Γερμανική συζήτηση για τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας στην Κριμαία: Τι έχει προκύψει μέχρι στιγμής

FILE PHOTO: Taurus long-range air-to-surface missile. -  South Korean Defense Ministry via GΕΤΤΥ ΙΜΑGΕS
Στρατηγοί της Luftwaffe φέρονται να μίλησαν για μυστική βοήθεια της Ουκρανίας στο βομβαρδισμό της γέφυρας της Κριμαίας

Η Μόσχα θα απαιτήσει εξηγήσεις από το Βερολίνο σχετικά με τα φερόμενα σχέδια για την παροχή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία και τη βοήθεια των Ουκρανών να πλήξουν τη γέφυρα της Κριμαίας και άλλους στόχους, δήλωσαν ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Η αρχισυντάκτρια του RT Μαργαρίτα Σιμονιάν δημοσίευσε ένα αντίγραφο της συνομιλίας μεταξύ ανώτερων αξιωματικών της Bundeswehr που συζητούσαν το θέμα, ακολουθούμενο από μια ηχογράφηση διάρκειας 38 λεπτών. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει.

RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Μια απομαγνητοφώνηση και μια ηχογράφηση, που δημοσιοποιήθηκαν

Η Σιμονιάν δημοσίευσε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας της 19ης Φεβρουαρίου στη σελίδα της στο VK, προσδιορίζοντας τους συμμετέχοντες ως τον επικεφαλής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας (Luftwaffe), στρατηγό Ingo Gerhartz, τον αναπληρωτή επικεφαλής του επιτελείου επιχειρήσεων του κλάδου, ταξίαρχο Frank Graefe, και δύο άλλους.
Λίγο αργότερα, η Σιμονιάν δημοσίευσε στο κανάλι της στο Telegram και την ηχητική καταγραφή της συζήτησης, στα γερμανικά.

Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία

Οι αξιωματικοί συζήτησαν τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες και τις λεπτομέρειες στόχευσης των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus που η Γερμανία συζητούσε να στείλει στην Ουκρανία, λες και αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί - και πώς να διατηρηθεί η αληθοφανής άρνηση, ώστε η Γερμανία να αποφύγει να περάσει την "κόκκινη γραμμή" της άμεσης εμπλοκής.

Ο Gerhartz ανέφερε διάφορα "κόλπα" που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Luftwaffe, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης σε "πολλούς ανθρώπους [στην Ουκρανία] με πολιτικά ρούχα που μιλούν με αμερικανική προφορά", αλλά ο Graefe επέμεινε ότι "δεν υπάρχει καμία γλώσσα που να μας καθιστά μέρος της σύγκρουσης".

Άλλοι αξιωματικοί μίλησαν για παροχή στους Ουκρανούς τόσο των πυραύλων όσο και της εκπαίδευσης για τη χρήση τους, καθώς και των πληροφοριών δορυφορικής στόχευσης, ενδεχομένως μέσω της Πολωνίας.

Εμμονή με τη γέφυρα του στενού του Κερτς

Οι Γερμανοί σημείωσαν την εμμονή των Ουκρανών στη γέφυρα της Κριμαίας, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Σημείωσαν πως η γέφυρα ήταν αρκετά ανθεκτική ώστε ούτε 20 πύραυλοι δε θα μπορούσαν να την καταστρέψουν. Οι 50 περίπου πύραυλοι που θα μπορούσε να παράσχει το Βερολίνο στο Κίεβο -σε παρτίδες- "δε θα άλλαζαν την πορεία του πολέμου", παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γκέρχαρτζ.

Ρωσικές αντιδράσεις

"Απαιτούμε εξηγήσεις από τη Γερμανία. Το επίσημο Βερολίνο πρέπει να την παράσχει αμέσως. Οι προσπάθειες να αποφύγουμε το ερώτημα θα θεωρηθούν παραδοχή ενοχής", δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει "αυγά στα μούτρα του" λόγω της καταγραφής. Σημείωσε επίσης πως οι Γερμανοί αξιωματικοί γνώριζαν πολύ καλά ότι συζητούσαν για άμεση εμπλοκή, όπως αποδεικνύεται από τις προσπάθειες συγκάλυψης ή απόκρυψής της, και τόνισε το σημείο για τους Αμερικανούς που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin δήλωσε πως το νομοθετικό σώμα θα ασχοληθεί με την ηχογράφηση όταν ξανασυνέλθει στις 11 Μαρτίου. Το θέμα "χρήζει της πιο σοβαρής συζήτησης" και η Μόσχα πρέπει οπωσδήποτε να "στείλει αίτημα στην Μπούντεσταγκ για τη διεξαγωγή έρευνας", πρόσθεσε.

Οι Γερμανοί έχουν "μετατραπεί για άλλη μια φορά σε εχθρούς μας", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. "Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο πόσο διεξοδικά και με τι λεπτομέρειες οι Γερμανοί συζητούν για πυραυλικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της Ρωσίας και επιλέγουν στόχους και τους πιο λειτουργικούς τρόπους για να βλάψουν την πατρίδα μας και τον λαό μας". Έκλεισε την ανάρτησή του με το σύνθημα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: "Θάνατος στους φασίστες"!

Δυτικές αντιδράσεις

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ηχογράφηση και την απομαγνητοφώνηση την Παρασκευή, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας στους Αμερικανούς δημοσιογράφους να απευθυνθούν αντ' αυτού στον γερμανικό στρατό.

Εν τω μεταξύ, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας της Γερμανίας (BAMAD) έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς βγήκε στη δημοσιότητα η ηχογράφηση, με μια προκαταρκτική έρευνα να υποδεικνύει τη γνησιότητά της, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail