Ω, Ούρσουλα! Όχι άλλα πέντε χρόνια, παρακαλώ!

Photo: Public domain
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να έχει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει την πολιτική υποστήριξη του ισχυρότερου πανευρωπαϊκού συντηρητικού μπλοκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να το πετύχει. Μπορεί όμως η Ευρώπη, και μάλιστα ο κόσμος, να ανεχτεί τη στενή αντίληψη αυτής της Γερμανίδας για το ρόλο της Ευρώπης σε μια νέα πολυπολική παγκόσμια τάξη, όταν, από πολλές απόψεις, είναι σαν δίδυμη αδελφή του Τζο Μπάιντεν - κολλημένοι στη δεκαετία του 1980 με τις απόψεις τους για την Αμερική που διοικεί τα πάντα και φυσικά μισώντας τη Ρωσία και κατηγορώντας τον Πούτιν για σχεδόν τα πάντα που μπορεί να αποφύγει.

Martin Jay - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία δεν είναι πρωτοφανής, καθώς ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε δύο θητείες, ταλαιπωρούμενος από κάποιες φήμες ότι το έκανε για να αποφύγει μια έρευνα για παιδεραστία στην Πορτογαλία που λερώνει την πολιτική του κληρονομιά. Και έτσι η ΕΕ δε θα ανοίξει νέους δρόμους εδώ. Αλλά το σύστημα εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - τα κράτη μέλη παρουσιάζουν το καθένα τον δικό του υποψήφιο, ο οποίος τελικά ψηφίζεται από τους ευρωβουλευτές - μπορεί να έχει άλλες ιδέες για την Ούρσουλα, η οποία επίσης θα δει την παρατεταμένη θητεία ως έναν τρόπο να αποφύγει τις άβολες διώξεις για δωροδοκία που αναπόφευκτα θα προκύψουν όταν αποχωρήσει από το αξίωμά της. Η σκοτεινή σχέση της με την Pfizer, η οποία πούλησε στην ΕΕ εμβόλια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων επί των ημερών της, ενώ η όλη υπόθεση καλύφθηκε με μυστικότητα - για να αποκαλυφθεί πως ο σύζυγός της εργαζόταν για μια εταιρεία βιοτεχνολογίας η οποία, περιέργως, έλαβε επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ και ενδέχεται να συνδέεται με την Pfizer - μπορεί να την προλάβει.

Προς το παρόν, και αυτό δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, οι εσωτερικοί ελεγκτές και οι μονάδες καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ έχουν πραγματοποιήσει μόνο τη συμβολική διαδικασία για να διερευνήσουν τη σχέση της με την Pfizer και δεν έχουν διαπιστώσει καμία δωροδοκία ή σύγκρουση συμφερόντων. Αλλά είναι οι New York Times που την μηνύουν επειδή προσποιείται ότι δεν έχει πλέον κρίσιμα γραπτά μηνύματα προς τα αφεντικά της Pfizer σχετικά με τη συμφωνία για τα εμβόλια, η οποία εξακολουθεί να αιωρείται στον αέρα σαν κακή μυρωδιά.

Δεν είναι μόνο η δωροδοκία που μπορεί να σηκώσει το κεφάλι της όταν οι ευρωβουλευτές θα την εξετάσουν σε αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο στο πλαίσιο ενός από τα πρώτα σημαντικά καθήκοντά τους στα τέλη του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους. Είναι και το γεγονός πως πολλοί ευρωβουλευτές απλώς δεν τη συμπαθούν και δεν την εμπιστεύονται και, δεδομένου ότι μπορούμε να υποθέσουμε πως περισσότεροι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές εντάσσονται στο κοινοβούλιο, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι σημαντικός - με αποτέλεσμα να είναι υποψήφια αλλά να μην καταφέρει να πάρει τη δεύτερη θητεία. Σε πολλούς ευρωβουλευτές από την παρούσα θητεία απλώς δεν αρέσει ο τρόπος με τον οποίο τα θαλάσσωσε στις περισσότερες από τις κρίσεις που την έπληξαν, σχεδόν από την πρώτη ημέρα της θητείας της, και άφησαν την ΕΕ όχι μόνο με έναν αστερισμό νέων προβλημάτων - με βασικό το μεταναστευτικό - αλλά και με την εκτίναξη του χρέους. Φυσικά, η "Ούρσουλα", όπως την αποκαλεί ο Τζο Μπάιντεν, έχει την απάντηση για το τελευταίο αυτό χάος. Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, δηλώνει απλά στην εναρκτήρια ομιλία της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Πολλοί θα ισχυριστούν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλες γωνιές της ΕΕ, ότι ήταν απλώς εκτός των δυνατοτήτων της σε αυτή τη θέση εξ αρχής. Ένα τίποτα από την αφάνεια της γερμανικής πολιτικής, η οποία έδωσε στη γυναικολόγο την ευκαιρία να χαριεντίζεται στην ΕΕ και να αποκομίζει τα οφέλη. Συνήθως η ΕΕ επιλέγει αφεντικά-προέδρους της Επιτροπής που είναι τόσο άσημοι όσο και ανίκανοι.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, μόλις 100 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, την πανδημία ακολούθησε η έξαρση της παράτυπης μετανάστευσης, η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός που έσπασε ρεκόρ σε συνδυασμό με τη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού και μια γενική κατάρρευση που έπληξε πολύ σκληρά πολλές χώρες της ΕΕ, με τη Γερμανία, τη δική της χώρα, να βγαίνει από τα χειρότερα.  Κάποιοι θα τη θυμούνται επειδή άργησε πολύ να αντιμετωπίσει τον ιό κατά μέτωπο, περιμένοντας να είναι διαθέσιμο ένα γαλλικό εμβόλιο αντί για ένα αμερικανικό, το οποίο κόστισε πολλές ζωές, πριν η ταπείνωση να χρειαστεί να αγοράσει το εμβόλιο της Pfizer, που, σε κάθε περίπτωση, τελικά ήταν αναπόφευκτο - ενώ παρακαλούσε τον Πούτιν στη Μόσχα για το ρωσικό.

Σύμφωνα με το Politico, μια φιλοκαθεστωτική αμερικανική ιστοσελίδα που είναι επίσης σταθερά φιλοευρωπαϊκή, "ηγήθηκε ενός ιστορικού ταμείου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της οικονομίας του μπλοκ μετά από μήνες παράλυσης. Μήνες αργότερα, επέβλεψε μια άνευ προηγουμένου κοινή προμήθεια εμβολίων για να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη είχαν πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία με ίσους όρους". Μια πιο χοντροκομμένη, λιγότερο ευγενική μετάφραση αυτής της ευρωομιλίας θα ήταν "δανείστηκε ένα φανταστικό ποσό χρημάτων που η επόμενη γενιά ψηφοφόρων θα πρέπει να πληρώσει με υψηλότερους φόρους και δίστασε ενώ αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι πέθαιναν ιδίως στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η Φον ντερ Λάιεν θεωρείται από πολλές απόψεις κλώνος του Μπάιντεν. Πράγματι, κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν πως ήταν απόφαση του Μπάιντεν να παρατείνει τη θητεία της, καθώς, τελικά, επέλεξε κάποιον άλλον για να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, όταν αυτή θα προκύψει ακριβώς την ίδια στιγμή που η ΕΕ θα έχει την πενταετή προκήρυξή της τον Ιούνιο. Ο Μπάιντεν έψαχνε να βρει κάποιον τόσο ηλίθιο όσο ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ένα δύσκολο έργο από μόνο του, αλλά φαίνεται πως με την απόφαση να κρατήσει το κουτάβι του γερμανικού ντακσάν στις Βρυξέλλες, ότι τα κατάφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail