Η Αίγυπτος, όχι ο ισλαμικός κόσμος στο σύνολό του, απέτυχε να σταματήσει τη δολοφονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τον Ισλαμικό Κόσμο στο σύνολό του για την αποτυχία του να σταματήσει τις δολοφονίες των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, σε ομιλία που εκφώνησε το Σάββατο. Σύμφωνα με τον ίδιο, "Δυστυχώς, ο ισλαμικός κόσμος, με πληθυσμό σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, απέτυχε να εκπληρώσει σωστά το αδελφικό του καθήκον προς τους Παλαιστίνιους... [Ο πόλεμος] μας έδειξε ότι ο ισλαμικός κόσμος εξακολουθεί να έχει πολύ σημαντικές ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά τη δράση με ενότητα" για να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις δολοφονίες του.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ λίγα αυτά που θα μπορούσαν να έχουν κάνει τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη με πλειοψηφία, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Αιγύπτιο γείτονα του Ισραήλ. Το Κάιρο κρατά τα σύνορά του κλειστά για τους πρόσφυγες που φεύγουν μέχρι σήμερα με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, την οποία δικαιολογεί με τους ισχυρισμούς ότι δε θέλει να διευκολύνει την εθνοκάθαρση του Ισραήλ. Η συνέπεια, ωστόσο, είναι ότι η Αίγυπτος επιτρέπει σιωπηρά στο Ισραήλ να γενοκτονήσει τους Παλαιστίνιους αντ' αυτού.

Σίγουρα, η Αίγυπτος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ και της μεταξύ τους πυρηνικής ασυμμετρίας, οπότε ήταν πάντα απίθανο να παρέμβει συμβατικά προς υποστήριξη των Παλαιστινίων. Επιπλέον, το Κάιρο απεχθάνεται τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία προέκυψε η Χαμάς, οπότε ποτέ δεν σχεδίαζε να στείλει στρατεύματα στη Γάζα, τα οποία στη συνέχεια θα προστάτευαν την ομάδα αυτή ή θα γίνονταν στόχος της. Αυτό που θα μπορούσε να έχει κάνει, ωστόσο, είναι να συνδράμει τις προσπάθειες άλλων προς αυτή την κατεύθυνση, αν κάποιος από αυτούς είχε την πολιτική βούληση.

Τα πρώτα στάδια του τελευταίου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς ήταν δύσκολα για τις IDF, οπότε ένας "συνασπισμός των προθύμων" από μουσουλμανικές χώρες θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό για να συγκεντρωθεί στην Αίγυπτο πριν από την έναρξη μιας ανθρωπιστικής επέμβασης τουλάχιστον στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου το Ισραήλ πίεζε τους Παλαιστίνιους. Αυτές οι χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, όπως η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούσαν να είχαν συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή, αλλά καμία δεν έδειξε ενδιαφέρον, ούτε η Αίγυπτος έδωσε ποτέ σήμα ότι θα τους επέτρεπε να το κάνουν ούτως ή άλλως.

Αν τουλάχιστον η μία πλευρά το είχε κάνει, ωστόσο, τότε θα μπορούσαν να πιέσουν την άλλη ή τουλάχιστον στη συνέχεια να την απαξιώσουν στα μάτια του κόσμου ως τιμωρία για τη μη συμμόρφωση με το αίτημά τους. Η Αίγυπτος αξίζει πολύ περισσότερο την ευθύνη από οποιονδήποτε άλλον όμως, αφού είναι το μόνο σημείο πρόσβασης στη Γάζα εκτός ισραηλινού ελέγχου. Ακόμα κι αν δεν θα ήταν πιθανή μια μεγάλης κλίμακας επέμβαση λόγω της προβλέψιμης πυρηνικής σπαζοκεφαλιάς του Ισραήλ, θα μπορούσε τουλάχιστον να αλλάξει τη δυναμική αυτής της σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν τουλάχιστον επιφανειακά να έχουν μετριάσει την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ πολύ νωρίτερα από ό,τι άρχισαν να κάνουν πρόσφατα για λόγους εσωτερικών εκλογικών σκοπιμοτήτων, και επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πως το Ισραήλ θα κατέφευγε πραγματικά στα πυρηνικά όπλα αν αντιμετώπιζε το σενάριο μιας επέμβασης στη νότια Γάζα. Στην πραγματικότητα, αν διεξαγόταν σωστά, θα μπορούσε να είχε συμπληρώσει τους στόχους του Ισραήλ κατά της Χαμάς, αν ο συνασπισμός αφόπλιζε επιτυχώς τους μαχητές που διέφυγαν νότια με την κάλυψη ότι είναι πρόσφυγες.

Φυσικά, θα το έκαναν με κίνδυνο για τα στρατεύματά τους, και οι πιθανοί συμμετέχοντες όπως η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα μπορούσαν να βασιστούν στην εκτέλεση αυτού του συγκεκριμένου έργου λόγω της ιδεολογικής ευθυγράμμισης της ηγεσίας της με τους προστάτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Χαμάς, αλλά θα μπορούσε να είχε σώσει χιλιάδες ζωές αν είχε πραγματοποιηθεί νωρίς. Δυστυχώς, μπορεί κανείς να κάνει μόνο εικασίες σχετικά με τις επιτυχίες αυτού του σεναρίου, αλλά το θέμα είναι πως ποτέ δεν εξετάστηκε καν λόγω του μίσους της Αιγύπτου για τη Χαμάς.

Αν ο πρόεδρος Σίσι δεν ανοίγει καν τα σύνορα για τις γυναίκες και τα παιδιά που φεύγουν, μερικά από τα οποία κυριολεκτικά ταξίδεψαν 25 μίλια από το βορρά με τα πόδια με την ελπίδα να σωθούν από τη συλλογική τιμωρία του Ισραήλ, τότε δεν υπήρχε ποτέ καμία πιθανότητα να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων οποιουδήποτε στη Γάζα. Η Αίγυπτος δεν μπόρεσε να αποτρέψει αυτόν τον πόλεμο ούτε να σταματήσει την στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ, αλλά θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην ανακούφιση των τελευταίων από τα δεινά τους, αν και ποτέ δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αφήσει να περάσει μόνο μια σταγόνα βοήθειας μέχρι σήμερα.

Η επίρριψη ευθυνών στον Ισλαμικό Κόσμο στο σύνολό του, όπως έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν, είναι επομένως άδικη, καθώς η δυναμική αυτής της σύγκρουσης θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν η Αίγυπτος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία ενός πολυεθνικού "συνασπισμού προθύμων" της μουσουλμανικής πλειοψηφίας για την έναρξη μιας ανθρωπιστικής επέμβασης στη νότια Γάζα. Αυτό δεν σημαίνει πως κάτι χειροπιαστό θα είχε προκύψει αυτόματα από τέτοιες προσπάθειες, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να μετατοπίσουν τις θέσεις του Ισραήλ και εξίσου σημαντικά των ΗΠΑ με συγκριτικά θετικό τρόπο.

Για παράδειγμα, το Ισραήλ ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι μέχρι τότε είχε χωρίσει τη Γάζα στα δύο, αποδεικνύοντας έτσι πως το επίκεντρο της αρχικής του επέλασης στον εν λόγω θύλακα ήταν η εγκαθίδρυση του ελέγχου του βόρειου τμήματος. Το CNN μετέδωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ κατασκευάζει ένα δρόμο για να εδραιώσει φυσικά αυτή τη διαίρεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Τελ Αβίβ μπορεί να μην ήταν αντίθετο σε έναν φιλικό μουσουλμανικό συνασπισμό που "αποστρατιωτικοποιεί" καταρχήν το νότο. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ με βεβαιότητα όμως, αφού η Αίγυπτος ήταν από την αρχή ενάντια σε οτιδήποτε τέτοιο.

Όπως και να το δει κανείς, το γεγονός είναι ότι η στάση της Αιγύπτου απέναντι σε αυτή τη σύγκρουση ήταν καθοριστική για τη δυναμική της και τις αναμφισβήτητα γενοκτονικές συνέπειες στο παρόν. Το μίσος της ηγεσίας της για τη Χαμάς ευθύνεται εξ ολοκλήρου για το γιατί η χώρα αυτή δεν έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην προσπάθεια ανακούφισης των δεινών των Παλαιστινίων. Κατά μία έννοια, μπορεί επομένως να ειπωθεί πως και η Αίγυπτος τιμωρεί συλλογικά τους Παλαιστίνιους, αν και έμμεσα σε αντίθεση με τον άμεσο τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ το κάνει αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail