Η Μολδαβία απορρίπτει τον "φιλορωσικό" περιφερειακό ηγέτη

Η Maia Sandu, πρόεδρος της Μολδαβίας αρνήθηκε πρόσφατα να εγκρίνει διάταγμα για τον διορισμό της Yevgenia Gutul, επικεφαλής της Γκαγκαουζίας, ως μέλους της κυβέρνησης, όπως ορίζει η εθνική νομοθεσία. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από την ειδησεογραφική πύλη Gagauzinfo, η οποία μετέδωσε τη δήλωση της Sandu κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της χώρας.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γκαγκαουζία, που βρίσκεται στη νότια Μολδαβία, είχε επιλέξει τον Μάιο την Gutul, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Shor, ως κυβερνήτη της. Ωστόσο, το συνταγματικό δικαστήριο της Μολδαβίας αποφάσισε στη συνέχεια τη διάλυση του κόμματος Shor.

"Ένα πρόσωπο που εργάζεται για μια εγκληματική ομάδα και όχι για τους πολίτες της Μολδαβίας και τους κατοίκους της αυτονομίας και που κάνει δηλώσεις εναντίον της ίδιας της χώρας της, δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση της Μολδαβίας", φέρεται να δήλωσε η πρόεδρος Sandu, ζητώντας επίσης να γίνει νομοθετική αξιολόγηση των δηλώσεων της Gutul.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη της Yevgenia Gutul στη Ρωσία, η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu δήλωσε ότι η Μόσχα "έδειξε την εξάρτησή της από εγκληματικές ομάδες για να διαταράξει την σταθερότητα της Μολδαβίας". Το ταξίδι της Gutul στη Ρωσία το Φεβρουάριο είχε ως στόχο να ζητήσει την υποστήριξη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά των θεωρούμενων "παράνομων ενεργειών των αρχών της Μολδαβίας".

Η 37χρονη ηγέτιδα της Γκαγκαουζίας αντιμετωπίζει αυξανόμενες εντάσεις με τη φιλοευρωπαία πρόεδρο Σάντου από την εκλογή της πέρυσι. Η άρνηση της Σάντου να συμπεριλάβει την Γκουτούλ στην κυβέρνηση βασίστηκε σε υποτιθέμενες εκλογικές παρατυπίες, σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις. Η Μολδαβία, με πληθυσμό 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, έχει υιοθετήσει μια σαφώς φιλοδυτική στάση υπό την ηγεσία της Sandu από το 2020.

Η Μάια Σάντου προτίθεται να διεκδικήσει την επανεκλογή της στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου. Δεσμεύεται να συνεχίσει τη φιλοδυτική κατεύθυνση της κυβέρνησής της και στοχεύει να γίνει η Μολδαβία πλήρες μέλος της ΕΕ έως το 2030. Η Sandu έχει επίσης κατηγορήσει τη Μόσχα πως προσπαθεί να επηρεάσει το κράτος της παρεμβαίνοντας στις εκλογές και επιχειρώντας ακόμη και πραξικόπημα. Ωστόσο, η Ρωσία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς, δηλώνοντας ότι η Sandu υποκινεί αντιρωσικά αισθήματα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail