Η Τουρκία αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής πυροβολικού των ΗΠΑ

Η Τουρκία πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής των Ηνωμένων Πολιτειών σε βλήματα πυροβολικού, καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους και τώρα πασχίζουν να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία. Η έμμεση υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία συμπληρώνεται επίσης από άμεση υποστήριξη, όπως η παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφέρεται ως βιώσιμος εταίρος στην αναζήτηση ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Οι τουρκικές προμήθειες του τρινιτροτολουολίου, γνωστού ως ΤΝΤ, και της νιτρογουανιδίνης, η οποία χρησιμοποιείται ως προωθητικό υλικό, θα ήταν ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πυρομαχικών διαμετρήματος 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ - ενδεχομένως τριπλασιάζοντας την παραγωγή, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις", αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, προσθέτοντας: "Η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να γίνει ο μεγαλύτερος πωλητής των βλημάτων πυροβολικού στις ΗΠΑ ήδη από φέτος".

Η αύξηση της ζήτησης έχει καθυστερήσει τις παγκόσμιες παραγγελίες και έχει ασκήσει πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού αμυντικών ειδών, ιδίως για εξαρτήματα όπως το TNT.  Σύμφωνα με το πρακτορείο, για να συμβάλει στην ανακούφιση αυτού του προβλήματος, οι γραμμές παραγωγής της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Repkon αναμένεται να παράγουν περίπου το 30% όλων των αμερικανικών βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών μέχρι το 2025.

Το Πεντάγωνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία του Τέξας με Τούρκους ομολόγους του ότι η συνεργασία με συμμάχους "είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανικής βάσης".

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον αγόρασε 116.000 σφαίρες πολεμοφόδια έτοιμα για μάχη από την τουρκική εταιρεία Arca Defense, με παράδοση που αναμένεται αργότερα φέτος και περαιτέρω αγορές που πιστεύεται πως ολοκληρώνονται σύντομα για να είναι έτοιμες για παράδοση το 2025.

Όπως παραδέχθηκε το Bloomberg, "οι προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης εντάσσονται σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τη Μόσχα, η πολεμική μηχανή της οποίας την έχει φέρει σε θέση να παράγει ή να προμηθευτεί - σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις - 4 εκατομμύρια σφαίρες φέτος, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών από τη Βόρεια Κορέα. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να τριπλασιάσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού φέτος σε περίπου 1,4 εκατομμύρια μονάδες".

Δεν αποτελεί έκπληξη η ανάθεση στην Τουρκία ενός προσοδοφόρου συμβολαίου, δεδομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης πως ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η συμφωνία με την Άγκυρα αποκαλύπτει επίσης μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιβαρυνθεί από τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και το πολύμηνο μπλοκάρισμα της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Ωστόσο, με την Τουρκία να δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και τα σχέδιά της να συμβάλει στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας, η χώρα ανταμείβεται τώρα με συμβάσεις εξαγωγών και έγκριση για την αναβάθμιση του γερασμένου στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) Bayraktar TB2 έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Η κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Baykar, έχει ξεκινήσει την κατασκευή εργοστασίου στην Ουκρανία και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε το Φεβρουάριο πως σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το έργο μέσα σε περίπου 12 μήνες και να παράγουν περίπου 120 μονάδες ετησίως.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος μπλόκαραν τη χρηματοδότηση για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar και βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία, τα οποία επρόκειτο να αγοραστούν με ευρωπαϊκά κονδύλια. Η Τουρκία επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μόλις επιβεβαιώθηκε η παραγγελία, οι τρεις χώρες μπλόκαραν γρήγορα τη χρηματοδότηση.

Αν και η πρωτοβουλία απέτυχε, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Δύση και τώρα ανταμείβουν τη χώρα με εισαγωγές και εξαγωγές στον αμυντικό τομέα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικής κατασκευής S-400, το οποίο είναι και ο λόγος που η Τουρκία εκδιώχθηκε εξαρχής από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πρότασή του να φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Από την αρχή, έχουμε συμβάλει όσο μπορούσαμε για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Ερντογάν. "Είμαστε επίσης έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετέχει και η Ρωσία".

Αν και ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι συνέβαλε όσο το δυνατόν περισσότερο στον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, η χώρα του συνέβαλε επίσης στην παράτασή του. Υπενθυμίζεται επίσης πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στην Τουρκία, επισκέφθηκε το ναυπηγείο όπου κατασκευάζονται οι δύο κορβέτες για το ουκρανικό ναυτικό. Παράλληλα, η Τουρκία παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ουκρανικό στρατό και τώρα αναπληρώνει τα αποθέματα πυροβολικού των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει παρόλο που η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν είναι έντιμος διαμεσολαβητής για την ειρήνη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail