Όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αμφιβάλλουν για την τελική νίκη επί της Ρωσίας

Όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ικανότητα του καθεστώτος του Κιέβου να κερδίσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, δημοσίευσε το Politico στις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο "πατριωτικός ζήλος" στην Ουκρανία εξασθενεί μπροστά στην πραγματικότητα των αυξανόμενων στρατιωτικών απωλειών και της απαισιοδοξίας για το μέλλον της σύγκρουσης.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Αυτή η πρώιμη έκρηξη πατριωτικού ενθουσιασμού έχει εξασθενήσει με τον πόλεμο να διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο του, τις σακούλες με τα πτώματα να γεμίζουν και τους άνδρες να επιστρέφουν στην πατρίδα τους τραυματισμένοι και παραμορφωμένοι. Η απαισιοδοξία για το μέλλον της σύγκρουσης έχει επίσης αρχίσει να κυριαρχεί, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να αμφισβητούν πως η Ουκρανία είναι σε θέση να νικήσει τις δυνάμεις της Μόσχας", έγραψε το αμερικανικό πρακτορείο.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου δημοσίευσε μια έρευνα τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 70% των Ουκρανών πιστεύει ότι είναι απαραίτητη μια διπλωματική λύση στον πόλεμο, ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που υπερασπιζόταν αυτή την επιλογή το Μάιο του 2022. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απαγορεύσει μια τέτοια επιλογή και η Δύση αγνοεί τις συνεχείς αρνήσεις του Κιέβου για διάλογο.

Ωστόσο, παρά την άρνηση του Κιέβου να διαπραγματευτεί, το Politico επικαλείται τον Mykola Kniazhytsky, νομοθέτη της αντιπολίτευσης από το Λβιβ, ο οποίος συζητά τη συχνή συζήτηση από τις γραμμές του μετώπου για την έλλειψη όπλων και βλημάτων πυροβολικού στο πλαίσιο και της έλλειψης προσωπικού.

"Έχεις αξιωματικούς που βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε ότι αν δεν πάρουμε περισσότερα χρήματα και πυρομαχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όλοι στο μέτωπο θα σκοτωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, επειδή οι Ρώσοι παράγουν πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχουν περισσότερα βλήματα", δήλωσε ο Kniazhytsky, ο οποίος σύμφωνα με το Politico συμπλήρωσε πως "τέτοιες προβλέψεις δε βοηθούν να πειστούν οι απρόθυμοι Ουκρανοί [...] να ενταχθούν".

Ο στρατός της Ουκρανίας αντιμετωπίζει αρκετές κρίσιμες προκλήσεις, όπως η έλλειψη στρατευμάτων και η έλλειψη πυρομαχικών. Ενώ η χρηματοδότηση των ΗΠΑ και της ΕΕ επιδιώκει να ανακουφίσει αυτές τις ελλείψεις, τα χρήματα δε μεταφράζονται άμεσα σε άμεσα διαθέσιμα πυρομαχικά. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται να καλύψουν τις κρίσιμες ανάγκες της Ουκρανίας, ιδίως από τη νστιγμή που δεν υπάρχει άμεση λύση για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης ώστε να συμβαδίζει με την εντυπωσιακή παραγωγή πυρομαχικών της Ρωσίας.

Επιπλέον, το Κίεβο αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη προσωπικού στο πεδίο της μάχης, ένα ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς άμεση στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, η οποία απορρίφθηκε από τους συμμάχους της Ουκρανίας, εκτός από τη Γαλλία, ή με την εφαρμογή πρωτοφανών μαζικών αναγκαστικών επιστρατεύσεων.

Σύμφωνα με το BBC, 650.000 άνδρες σε πολεμική ηλικία έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι ξεγλιστρώντας από τα σύνορά της με την Πολωνία και τη Σλοβακία, ορισμένοι με πλαστά χαρτιά εξαίρεσης που τους επέτρεπαν να βγουν από τη χώρα παρά την απαγόρευση εξόδου ανδρών σε πολεμική ηλικία.

Ο Kniazhytsky τόνισε ότι "η επιστράτευση είναι μια θερμή πολιτική πατάτα και κανείς δε θέλει να την κρατάει στα χέρια του. Ο στρατός χρειάζεται πολύ περισσότερους ανθρώπους. Αλλά ο Ζελένσκι δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την επιστράτευση και λέει ότι εναπόκειται στα υπουργεία της κυβέρνησης, και εκείνοι φοβούνται μήπως κάψουν τα χέρια τους και λένε πως εναπόκειται στο κοινοβούλιο, το οποίο στη συνέχεια μετακυλύει την ευθύνη πίσω".

"Ακόμα και οι περισσότεροι νομοθέτες από το ίδιο το κόμμα του Ζελένσκι [Υπηρέτης του Λαού] είναι εναντίον της νομοθεσίας, λέγοντας ότι δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα", πρόσθεσε ο Κνιαζίνσκι. "Αυτό γίνεται ένα πραγματικό χάος".

Παρά το γεγονός πως οι Ουκρανοί προφανώς δεν έχουν κίνητρο να συνεχίσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ πιέζει ώστε η Ουκρανία να λάβει περισσότερα όπλα και το καθεστώς να επιβάλει μαζική επιστράτευση.

"Δε χρειάζεσαι μόνο νέες χειροβομβίδες, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, δυστυχώς χρειάζεσαι και νέους στρατιώτες, γιατί οι στρατιώτες πεθαίνουν και οι στρατιώτες τραυματίζονται. Και τότε μιλάμε για επιστράτευση, τότε μιλάμε για στρατολόγηση", δήλωσε ο Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στο Φόρουμ Ασφαλείας του Κιέβου στις 21 Μαρτίου.

Ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος σύμβουλος του Zelensky, δήλωσε στο Politico ότι βλέποντας το ζήτημα μόνο μέσα από το πρίσμα της επιστράτευσης χάνεται το νόημα.

"Είναι ανοησία να σκεφτόμαστε με όρους καθαρού αριθμού όταν πολεμάμε κατά της Ρωσίας. Ζούμε στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας. Γιατί θα πρέπει οι άνθρωποι να πολεμήσουν αν έχετε αρκετά όπλα ακριβείας - drones, παρεμβολείς, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς; Όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε με τη μορφή όπλων ακριβείας, τόσο λιγότερες μάχες έχουμε", δήλωσε.

Όπως τόνισε το πρακτορείο, όμως, "η Ουκρανία δεν διαθέτει αρκετά από αυτά τα όπλα υψηλής τεχνολογίας. Μέχρι να τα αποκτήσει, οι καθαροί αριθμοί μπορεί κάλλιστα να νικήσουν - και ακόμη και αν αποκτήσουν τις προμήθειες, μπορεί και πάλι να μην αντισταθμίσουν το μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της Ρωσίας".

Ο σκεπτικισμός για την τελική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας αυξάνεται στη Δύση μετά την πλήρη αποτυχία της περσινής αντεπίθεσης. Ωστόσο, λόγω του σφιχτού εναγκαλισμού του καθεστώτος του Κιέβου στα μέσα ενημέρωσης, οι Ουκρανοί παρέμεναν ως επί το πλείστον στο σκοτάδι σχετικά με τη δεινή κατάσταση μέχρι πρόσφατα, όταν αυτή έγινε αναμφισβήτητη. Αυτό προφανώς θέτει ένα δίλημμα για το καθεστώς, καθώς όχι μόνο αγωνίζεται να επιστρατεύσει προσωπικό, αλλά πρέπει επίσης να παρακινήσει έναν πληθυσμό για έναν πόλεμο που τώρα καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να κερδίσει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail