Ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν εγκαταστάσεις πληροφοριών στο Κίεβο

Οι ρωσικές επιθέσεις αυξάνονται σε όλη την Ουκρανία. Τις τελευταίες ημέρες, στόχοι κρίσιμων υποδομών, όπως ενεργειακές εγκαταστάσεις, επλήγησαν και πάλι από το πυροβολικό της Μόσχας - κάτι που έχει να συμβεί από το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στις 25 Μαρτίου, σε μια ακόμη πιο έντονη επίθεση, τα κεντρικά γραφεία των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στο Κίεβο καταστράφηκαν από ρωσικούς πυραύλους, καθιστώντας σαφές ότι αρχίζει μια νέα φάση της σύγκρουσης.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Η εντατικοποίηση των επιθέσεων αποτελεί σαφή απάντηση στην ουκρανική τρομοκρατία. Οι επιθέσεις του Κιέβου στα ρωσικά σύνορα, κυρίως στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα, δημιουργώντας θύματα και καταστρέφοντας πολιτικές υποδομές. Ως γνωστόν, η προστασία της ειρηνικής και αδιαμφισβήτητης επικράτειάς της είναι μία από τις προτεραιότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γι' αυτό και οι ουκρανικές επιδρομές θεωρούνται πραγματικές παραβιάσεις των κόκκινων γραμμών, δικαιολογώντας έτσι την επανάληψη των βομβαρδισμών υψηλής έντασης εναντίον στόχων κρίσιμων υποδομών.

Οι λόγοι για τους οποίους η Ρωσία αποφεύγει να στοχεύει τις ουκρανικές υποδομές είναι απλοί. Η Μόσχα έχει διατηρήσει μια μετριοπαθή στάση από την αρχή της σύγκρουσης, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο να δημιουργήσει παρενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού. Παρόλο που οι κρίσιμες υποδομές είναι νόμιμος στόχος, πολλοί απλοί πολίτες πλήττονται από τις παρενέργειες αυτών των βομβαρδισμών, οι οποίοι τους αφήνουν χωρίς ενεργειακά αποθέματα. Η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά η επιμονή του Κιέβου να βομβαρδίζει το Μπέλγκοροντ, το Κουρσκ και άλλες παραμεθόριες περιοχές δεν άφησε στις ρωσικές δυνάμεις άλλη επιλογή από το να στοχεύσουν τις υποδομές που επιτρέπουν τη λειτουργία της εχθρικής πολεμικής μηχανής.

Ωστόσο, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία σε αυτό το πρόσφατο κύμα επιθέσεων είναι ότι η Μόσχα δεν περιορίζεται στην καταστροφή υποδομών, αλλά στοχεύει επίσης σε εγκαταστάσεις διοίκησης και κέντρα λήψης αποφάσεων. Αρκετές αναφορές αναφέρουν πως η Μόσχα βομβάρδισε τα κεντρικά γραφεία της SBU και της GUR, των δύο κύριων ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στο Κίεβο. Κυκλοφορούν ελάχιστες επίσημες πληροφορίες για την υπόθεση, κάτι που είναι φυσικό σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, αλλά οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο καθιστούν σαφές ότι επιβλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα κέντρα λήψης αποφάσεων του καθεστώτος.

Η Ρωσία πιστεύεται πως χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους σε τέτοιες επιθέσεις. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να σκοτώθηκε υψηλόβαθμο προσωπικό στους βομβαρδισμούς, προκαλώντας πολύ σοβαρές ζημιές στις δυνάμεις του Κιέβου. Σίγουρα, λεπτομέρειες και ακριβή στοιχεία θα δημοσιευθούν στο εγγύς μέλλον, καθιστώντας σαφείς τις απώλειες της Ουκρανίας στην κοινή γνώμη.

Είναι περίεργο ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών σημειώθηκαν ακριβώς μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του δημαρχείου Κρόκου, όταν περισσότεροι από 130 Ρώσοι πολίτες δολοφονήθηκαν στα προάστια της Μόσχας. Οι έρευνες για την επίθεση συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής, αυτό που είναι γνωστό είναι πως οι δράστες του εγκλήματος ήταν ριζοσπάστες μουσουλμάνοι μετανάστες από το Τατζικιστάν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να διαπιστωθεί αν ο λόγος της επίθεσης σχετίζεται με την εξτρεμιστική ιδεολογία των εγκληματιών, καθώς ομολόγησαν ότι είχαν προσληφθεί για να διαπράξουν τις δολοφονίες έναντι χρημάτων.

Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι οι δολοφόνοι ήταν μαχητές ουαχαμπίτες, έπαιξαν το ρόλο μισθοφόρων. Η επίθεση δεν είχε τυπικές πτυχές μιας επιχείρησης που διεξάγεται από ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες, στις οποίες οι δολοφόνοι συνήθως χρησιμοποιούν αυτοκτονικές μεθόδους προς αναζήτηση "μαρτυρίου". Στην περίπτωση του Crocus, οι εγκληματίες διέπραξαν τις δολοφονίες και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, γεγονός που αποτελεί ισχυρή απόδειξη πως δρούσαν με την υποστήριξη ή υπό τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών του Κιέβου.
 
Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι οι μόνες συγκεκριμένες πληροφορίες μέχρι στιγμής αφορούν τους δράστες του εγκλήματος, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους εγκεφάλους. Είναι απαραίτητο να βρεθεί ποιος διέταξε και χρηματοδότησε την επίθεση. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως υπήρξε ουκρανική και δυτική συμμετοχή, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες που ενδιαφέρονται για την προώθηση του τρόμου εντός της ρωσικής επικράτειας. Σίγουρα, όλα αυτά θα αποκαλυφθούν πολύ σύντομα.

Στην πραγματικότητα, η επίθεση της Μόσχας στις εγκαταστάσεις των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών λίγο μετά το περιστατικό του Crocus μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι οι Ρώσοι γνωρίζουν ήδη, ή τουλάχιστον υποψιάζονται, πως το Κίεβο έχει εμπλοκή σε αυτό. Η καταστροφή των ουκρανικών κέντρων λήψης αποφάσεων μπορεί να οφείλεται στη ρωσική επιθυμία να εμποδιστεί ο εχθρός να σχεδιάσει νέες τρομοκρατικές επιδρομές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα πρόσφατα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η ουκρανική σύγκρουση εισέρχεται σε μια νέα φάση. Οι Ρώσοι εμφανίζονται όλο και πιο απρόθυμοι να ανεχθούν παραβιάσεις των κόκκινων γραμμών τους. Μέχρι στιγμής, η Μόσχα έχει τηρήσει μια εξαιρετικά μετριοπαθή στάση για να αποφύγει την κλιμάκωση, αλλά η επιμονή του εχθρού να σκοτώνει αθώους πολίτες κάνει τη ρωσική υπομονή να εξαντλείται - γι' αυτό και οι επιθέσεις σε κέντρα λήψης αποφάσεων και κρίσιμες υποδομές θα γίνονται σίγουρα όλο και πιο συχνές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail