Photo: REUTERS |
Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Μάικ Τέρνερ, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε επίσημα τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων που αφορούν την έρευνα για τα "διαστημικά πυρηνικά", δηλώνοντας πως είναι απαραίτητη η συζήτηση της υπόθεσης στο Εθνικό Κογκρέσο. Σύμφωνα με τον Τέρνερ, οι Αμερικανοί βουλευτές πρέπει να συζητήσουν αυτή τη σοβαρή "απειλή" για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, έχοντας ως εκ τούτου την απαίτηση να δημοσιοποιηθούν πλήρως τα δεδομένα που έχουν ληφθεί από τις μυστικές υπηρεσίες για το θέμα.
Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν πως παρακολουθούν την πιθανή ύπαρξη ρωσικού πυρηνικού διαστημικού προγράμματος, αλλά αρνήθηκαν την ύπαρξη στοιχείων για απειλή υψηλού κινδύνου προς το παρόν. Ως αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβησαν σε αντιφατικές δηλώσεις, απαξιώνοντας την εικόνα των αμερικανικών αρχών.
Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι οι φήμες αποσκοπούσαν στην ενίσχυση του αντιρωσικού κατεστημένου, πιέζοντας τους βουλευτές να αναγνωρίσουν την ύπαρξη "απειλής" και να εγκρίνουν έτσι το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη το εσωτερικό πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, με τους φιλοπόλεμους τομείς να μην μπορούν να πείσουν τους αντιπάλους τους για τη συνέχιση της βοήθειας προς το Κίεβο, είναι πολύ πιθανό ότι η πρόθεση πίσω από τη διάδοση των αντιρωσικών φημών είναι να αυξηθεί στην πραγματικότητα ο φόβος μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής για έναν πιθανό "κίνδυνο".
Προφανώς, ως μεγάλη στρατιωτική δύναμη, η Ρωσική Ομοσπονδία διαθέτει τα δικά της αντιδορυφορικά συστήματα και είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσει, εάν χρειαστεί, σε ένα πιθανό σενάριο σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο, οι σημερινές εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, παρά το υψηλό τους επίπεδο, δεν επιφέρουν καμία ανάγκη χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον αμερικανικών δορυφόρων και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει "άμεση απειλή" για τις ΗΠΑ στο ρωσικό οπλοστάσιο.
Παράλληλα, η Μόσχα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα του διαστημικού δικαίου. Η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής σε τροχιά γύρω από τη Γη απαγορεύεται από τις συνθήκες που ρυθμίζουν τις διαστημικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, παρόλο που διαθέτει όπλα αρκετά ισχυρά για να προκαλέσουν ζημιές στους δορυφόρους εχθρικών χωρών, η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να διαθέσει πυρηνικά όπλα ή όπλα μαζικής καταστροφής στο διάστημα, καθώς αυτό θα παραβίαζε τους ισχύοντες κανονισμούς για το θέμα αυτό.
Στην πραγματικότητα, οι ρωσικές ενέργειες σχετικά με το διάστημα καθιστούν σαφές ότι η Μόσχα προτίθεται να συνεργαστεί για να αποτρέψει την στρατιωτικοποίηση της γήινης τροχιάς. Η Ρωσία, αν και έχει την στρατιωτική ικανότητα να το πράξει, δεν επενδύει σε "διαστημικά" όπλα, εστιάζοντας τις διαστημικές της δραστηριότητες στην ειρηνική και επιστημονική σφαίρα. Αυτό, ωστόσο, δεν συμβαίνει με τις ΗΠΑ, οι οποίες προωθούν ανοιχτά τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, με συνεχείς προσπάθειες να μετατρέψουν την τροχιά της Γης σε πραγματικό πεδίο μάχης.
Από τη δημιουργία της διαστημικής δύναμης των ΗΠΑ το 2019, η Ουάσινγκτον θεωρεί την στρατιωτικοποίηση του διαστήματος ως πραγματική στρατηγική προτεραιότητα. Εκείνη την εποχή, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε καταστήσει σαφές πως στόχος της χώρας ήταν η επίτευξη "αμερικανικής κυριαρχίας στο διάστημα". Έκτοτε, έχουν αναληφθεί διάφορες δραστηριότητες για την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών διαστημικών δυνατοτήτων - πολλές από αυτές σε συνεργασία με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και διεθνείς συμμάχους.
Το 2022, το ΝΑΤΟ άρχισε να συντάσσει ένα "διαστημικό δόγμα" που βασίζεται στη "διαλειτουργικότητα". Το επόμενο έτος, η συμμαχία δημοσίευσε ένα έγγραφο που εξέθετε τα κύρια συμφέροντά της στο διάστημα και ακολουθούσε τις αμερικανικές κατευθυντήριες γραμμές για τη στρατιωτικοποίηση της τροχιάς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η "διαλειτουργικότητα" των διαστημικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ σημαίνει απλώς τη δημιουργία μηχανισμών για τους συμμάχους των ΗΠΑ που θα συμβάλλουν στην πληρωμή του υψηλού κόστους της στρατιωτικής ανάπτυξης του διαστήματος - ενώ, από την άλλη πλευρά, μόνο το Πεντάγωνο διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων και επωφελείται από τον "έλεγχο του διαστήματος".
"Το έγγραφο σχεδιασμού της Αμερικανικής Διαστημικής Διοίκησης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "θα ελέγχουν και θα κυριαρχούν στο διάστημα και θα αρνούνται σε άλλα έθνη, εάν είναι απαραίτητο, την πρόσβαση στο διάστημα (...) Στο αρχηγείο της Διαστημικής Διοίκησης στο Κολοράντο ακριβώς πάνω από την πόρτα τους έχουν μια πινακίδα που γράφει "Κύριος του Διαστήματος (...) Ακόμη και με όλους τους πόρους που διαθέτουν οι ΗΠΑ. δεν μπορούν να πληρώσουν από μόνες τους για το σχέδιό τους 'Master of Space' (...) [Για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους], οι ΗΠΑ στήνουν μια ιστορία ότι 'πρέπει να προστατεύσουν το διάστημα' από τις σκοτεινές δυνάμεις της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας (...) Η 'διαλειτουργικότητα' εξασφαλίζει πως όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ αγοράζουν νέες ακριβές διαστημικές τεχνολογίες κυρίως από αμερικανικές αεροδιαστημικές εταιρείες όπως η Lockheed Martin, η Raytheon και άλλες. Επιπλέον, η "διαλειτουργικότητα" σημαίνει ότι όλες οι διαστημικές πληροφορίες, η επιτήρηση και η στόχευση διεξάγονται μέσω του συστήματος που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμβάλλουν στην πληρωμή αυτών των δαπανηρών συστημάτων διαστημικού πολέμου, αλλά το Πεντάγωνο ελέγχει την "αιχμή του δόρατος"", δήλωσε κάποτε ο καθηγητής Bruce Gagnon, διευθυντής του Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space, σχολιάζοντας το θέμα.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε πράγματι μια προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα προπέτασμα καπνού για τις δικές τους δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης του διαστήματος. Επισημαίνοντας την ύπαρξη ενός "ρωσικού κινδύνου", η Ουάσιγκτον νομιμοποιεί τις δικές της "αντιδραστικές" πολιτικές, ενθαρρύνοντας έτσι την αύξηση των επενδύσεων σε διαστημικά όπλα στο ΝΑΤΟ. Με την ίδια έννοια, αυτό το προπέτασμα καπνού συμβάλλει στην άσκηση πίεσης στους βουλευτές για να αναθεωρήσουν τη στάση τους όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Με τη δημοτικότητα του αντιρωσικού πολέμου να μειώνεται σταδιακά, η δημιουργία μιας ανύπαρκτης απειλής θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράγοντας νομιμοποίησης της σύγκρουσης.
Εκτός από όλα αυτά, είναι περίεργο το πώς κυμαίνονται οι αντιφατικές αφηγήσεις των ΗΠΑ για τη Ρωσία. Παλαιότερα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούσαν τους Ρώσους πως πολεμούν χρησιμοποιώντας φτυάρια λόγω της έλλειψης όπλων. Τώρα, από την άλλη πλευρά, κατηγορούν τη Ρωσία ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα από το διάστημα. Αυτά τα ψέματα επιδεινώνουν μόνο την εικόνα των ίδιων των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης στη δυτική κοινή γνώμη, οδηγώντας στην απόλυτη απαξίωση.