Η Κίνα επιδεικνύει ναυτική ισχύ με ενισχυμένο στόλο ακτοφυλακής

 
Η ακτοφυλακή της Κίνας αυξάνει τις επιχειρήσεις της στις θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας, καθώς και στα ύδατα κοντά στην Ταϊβάν. Η επέκταση αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεγαλύτερων και πιο προηγμένων σκαφών, που ουσιαστικά λειτουργούν ως προέκταση του κινεζικού ναυτικού. Η κλιμάκωση αυτή ευθυγραμμίζεται με την έμφαση που δίνει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στους θαλάσσιους στόχους του Πεκίνου. Ανησυχίες έχουν προκύψει μεταξύ της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων σχετικά με το ενδεχόμενο ακούσιων συγκρούσεων σε αυτά τα ύδατα λόγω της αυξημένης παρουσίας της κινεζικής ακτοφυλακής. Η ανησυχία πηγάζει από την πεποίθηση πως οι αυξημένες δυνατότητες και δραστηριότητες της ακτοφυλακής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακούσιες συγκρούσεις, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ένα πρόσφατο περιστατικό κοντά στα νησιά Kinmen της Ταϊβάν, ένα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής έδωσε οδηγίες σε ένα κοντινό πλοίο της Ταϊβάν να γνωστοποιήσει το λιμάνι προέλευσης, τον προορισμό και τον σκοπό της πλεύσης του στα ύδατα μέσω ραδιοεπικοινωνίας. Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ακτοφυλακή της Κίνας έδειξε τέσσερα από τα σκάφη της που ήταν παρόντα στην τοποθεσία. Το εν λόγω πλοίο, που προσδιορίζεται ως αριθμός 2202, φέρεται να είναι μια αναβαθμισμένη ναυτική φρεγάτα πυραύλων με εκτόπισμα πλήρους φορτίου που υπερβαίνει τους 2.000 τόνους, εξοπλισμένη με πολυβόλα, σύμφωνα με ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο του Χονγκ Κονγκ.

Το πλοίο 2202 έχει ιστορικό δραστηριότητας σε ύδατα κοντά στα υπό ιαπωνική διοίκηση νησιά Σενκάκου, τα οποία διεκδικεί η Κίνα ως Ντιαογιού, όπως επισημαίνεται σε έκθεση κορυφαίου εμπειρογνώμονα του ναυτικού που συνδέεται με την Global Times, η οποία συνδέεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Δευτέρα. Ο εμπειρογνώμονας, ανώτερο στέλεχος του Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, υποστήριξε ότι περιπολώντας στα ύδατα κοντά στην Ταϊβάν, το πλοίο 2202 θα μπορούσε να παρέχει ένα "συντριπτικό πλεονέκτημα" έναντι της ταϊβανέζικης πλευράς.

Τα νησιά Kinmen, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις ακτές του Xiamen , έγιναν μάρτυρες αυξημένων εντάσεων μετά από ένα πρόσφατο περιστατικό στις 14 Φεβρουαρίου, όπου ένα κινεζικό αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε στα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν ύδατα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δύο θύματα. Η Κίνα, καταδικάζοντας το συμβάν, εξέφρασε περιφρόνηση για τους περιορισμούς της Ταϊβάν και ανακοίνωσε αυξημένες περιπολίες από την ακτοφυλακή της στα κοντινά ύδατα. Μεταγενέστερα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της επιβίβασης σε τουριστικό σκάφος της Ταϊβάν και της προσέγγισης σκαφών της κινεζικής ακτοφυλακής στο αρχιπέλαγος Μάτσου της Ταϊβάν, κλιμάκωσαν περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Κίνα έχει εντείνει τη θαλάσσια παρουσία της κοντά στα νησιά Σενκάκου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Από τον Ιανουάριο, σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής εξέδωσαν προειδοποιήσεις σε αεροσκάφη των ιαπωνικών δυνάμεων αυτοάμυνας, δίνοντάς τους σήμα να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως ανέφερε Ιάπωνας αξιωματούχος ασφαλείας. Προηγουμένως, η ακτοφυλακή της Κίνας επέμενε να αποχωρήσουν τα σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής και των Δυνάμεων Αυτοάμυνας από τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα που περιβάλλουν τα Σενκάκου. Η πρόσφατη εξέλιξη υποδηλώνει μια παρόμοια απαίτηση για την εκκένωση της κυκλοφορίας από τον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

Τον Νοέμβριο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε το γραφείο διοίκησης της ακτοφυλακής της Κίνας για τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, προτρέποντας για αυξημένα μέτρα επιβολής του νόμου. Είναι εύλογο ότι οι οδηγίες του επηρέασαν την ακτοφυλακή να διευρύνει το επιχειρησιακό της πεδίο. Το 2023, κινεζικά κυβερνητικά σκάφη εντοπίστηκαν στη συνορεύουσα ζώνη γύρω από τα Σενκάκους για 352 ημέρες-ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση από τότε που η Ιαπωνία εθνικοποίησε τα νησιά το 2012. Οι εισβολές στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα έχουν επίσης γίνει ρουτίνα, υποδεικνύοντας μια σταθερή τάση αυξημένης κινεζικής ναυτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα πρόσφατα σημεία εστίασης της θαλάσσιας δραστηριότητας περιλαμβάνουν τα αβαθή Second Thomas εντός των νήσων Spratly. Οι Φιλιππίνες ασκούν τον έλεγχο αυτής της αβαθούς, όπου από το καλοκαίρι έχουν σημειωθεί επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις μεταξύ φιλιππινέζικων και κινεζικών σκαφών, οι οποίες σημαδεύτηκαν από περιπτώσεις που η κινεζική ακτοφυλακή χρησιμοποίησε κανόνια νερού εναντίον φιλιππινέζικων σκαφών.

Τον Σεπτέμβριο, η κινεζική ακτοφυλακή εφάρμοσε πλωτό φράγμα 300 μέτρων κοντά στην υπό κινεζική διοίκηση κοίτη Σκάρμπορο, με σκοπό να εμποδίσει σκάφη από τις Φιλιππίνες. Αυτές οι στρατηγικές ενέργειες συμπίπτουν με την ταχεία ενίσχυση των δυνατοτήτων της κινεζικής ακτοφυλακής. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο στόλος των σκαφών της με εκτόπισμα πλήρους φορτίου 1.000 τόνων και άνω έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, φθάνοντας τα 157 μέχρι το 2022, όπως αναφέρει η Ιαπωνική Ακτοφυλακή. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον αριθμό των ανάλογων σκαφών που διαχειρίζεται το αντίστοιχο ιαπωνικό σκάφος, υποδηλώνοντας σημαντική επέκταση της ναυτικής παρουσίας της Κίνας στην περιοχή.

Η ακτοφυλακή της Κίνας φέρεται να έχει αποκτήσει δύο περιπολικά πλοία της κατηγορίας των 10.000 τόνων, που πιστεύεται πως είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Πολλά από τα σκάφη που αποκτήθηκαν πρόσφατα παρουσιάζουν προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως πλατφόρμα ελικοπτέρων, κανόνια νερού μεγάλης χωρητικότητας και πυροβόλα 20 έως 76 χιλιοστών. Ορισμένα από αυτά πιθανολογείται επίσης ότι είναι εξοπλισμένα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

"Η Κίνα φαίνεται να ενισχύει σταθερά μια επιχειρησιακή στάση που αποσκοπεί στη χρήση σκαφών της ακτοφυλακής για να εισβάλει στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας", έγραψε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας στη λευκή βίβλο "Defense of Japan 2023".

Επιπλέον, η ακτοφυλακή της Κίνας έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με τον στρατό. Το 2018, η υπηρεσία τέθηκε υπό τη διοίκηση της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας, η οποία εποπτεύεται από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο διορισμός ενός βετεράνου του Πολεμικού Ναυτικού ως επικεφαλής της ακτοφυλακής το ίδιο έτος υπογραμμίζει αυτή την ενσωμάτωση.

Νομοθετικά, μια καίρια αλλαγή το 2021 όρισε την Ακτοφυλακή της Κίνας ως οιονεί στρατιωτικό οργανισμό, παρέχοντάς της την εξουσία να χρησιμοποιεί βία εναντίον ξένων σκαφών που θεωρήθηκε ότι παραβιάζουν την κινεζική κυριαρχία. Αυτή η νομοθετική προσαρμογή αντικατοπτρίζει μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στην προσέγγιση της Κίνας για την επιβολή της ναυτικής νομοθεσίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail