Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτίθεται μετά τη διαρροή γερμανικού ηχητικού

Την 1η Μαρτίου, η αρχισυντάκτρια της τηλεόρασης RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, δημοσίευσε μια ηχογράφηση με μια σχεδόν 40λεπτη συνομιλία μεταξύ τεσσάρων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας. Η συζήτηση αυτή κάλυπτε κυρίως τη χρήση των γερμανικών πυραύλων Taurus από την Ουκρανία σε πλήγματα στη γέφυρα της Κριμαίας, προκαλώντας εικασίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του γερμανικού στρατού σε τέτοιες επιχειρήσεις. Η διαρροή προκάλεσε διπλωματικές εντάσεις, με αποτέλεσμα την κλήση του Γερμανού πρέσβη από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και την ειλικρινή συνομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στο ηχητικό υλικό που διέρρευσε, μια συνομιλία μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων αποκαλύπτει την άγνωστη έκταση της βρετανικής στρατιωτικής εμπλοκής στην Ουκρανία, ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης. Ο στρατηγός Ingo Gerhartz, διοικητής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, αποκαλύπτει τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ουκρανία, ιδίως στη χρησιμοποίηση των πυραύλων Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς του Κιέβου. Αυτοί οι πύραυλοι, που διακρίνονται για την ακρίβεια και την ικανότητά τους να πλήττουν στόχους σε απόσταση έως και 250 χιλιομέτρων, έχουν γίνει ένα βασικό πλεονέκτημα στην στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας.

Ο Gerhartz ανέλυσε λεπτομερώς τις επιχειρησιακές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί, αποκαλύπτοντας πως ενώ ο σχεδιασμός των αποστολών γίνεται κατά κύριο λόγο εξ αποστάσεως, υπάρχει μια απτή βρετανική παρουσία στο έδαφος, σε αντίθεση με τις επιχειρησιακές στρατηγικές άλλων εθνών, όπως η Γαλλία. Αυτή η επίγεια εμπλοκή διευκολύνει κυρίως τα πλήγματα βαθιά μέσα στις γραμμές του μετώπου, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στην Κριμαία. Παρά τη διεκδίκηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η διεθνής συναίνεση την αναγνωρίζει ως κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος, ενισχύοντας έτσι τις γεωπολιτικές προεκτάσεις τέτοιων στρατιωτικών ενεργειών.

Η αποκάλυψη ότι Βρετανοί στρατιώτες συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρήσεις εντός της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Gerhartz, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το ερμήνευσε ως απτή απόδειξη της άμεσης εμπλοκής της συλλογικής Δύσης στην ουκρανική σύγκρουση.  Εν τω μεταξύ, ο Tobias Ellwood, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, υποστήριξε πως η παρουσία βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία ήταν πιθανότατα ήδη γνωστή στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε για πρώτη φορά την παρουσία βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας μια σημαντική αποκάλυψη σχετικά με τη φύση και το βάθος της στρατιωτικής του εμπλοκής στην περιοχή. Ωστόσο, οι ρόλοι που εκτελούν αυτά τα στρατεύματα, ιδίως σε σχέση με τις επιχειρήσεις στο Δνείπερο, παραμένουν απροσδιόριστοι.

Προηγούμενες αποκαλύψεις και συζητήσεις σχετικά με την στρατιωτική εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία υποβάθμιζαν σταθερά ή απέρριπταν ευθέως τους ισχυρισμούς σχετικά με τα βρετανικά στρατεύματα επί τόπου. Παρά την στάση αυτή, υψηλόβαθμοι Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει την εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, εκθέσεις έχουν επαινέσει τον βρετανικό στρατό για τη σημαντική συμβολή του στην απομείωση των ρωσικών ναυτικών μέσων. Οι Times τόνισαν πως το Γενικό Επιτελείο του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την ηγεσία του ναυάρχου Tony Radakin, συμμετείχε ενεργά στη χάραξη στρατηγικής και στην εκτέλεση επιχειρήσεων κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, η εμπλοκή του Radakin επεκτάθηκε σε διάφορες μυστικές επιχειρήσεις εντός της Ουκρανίας, όλες σχεδιασμένες να υπονομεύσουν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Ωστόσο, η πρόσφατη διαρροή ηχητικών καταγραφών έστρεψε την προσοχή στο Λονδίνο, αποκαλύπτοντας ένα πιο άμεσο επίπεδο εμπλοκής του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύγκρουση από ό,τι είχε παραδεχτεί προηγουμένως. Η αποκάλυψη αυτή έχει αυξήσει τις εντάσεις, με τη Μόσχα να θεωρεί πως οι ενέργειες που περιγράφονται λεπτομερώς στις διαρροές ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου. Η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καταδίκασε έντονα τις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών υπηρεσιών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε πράξεις που θεωρούνται τρομοκρατικές στο ρωσικό έδαφος.

Η Ζαχάροβα τόνισε πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν εδώ και καιρό τη βρετανική εμπλοκή, διαψεύδοντας τις επίμονες διαψεύσεις του Λονδίνου, υποστηρίζοντας ότι η όποια βρετανική παρουσία αποτελούνταν απλώς από άτομα που δρούσαν ως "εθελοντές". Η διάκριση μεταξύ εθελοντών που κατέχουν βρετανικά διαβατήρια και επίσημης βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η άρνηση του Λονδίνου να αναγνωρίσει την άμεση εμπλοκή των στρατιωτικών του δυνάμεων, όπως αποκαλύπτεται μέσω του ήχου που διέρρευσε, το εκθέτει πλήρως.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανώς δυσαρεστημένο με τη Μόσχα επειδή η Ρωσία είναι τώρα η πιο κυρίαρχη οικονομική και στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, μια θέση που κάποτε απολάμβανε. Θέλω να μάθω πόσο πλούσια και ισχυρή έκανε τη Ρωσία ο πόλεμος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail