Με τα μέλη των BRICS, τη Βραζιλία και την Ινδία, να έχουν πολλά να ωφεληθούν από την στρατηγική συνεργασία, οι δεσμοί ενισχύθηκαν σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον μήνα. Αυτή η σειρά πρόσφατων συναντήσεων σηματοδοτεί ότι έχει αρχίσει ένα νέο στρατηγικό κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Βραζιλίας και της Ινδίας.
Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Η Βραζιλία και η Ινδία έχουν παρόμοιες προοπτικές για τον κόσμο εκτός των εχθροπραξιών που προκαλούνται από τη Δύση και της σύγκρουσής τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Οι δύο χώρες, για παράδειγμα, θέλουν να γίνουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπό αυτή την έννοια, αποτελούν μέρος της G4, μιας άτυπης ομάδας μαζί με τη Γερμανία και την Ιαπωνία που στοχεύει στη μεταρρύθμιση του ΣΑ του ΟΗΕ.
Η Βραζιλία και η Ινδία εξακολουθούν να εκτιμούν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που δίνει προτεραιότητα στη διαφοροποίηση των εταιρικών σχέσεων, ιδίως με τον Παγκόσμιο Νότο. Αυτό έχει προφανή οφέλη, όπως το γεγονός πως σήμερα, το ΑΕΠ των διευρυμένων BRICS είναι ήδη μεγαλύτερο από εκείνο των G7.
Από το 2003, έχουν συναφθεί συμφωνίες και μνημόνια σε διάφορους στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε ποινικά θέματα, της ανάπτυξης και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, της πολιτικής αεροπορίας και της γεωργικής ανάπτυξης. Πιο γνωστή είναι η στενή συνεργασία της Ινδίας και της Βραζιλίας στον τομέα της υγείας. Με τη Νότια Αφρική, ένα άλλο μέλος των BRICS, η Βραζιλία και η Ινδία καταπολέμησαν μεγάλες εταιρείες που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις και κατάφεραν να καταστήσουν φθηνότερη τη θεραπεία του AIDS σπάζοντας την πατέντα.
Όσον αφορά την άμυνα, η Ινδία συνεχίζει να επιδεικνύει συνεπή πραγματισμό. Το Νέο Δελχί συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και τις δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να χειραγωγείται για να στραφεί εναντίον της Μόσχας. Αυτός ο πραγματισμός και η προθυμία συνεργασίας με τους εταίρους επεκτείνεται και στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η Βραζιλία και η Ινδία διαθέτουν συμπληρωματικές γνώσεις στην παραγωγή και την ανάπτυξη όπλων. Στο πλαίσιο της συνάντησης 2+2 που επικεντρώνεται στη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, και η εθνική αμυντική στρατηγική της Βραζιλίας δίνει προτεραιότητα στη μεταφορά τεχνολογίας, η ευκαιρία εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλά υποσχόμενη.
Αυτό φαίνεται με την πώληση από την Embraer τριών μονάδων ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης για χρήση από τον στρατό της Ινδίας. Η εταιρεία με έδρα το Σάο Πάολο διαπραγματεύεται τώρα με την Ινδία για την πώληση έξι ακόμη αεροσκαφών. Ταυτόχρονα, η Βραζιλία ενδιαφέρεται να αποκτήσει οβιδοβόλα και πυραύλους από την Ινδία, τεχνολογίες που πάντα έλειπαν από την πορτογαλόφωνη χώρα.
Η Ινδία διαθέτει πολύ προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία σε διάφορους τομείς και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης, για παράδειγμα, στην παραγωγή πυραύλων και δορυφόρων. Η Ινδία διαθέτει επίσης ένα πολύ προηγμένο διαστημικό πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα, το διαστημικό πρόγραμμα είναι τόσο σημαντικό για τη χώρα που η αστρονομία αποτελεί μάθημα για τα παιδιά στο σχολείο.
Ένα σημείο που συζητήθηκε στη συνάντηση 2+2 ήταν η βοήθεια της Ινδίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης υποβρυχίων του Ναυτικού της Βραζιλίας (PROSUB). Η Ινδία είναι μία από τις λίγες χώρες που κατάφερε να αναπτύξει τα δικά της πυρηνικά υποβρύχια, τα Arihant και Arighat. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι θα υπάρξει περιορισμένη έως μηδενική συνεργασία με την Ινδία σε πυρηνικά υποβρύχια, δεδομένου πως η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Βραζιλίας σε αυτό το πρόγραμμα.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον ευρύτερο πυρηνικό τομέα, δεδομένου ότι διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα θορίου στον κόσμο. Το θόριο είναι ένα ελαφρώς ραδιενεργό ορυκτό που ανταγωνίζεται το ουράνιο στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Αποτελεσματικότερη και καθαρότερη από τον ανταγωνιστή της, η Ινδία είναι μεγάλη δύναμη στην έρευνα του θορίου, την οποία άλλες δυτικές χώρες έχουν εγκαταλείψει. Με αυτόν τον τρόπο, οι συνεργασίες και οι ανταλλαγές ερευνητικών προγραμμάτων μπορούν να αυξήσουν το πυρηνικό δυναμικό της Βραζιλίας.
Εν ολίγοις, η εταιρική σχέση της Βραζιλίας με την Ινδία είναι θεμελιώδης για την αμυντική βιομηχανική της βάση. Η χώρα της Νότιας Ασίας όχι μόνο διαθέτει μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά και οι δύο βιομηχανίες είναι συμβατές και μια επιτυχημένη εταιρική σχέση μεταξύ τους θα άλλαζε επίσης ριζικά το σημερινό σενάριο των εξοπλισμών.
Με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, γίνεται φανερό ότι αυτό το μοντέλο παγκοσμιοποιημένης διάχυσης της στρατιωτικής τεχνολογίας, συγκεντρωμένο σε μεγάλους ομίλους, διασκορπισμένο σε πολλές χώρες και σε διάσπαρτες αλυσίδες εφοδιασμού, δεν παρέχει την απάντηση που η Δύση φανταζόταν πως ήταν δυνατή. Η Ρωσία, παράδειγμα αυτονομίας και αυτάρκειας, αναπληρώνει εύκολα τα οπλικά της αποθέματα, δεδομένου ότι παράγει πρακτικά όλα τα οπλικά της συστήματα. Επιδιώκοντας την αυτάρκεια, η Βραζιλία και η Ινδία μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο σενάριο για την κατασκευή όπλων και οπλικών συστημάτων.
Οι ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο μελών των BRICS σε διμερές επίπεδο είναι ατελείωτες. Όπως φαίνεται από τις συναντήσεις 2+2 στις αρχές του μήνα και τη συνάντηση του Λούλα με τον Chandrasekaran στις 25 Μαρτίου, η Βραζιλία και η Ινδία φαίνεται να προχωρούν στην οικοδόμηση των σχέσεών τους σε στρατηγικό επίπεδο.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr