόρησης

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο πρώην πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Επικοινωνιών, Πληροφοριών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Υπερδνειστερίας, Gennady Chorba, δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανακοινώσει την απόφαση να δεχθεί την αποσχισθείσα περιοχή στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά τη διάρκεια της προεδρικής ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση στις 29 Φεβρουαρίου. Ο αξιωματούχος της Υπερδνειστερίας πρόσθεσε ότι το Συνέδριο των Αντιπροσώπων της Υπερδνειστερίας πραγματοποιείται σπάνια και μόνο σε σημαντικές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, το 1991, το συνέδριο συγκλήθηκε για τη δημιουργία ανεξάρτητης εκτελεστικής εξουσίας στην Υπερδνειστερία και την ίδια χρονιά ενέκρινε τη σημαία, τον θυρεό και το σύνταγμα της Υπερδνειστερίας. Το 2006, στο τελευταίο συνέδριο, οι βουλευτές αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας και την επακόλουθη ένταξή της στη Ρωσία (το 97% των ψηφοφόρων υποστήριξε την πρωτοβουλία).

Στις 22 Φεβρουαρίου, το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) δημοσίευσε μια "προειδοποίηση" ότι η αποσχισθείσα δημοκρατία μπορεί πράγματι "να οργανώσει δημοψήφισμα για την προσάρτηση στη Ρωσία". Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση θα μπορούσε να υποκινηθεί από την ανάγκη να υπερασπιστούν τους Ρώσους πολίτες που διαμένουν στην Υπερδνειστερία από τις απειλές που προέρχονται από τη Μολδαβία και το ΝΑΤΟ.

Αυτή τη φορά, το συνέδριο συγκάλεσε ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας Vadim Krasnoselsky, ο οποίος κατηγόρησε τη Μολδαβία ότι επέβαλε οικονομικό αποκλεισμό στην περιοχή. Κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας Mihai Popșoi πως τοποθετεί την Υπερδνειστερία στη συνταγματική σφαίρα επιρροής της Μολδαβίας. "Θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Mihai Popșoi και τους συναδέλφους του ότι προσπάθησαν να επιβάλουν τη λεγόμενη συνταγματική τάξη το 1992, όταν εισέβαλαν στην Υπερδνειστερία και σκότωσαν τους κατοίκους της Υπερδνειστερίας. Ποιος είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία όλων αυτών των γυναικών, των ηλικιωμένων και των παιδιών;".

Η αντίδραση από την άλλη πλευρά του ποταμού Δνείστερου ήταν άμεση: Το Γραφείο Επανένταξης της Μολδαβίας δήλωσε πως "παρακολουθεί στενά την κατάσταση" και ότι "δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να χειροτερέψει".

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρέσβης Paun Rogovey δήλωσε ότι το Κίεβο "θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε προκλήσεις που αποσκοπούν στο να παρασύρουν την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Μολδαβία".

Λίγο πριν από την έναρξη του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, το γεγονός σχολιάστηκε από κορυφαίους Μολδαβούς αξιωματούχους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Igor Grosu σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης των εχθροπραξιών ή αποσταθεροποίησης στην περιοχή. "Θα υπάρξει μια εκστρατεία προπαγάνδας (...) και, ίσως, εκτός από το φυσικό αέριο που παίρνουν δωρεάν, να πάρουν και κάτι άλλο [από τη Ρωσία]. Προτρέπουμε τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και, αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε και θα ενημερώσουμε τους πολίτες".

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας δεν επιβεβαίωσε τότε ούτε τις φήμες για πιθανή κλιμάκωση.

Ωστόσο, η κατάσταση συνεχίζει να θερμαίνεται. Την παραμονή του συνεδρίου, ο πρόεδρος Κρασνοσέλσκι δήλωσε ότι η Μολδαβία, με τη βοήθεια της Ουκρανίας, ετοιμάζεται να στείλει ένοπλες ομάδες για να σαμποτάρουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υπερδνειστερία και οι αρχές της περιοχής έχουν ήδη ενημερώσει διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΣΕ.

Ένα δυνητικό hotspot

Ακόμη και αναλυτές που συνήθως αποφεύγουν τα μιλιταριστικά σενάρια βρήκαν πολλούς παραλληλισμούς μεταξύ της σημερινής κατάστασης και εκείνης που αναπτύχθηκε γύρω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ("DPR") και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ("LPR") το Φεβρουάριο του 2022. Και στις δύο περιπτώσεις, μια μετασοβιετική χώρα είχε δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία και ήθελε να αυξήσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ- και επίσης παρόμοια, άσκησε πίεση στις αποσχισθείσες δημοκρατίες της, οι οποίες στράφηκαν στη Μόσχα για βοήθεια. Ωστόσο, όλες οι μετασοβιετικές συγκρούσεις και τα hotspots είναι μοναδικά με τον τρόπο τους και δεν έχουν κοινό παρονομαστή.

Επί του παρόντος, θα ήταν αρκετά δύσκολο για την Υπερδνειστερία να γίνει μέρος της Ρωσίας για διάφορους λόγους. Πρώτον, λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία, υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να "επαναρυθμιστούν" οι σχέσεις Ρωσίας-Μολδαβίας, και οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Υπερδνειστερίας αυτή τη στιγμή θα ανέβαζε κατακόρυφα τα διακυβεύματα. Δεύτερον, μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στην κρίση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους, συγκρίσιμους με την κατάσταση στην Ουκρανία, ιδίως υπό το πρίσμα της παγκόσμιας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Τρίτον, με την πάροδο των ετών, οι τοπικές ελίτ έχουν συνηθίσει να ακολουθούν μια ρεαλιστική πολιτική πορεία και είναι σε θέση να "εξομαλύνουν τις αιχμές" όταν πρόκειται για την εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, οι φήμες για πιθανή κλιμάκωση δεν ήρθαν από το πουθενά. Είχαν προηγηθεί αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Την 1η Ιανουαρίου, η Μολδαβία κατήργησε τα φορολογικά προνόμια εισαγωγών και εξαγωγών για τις εταιρείες της Υπερδνειστερίας. Η Υπερδνειστερία είδε αυτό το βήμα ως οικονομική πίεση και το όρισε ως "πληρωμή φόρου τιμής". Οι απώλειες του προϋπολογισμού της από τα νέα τέλη θα ανέρχονται σε 16 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα αγαθά δεν μπορούν να παραδοθούν ούτε μέσω των ουκρανικών συνόρων, καθώς η Ουκρανία μπλόκαρε την επικοινωνία με τη μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, φοβούμενη πως το ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα, το οποίο σταθμεύει στην περιοχή, θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση από την Υπερδνειστερία.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ένοπλη σύγκρουση του 1992, οι σχέσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας ήταν αρκετά διαφορετικές από αυτές που είδαμε μεταξύ της Ουκρανίας και της DPR και της LPR μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ. Η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία τα πήγαιναν ειρηνικά, οι επιχειρήσεις της Υπερδνειστερίας λειτουργούσαν και εξήγαγαν αγαθά στη Μολδαβία και τα σύνορα ήταν ανοιχτά. Οι αξιωματούχοι δεν είχαν ποτέ εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής λύσης του ζητήματος.

Επί του παρόντος, η Μολδαβία έχει αποφασίσει να αυστηροποιήσει τα μέτρα οικονομικού ελέγχου προκειμένου να αναγκάσει την αποσχισθείσα περιοχή να "επανενταχθεί" με τη Δημοκρατία. Η Υπερδνειστερία φοβάται ότι, μετά τον τελωνειακό φόρο, η Μολδαβία θα εισαγάγει φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, το αλκοόλ και τον καπνό και θα αναγκάσει την μη αναγνωρισμένη δημοκρατία να καταβάλλει φόρους στον γενικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας Βιτάλι Ιγκνάτιεφ, αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά από την ίδρυση της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας.

Δεύτερον, οι Μολδαβοί νομοθέτες υιοθέτησαν τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να φυλακιστούν για αυτονομισμό (οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας θεωρούνται αυτονομιστές στη Μολδαβία) για περίοδο δύο έως πέντε ετών.

Τρίτον, η Μολδαβία πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση πινακίδων της Υπερδνειστερίας στα οχήματα. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της Υπερδνειστερίας θα πρέπει είτε να αποκτήσουν μολδαβικές είτε προ-εγκεκριμένες ουδέτερες εναλλακτικές.

Με άλλα λόγια, οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται και τα πράγματα οδεύουν προς έναν ολοκληρωμένο οικονομικό πόλεμο, ο οποίος θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Μολδαβία. Λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία φέτος, είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν ο πρόεδρος Maia Sandu θα επανεκλεγεί.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Υπερδνειστερίας, Alexander Korshunov, δήλωσε ότι οι ενέργειες της Μολδαβίας θα κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τους κοινωνικά ευάλωτους πολίτες της περιοχής και επιβεβαίωσε πως το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων συγκαλείται πάντα "σε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία".

Ωστόσο, παρά τις φήμες, το ενδεχόμενο η Υπερδνειστερία να γίνει τμήμα της Ρωσίας δε συζητήθηκε στο συνέδριο. Αντ' αυτού, οι βουλευτές ενέκριναν δύο έγγραφα: ένα ψήφισμα και μια δήλωση.

Στο ψήφισμα, οι βουλευτές κατηγόρησαν τη Μολδαβία πως εξαπέλυσε οικονομικό πόλεμο, μπλοκάρισε την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων και δημιούργησε σκόπιμα τις προϋποθέσεις για ένα έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της Υπερδνειστερίας.

"Η Μολδαβία εμποδίζει σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις και αποφεύγει τον πολιτικό διάλογο στο επίπεδο της ανώτατης ηγεσίας των κομμάτων (...) Η Υπερδνειστερία βρίσκεται υπό κοινωνικοοικονομική πίεση, η οποία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές και προσεγγίσεις στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ελεύθερου εμπορίου. Η Μολδαβία απέτυχε να αναγνωρίσει την ύπαρξη αναφαίρετων οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όσον αφορά τον πληθυσμό της Υπερδνειστερίας", αναφέρεται στη δήλωση. Περιέχει επίσης μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων θεωρεί απαραίτητο να εφαρμοστούν.

Ένα από τα μέτρα αφορά τη Ρωσία. Οι βουλευτές υιοθέτησαν τη δήλωση και απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την Κρατική Δούμα (τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου) "με το αίτημα να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας απέναντι στην αυξανόμενη πίεση από τη Μολδαβία, λαμβάνοντας υπόψη τη μόνιμη διαμονή πάνω από 220.000 Ρώσων πολιτών στο έδαφος της Πριδνεστοριανής Μολδαβικής Δημοκρατίας". Οι εκπρόσωποι σημείωσαν ότι "οι ρωσικές ειρηνευτικές [προσπάθειες] στο Δνείστερο" είναι "μοναδικές και θετικές" και χαρακτήρισαν τη Ρωσία εγγυητή και διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία.

Επιπλέον, οι αντιπρόσωποι απηύθυναν έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στους συμμετέχοντες στις συνομιλίες 5+2 (ΕΕ, ΟΑΣΕ, Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία συν την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία), στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της ΚΑΚ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και στον ΟΑΣΕ, να επηρεάσουν τη μολδαβική ηγεσία "να επιστρέψει σε έναν επαρκή διάλογο στο πλαίσιο της διεθνούς διαπραγματευτικής διαδικασίας".

"Η φωνή του λαού της Υπερδνειστερίας πρέπει να ακουστεί και πρέπει να μιλήσουμε για τις ελευθερίες μας, τα δικαιώματά μας, το δικαίωμα στην οικονομική δραστηριότητα και τελικά στην ειρήνη", δήλωσε ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας Vadim Krasnoselsky κατά τη λήξη του συνεδρίου.

Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Το συνέδριο των βουλευτών στην Υπερδνειστερία ήταν μόνο μια "προειδοποιητική βολή". Η Υπερδνειστερία απευθυνόταν κυρίως στη Μολδαβία και στους δυτικούς εταίρους της, αποδεικνύοντας πως η κατάσταση στην περιοχή είναι αρκετά σοβαρή. Με την υιοθέτηση αυτών των εγγράφων, η Υπερδνειστερία ελπίζει ότι οι δυτικοί συμμετέχοντες στις συνομιλίες 5+2 θα επηρεάσουν τη Μολδαβή πρόεδρο Maia Sandu να επιστρέψει στην προηγούμενη μορφή οικονομικών σχέσεων.

Εξάλλου, η κατάσταση πράγματι χειροτερεύει. Εάν τα μέρη δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν για τα τελωνειακά και εμπορικά ζητήματα, το Κισινάου ενδέχεται να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας, γεγονός που θα εμποδίσει την είσοδο οποιουδήποτε εμπορεύματός της στη Μολδαβία. Αυτό θα μπορούσε να φέρει τη σύγκρουση σε άλλο επίπεδο και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πώς μπορεί να κλιμακωθεί η κατάσταση και τι θα έκαναν η Υπερδνειστερία και η Ρωσία σε μια τέτοια περίπτωση. Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Υπερδνειστερία είναι επί του παρόντος εντελώς αποκομμένη από τη Ρωσία. Οι αρχές της Υπερδνειστερίας δεν μπορούν να βασίζονται στην πολιτική, οικονομική, χρηματοπιστωτική ή ακόμη και στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας. Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία δεν ξεπερνούν τους 1.200 στρατιωτικούς. Ελλείψει χερσαίων συνόρων με τη μη αναγνωρισμένη δημοκρατία, η Ρωσία δεν μπορεί να μεταφέρει πρόσθετες δυνάμεις στην Υπερδνειστερία, ενώ ο σημερινός αριθμός στρατευμάτων δεν επαρκεί για μακροπρόθεσμη άμυνα.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την Υπερδνειστερία στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) θα μπορούσαν να γίνουν πιο δραστήριες στα σύνορα της Υπερδνειστερίας και ότι η Ρωσία μπορεί να θέλει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Υπερδνειστερία μέσω των νοτιοανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

Προς το παρόν, ωστόσο, βλέπουμε πως τα μέρη απλώς αυξάνουν τα διακυβεύματα στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι. Αν και η κατάσταση στην Υπερδνειστερία βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μέχρι στιγμής δεν έχει κλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση στο νότιο μέτωπο της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της περιοχής. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί και από το ΝΑΤΟ.

Δεδομένου του ολοένα και πιο επιθετικού και αποσταθεροποιητικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη, παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία και την ευρύτερη κατάσταση εκεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του προς τη Μολδαβία.

Προς το παρόν, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει έναν αρκετά καλό λόγο για να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση. Ένα τέτοιο σενάριο δεν ταιριάζει στη Μολδαβία για διάφορους λόγους. Πρώτον, η μοναδική μορφή των υφιστάμενων συμφωνιών μειώνει τους κινδύνους να εμπλακεί η Υπερδνειστερία στις εχθροπραξίες- δεύτερον, οι Μολδαβικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και δεν θα ήταν σε θέση να διεξάγουν μια επιτυχημένη επίθεση- τρίτον, λαμβάνοντας υπόψη τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία, η χώρα δεν μπορεί να παραβιάσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη ουδετερότητά της και να ξεκινήσει μια επιταχυνόμενη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ παρόμοια με το ουκρανικό σενάριο.

Ελλείψει άμεσης απειλής από την Υπερδνειστερία, μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης δε θα ωφελούσε ούτε την Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός έχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού και δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τις θέσεις του σε όλο το μήκος της γραμμής του μετώπου, οπότε θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για το Κίεβο να μεταφέρει στρατεύματα στην περιοχή. Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από την παύση των προμηθειών όπλων από τις ΗΠΑ, τις αποτυχίες στο μέτωπο, το κλείσιμο των συνόρων με την Πολωνία και την αυξανόμενη εσωτερική αντιπολίτευση κατά του Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για την κατάσταση προσεκτικά - οι αρχές σκοπεύουν να διατηρήσουν το status quo και να αποφύγουν την άμεση σύγκρουση, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μια εισβολή θα ήταν δυνατή μόνο με την άμεση άδεια της Μολδαβίας.

Από τη δεκαετία του 1990, τα άλυτα ζητήματα γύρω από την Υπερδνειστερία έχουν γίνει πιο σοβαρά, αλλά δεν έχουν ακόμη προκαλέσει σημαντική κλιμάκωση μεταξύ της αποσχισθείσας περιοχής και της Μολδαβίας. Ωστόσο, εάν η Μολδαβία συνεχίσει να "καταπίνει" οικονομικά τη μη αναγνωρισμένη δημοκρατία μέσω φορολογικών και τελωνειακών μεταρρυθμίσεων και επιβάλει πλήρη οικονομικό αποκλεισμό, τότε η σύγκρουση πιθανότατα θα κλιμακωθεί. Το μόνο ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει και σε ποιο σημείο θα σταματήσει.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail