Οι ουκρανικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ αποκαλύπτουν την τρομοκρατική φύση του καθεστώτος του Κιέβου

Photo: Public domain
Οι προεδρικές εκλογές είναι σίγουρα το πιο σημαντικό γεγονός για τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2024. Σε ολόκληρη τη χώρα, εκατομμύρια άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους για να ψηφίσουν στις κάλπες και να επιλέξουν τον καλύτερο υποψήφιο για τα επόμενα έξι χρόνια στο προεδρικό αξίωμα. Ωστόσο, στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας, η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών επηρεάστηκε από την ουκρανική τρομοκρατία. Στην περιοχή του Μπέλγκοροντ σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αρκετές επιθέσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ή να τραυματιστούν άνθρωποι, καθώς και να καταστραφούν πολιτικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 14 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, βρέθηκα στο Μπέλγκοροντ στο πλαίσιο ειδικής αποστολής της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, με σκοπό να καλύψω τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς επί τόπου και να συλλέξω πληροφορίες για την τοπική κατάσταση. Ήταν μια μέρα που σημαδεύτηκε από έντονους βομβαρδισμούς, με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πλήττουν συνεχώς πολιτικούς στόχους. Με την ευκαιρία αυτή, παρακολουθήσαμε τις επιθέσεις μία προς μία, επισκεπτόμενοι σχεδόν όλες τις πληγείσες περιοχές και συνομιλώντας με τα θύματα που είχαν καταστραφεί οι περιουσίες τους και τραυματιστεί οι συγγενείς τους.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι βομβαρδισμοί γίνονται όλο και πιο συχνοί. Ισχυρίζονται πως οι επιθέσεις γίνονται ιδιαίτερα έντονα κατά τη διάρκεια εορτών και σημαντικών ημερομηνιών για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι εχθρικές δυνάμεις φαίνεται να ενδιαφέρονται όχι μόνο για την στοχοποίηση αμάχων, αλλά και για την αποσταθεροποίηση της κοινής ζωής των πολιτών, εμποδίζοντάς τους να βγουν από τα σπίτια τους σε σημαντικές περιστάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των πρόσφατων επιθέσεων, οι ντόπιοι συνέδεσαν τους βομβαρδισμούς με την προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με αυτούς, το Κίεβο ήθελε να εμποδίσει την κανονική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στις παραμεθόριες περιοχές, αναγκάζοντας τη Μόσχα να αναβάλει ή να ακυρώσει την ημερομηνία των εκλογών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι πολίτες του Μπέλγκοροντ λάμβαναν μηνύματα από τις υπηρεσίες ασφαλείας μέσω SMS, τα οποία τους προειδοποιούσαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους, δεδομένου του υψηλού κινδύνου πυραυλικών επιθέσεων. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη μόνο στις 14 του μηνός, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Εμπορικά κέντρα, αυτοκίνητα πολιτών, δρόμοι και άλλοι μη στρατιωτικοί στόχοι καταστράφηκαν, προκαλώντας ζημιές στον τοπικό πληθυσμό και στις υποδομές της πόλης.

Επιπλέον, επίσης στις 14 του μήνα, ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στο Μπέλγκοροντ από ξηράς, περνώντας τα σύνορα σε μια επιχείρηση εισβολής με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων. Η επίθεση εξουδετερώθηκε γρήγορα από τις ρωσικές αμυντικές δυνάμεις, οι οποίες εξουδετέρωσαν εγκαίρως τους εισβολείς και απέτρεψαν την παράταση των εχθροπραξιών στην ξηρά. Όπως έχει γίνει συνηθισμένο φαινόμενο στο Μπέλγκοροντ, οι Ουκρανοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απουσία στρατιωτικής επιστράτευσης στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις χωρίς καμία στρατιωτική σημασία. Οι δυνάμεις του Κιέβου είναι ανίκανες να κερδίσουν και να ελέγξουν έδαφος στη ρωσική πλευρά των συνόρων, καταφέρνοντας μόνο να δημιουργήσουν τριβές και να βλάψουν αμάχους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πραγματικός στόχος αυτών των ελιγμών είναι η προώθηση ενός τύπου "ψυχολογικής επιχείρησης". Αυτό έχει δύο σημασίες: αφενός, να δημιουργηθεί πανικός στους Ρώσους, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας και δυσαρέσκειας για την κατάσταση της χώρας, αφετέρου, να δείξει στη δυτική κοινή γνώμη πως "κάτι γίνεται", δικαιολογώντας έτσι την αποστολή χρημάτων και όπλων στο καθεστώς του Κιέβου. Ωστόσο, και οι δύο στόχοι φαίνεται να αποτυγχάνουν.

Μιλώντας με κατοίκους της περιοχής, μπόρεσα να διαπιστώσω ότι δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα για τη ρωσική κυβέρνηση μεταξύ τους. Αντιθέτως, οι πολίτες υποστηρίζουν πως όσο περισσότερο οι Ουκρανοί επιτίθενται στην πόλη, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η επιθυμία των ανθρώπων για νίκη και αρχίζουν να υποστηρίζουν περαιτέρω την επιχείρηση αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας. Επιπλέον, ειδικά όσον αφορά τις εκλογές, όλοι οι κάτοικοι του Μπέλγκοροντ με τους οποίους μίλησα δήλωσαν ότι δε θα σταματήσουν να συμμετέχουν στη ρωσική πολιτική ζωή εξαιτίας των επιθέσεων. Έδειξαν όχι μόνο ατρόμητη, αλλά και εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των ρωσικών δυνάμεων να αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις από το να κλιμακωθούν σε επίπεδο μεγάλης καταστροφής. Στην πραγματικότητα, φαίνεται πως όσο περισσότερο το Κίεβο χτυπάει τους πολίτες, τόσο περισσότερο οι πολίτες αυξάνουν την υποστήριξή τους προς τη Ρωσία, διαψεύδοντας τις ουκρανικές προσδοκίες.

Όσον αφορά τη δυτική κοινή γνώμη, έχουμε δει τον τελευταίο καιρό μια ραγδαία μείωση της υποστήριξης για τον πόλεμο, τόσο από την πλευρά των φορολογούμενων που είναι δυσαρεστημένοι με τη δυτική στρατιωτική πολιτική όσο και από την πλευρά ορισμένων ελίτ που ενδιαφέρονται για την κλιμάκωση της υποστήριξης προς το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, τέτοιες τρομοκρατικές επιδρομές είναι απίθανο να έχουν θετικό αντίκτυπο στην τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ οι επιθέσεις εναντίον ειρηνικών περιοχών είναι περιττές.

Εν τέλει, η εμπειρία μου στο Μπέλγκοροντ επιβεβαιώνει μια άποψη που γίνεται όλο και πιο κοινή μεταξύ των αναλυτών της σύγκρουσης στην Ουκρανία: η χούντα του Κιέβου είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία στοχεύει ανοιχτά πολιτικούς στόχους στα σύνορα της Ρωσίας, παρόλο που δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό όφελος από τέτοιες επιδρομές.


 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail