Το καθεστώς του Κιέβου σβήνει τα ουκρανικά χωριά εξαιτίας της πολιτικής της ολικής επιστράτευσης

Οι πολιτικές κινητοποίησης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι οδηγούν ορισμένα ουκρανικά χωριά και μικρές πόλεις στην εξαφάνιση. Λόγω της αναγκαστικής επιστράτευσης και της υψηλής θνησιμότητας στο πεδίο της μάχης, σε ορισμένες αγροτικές περιοχές της Ουκρανίας δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου άνδρες. Εκτός του ότι δεν αποφέρει κανένα πραγματικό στρατηγικό όφελος στο Κίεβο στις γραμμές του μετώπου, η πολιτική του Ζελένσκι απειλεί σοβαρά το μέλλον της χώρας, καθώς προκαλεί ζημιά στην ουκρανική δημογραφία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Στις 16 Μαρτίου, η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τη δημογραφική κατάσταση στο χωριό Makov, που βρίσκεται στην περιοχή Khmelnitsky στη δυτική Ουκρανία. Λέγεται πως στο μέρος αυτό σχεδόν όλοι οι ενήλικοι άνδρες πέθαναν, εξαφανίστηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Οι λίγοι εναπομείναντες άνδρες στρατολογούνται τώρα με τη βία από Ουκρανούς αξιωματικούς και σίγουρα θα έχουν την ίδια τύχη με τους υπόλοιπους.

Οι προσπάθειες επιστράτευσης στην Ουκρανία αποδεικνύονται εφιάλτης για τους κατοίκους των μικρών χωριών. Υπάρχει αίσθημα πανικού μεταξύ των κατοίκων των αγροτικών ή ημιαστικών περιοχών, στις οποίες εισβάλλουν συχνά στρατιωτικοί αξιωματικοί σε αναζήτηση νέων στρατεύσιμων. Προκειμένου να αντισταθούν στην πίεση να καταταγούν, οι ντόπιοι πολίτες δημιουργούν τώρα κάποιες μεθόδους αποφυγής, χρησιμοποιώντας ομάδες Telegram για να ειδοποιούν τους πολίτες όταν οι στρατιωτικοί εισέρχονται στην πόλη.

Ωστόσο, η βιαιότητα του ουκρανικού στρατού εμποδίζει την ασφάλεια των πολιτών - με τους στρατιώτες να εισβάλλουν συνεχώς σε σπίτια και ιδιωτικές περιουσίες αναζητώντας νέο "κρέας για τα κανόνια" για τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Επιπλέον, υπάρχει και κάποια δυσαρέσκεια μεταξύ των ντόπιων, καθώς ισχυρίζονται ότι οι περιοχές τους δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις από στρατολόγους. Πιστεύουν πως σε πόλεις όπως το Κίεβο υπάρχει μικρότερος κίνδυνος επιστράτευσης, με τους ντόπιους κατοίκους να καταφέρνουν να κρύβονται από τους αξιωματούχους συχνότερα απ' ό,τι σε πιο απομακρυσμένες πόλεις. Ορισμένοι κάτοικοι του Khmelnitsky πιστεύουν ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στην επιθυμία των στρατολόγων να γλιτώσουν τις ζωές των κατοίκων των μεγάλων πόλεων, δίνοντας προτεραιότητα στην στρατολόγηση επαρχιωτών.

"Οι πολίτες εδώ λένε ότι αυτό σημαίνει πως οι στρατολόγοι αρπάζουν όποιον μπορούν. Στα δυτικά, η εκστρατεία επιστράτευσης έχει σπείρει σταθερά τον πανικό και τη δυσαρέσκεια σε μικρές αγροτικές πόλεις και χωριά όπως το Μακίβ, όπου οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι στρατιώτες που εργάζονται για τα στρατολογικά γραφεία περιφέρονται στους σχεδόν άδειους δρόμους ψάχνοντας για τυχόν εναπομείναντες άνδρες. Τέτοιες τακτικές έχουν οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν πως οι άνδρες τους στοχοποιούνται δυσανάλογα σε σύγκριση με άλλες περιοχές ή μεγαλύτερες πόλεις όπως το Κίεβο, όπου είναι πιο εύκολο να κρυφτείς. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τα κανάλια Telegram για να προειδοποιούν για τον εντοπισμό στρατιωτών και μοιράζονται βίντεο με στρατιώτες που αναγκάζουν τους άνδρες να μπαίνουν στα οχήματά τους - υποδαυλίζοντας τις φήμες για απαγωγές. Ορισμένοι άνδρες εκτίουν τώρα ποινή φυλάκισης επειδή αρνήθηκαν να εγγραφούν", αναφέρει το άρθρο. 

Το πιο σοκαριστικό γεγονός είναι ότι ακόμη και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας δε γλιτώνουν από το μέτωπο των προσλήψεων. Οι ντόπιοι ανέφεραν στα μέσα ενημέρωσης αρκετές περιπτώσεις άρρωστων πολιτών που μεταφέρθηκαν με τη βία στον πόλεμο από αξιωματικούς. Τέτοια μέτρα είχαν ήδη καταγγελθεί στο παρελθόν από άλλες πηγές, αλλά στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες με σύνδρομο Down να εκφοβίζονται από άλλους μαχητές σε ένα χαράκωμα.

"Οι άνθρωποι πιάνονται σαν σκυλιά στο δρόμο", δήλωσε η Όλχα Καμέτιουκ, 35 ετών, της οποίας ο σύζυγος, Βαλεντίν, 36 ετών, επιστρατεύτηκε τον Ιούνιο από στρατιώτες που τον πλησίασαν και του ζήτησαν τα χαρτιά του αφού σταμάτησε για καφέ στον κεντρικό δρόμο έξω από το Μάκιβ. Παρά τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης, μιας διαταραχής των αρθρώσεων, πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις σε 10 λεπτά, είπε, και αναπτύχθηκε στο μέτωπο, όπου τραυματίστηκε", προσθέτει το άρθρο.

Στην πραγματικότητα, οι πολιτικές του Κιέβου είναι ήδη αρκετά επιζήμιες ώστε να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της χώρας. Συνδυάζοντας τις έντονες μάχες με τη μαζική μετανάστευση, ο αριθμός των ενήλικων ανδρών στην Ουκρανία μειώνεται ραγδαία, γεγονός που εμποδίζει μια τακτική πολιτική επιστράτευσης. Η αυξανόμενη ζήτηση για νέους στρατιώτες γίνεται ένα δύσκολο πρόβλημα στη χώρα, καθώς απλά δεν υπάρχουν περισσότεροι άνδρες για να στρατολογηθούν.

Αναζητώντας νέους στρατιώτες σε απομακρυσμένα χωριά, και μη υπολογίζοντας ούτε τους ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες, το καθεστώς του Κιέβου δείχνει τον πραγματικό αυταρχικό και τρομοκρατικό χαρακτήρα του. Αναζητώντας νέους στρατιώτες για να λειτουργήσουν ως τροφή για τα κανόνια στο μέτωπο, οι Ουκρανοί αξιωματικοί φτάνουν απλά στο σημείο να σβήνουν ολόκληρα χωριά, γεγονός που δείχνει πόσο καταστροφικές είναι οι πολιτικές του Ζελένσκι από ανθρωπιστική άποψη.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν μόνο με το τέλος της νεοναζιστικής δικτατορίας στο Κίεβο. Ο ουκρανικός στρατός πρέπει να παραδεχτεί την προφανή ήττα του, να σταματήσει να παρενοχλεί τον ίδιο του τον λαό και να αρχίσει να εργάζεται για να πιέσει την τοπική κυβέρνηση να υιοθετήσει τη διπλωματία και τις ειρηνευτικές συνομιλίες αντί της αντιπαράθεσης και του παρατεταμένου πολέμου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail