Η αντιρωσική παράνοια βουλιάζει την αγορά διαμαντιών στην Ευρώπη

pixabay / GrownDiamond
Freepen.gr - Οι Ευρωπαίοι έμποροι θεωρούν τη νομοθεσία των κυρώσεων της ΕΕ σχετικά με τα ρωσικά διαμάντια παράλογη και πως προκαλεί χάος στην αγορά κοσμημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times.

Όπως θυμίζει το δημοσίευμα, μετά την έναρξη ισχύος των περιορισμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε όλα τα διαμάντια που εισέρχονται στις χώρες του μπλοκ να σταλούν στην Αμβέρσα - το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο διαμαντιών στον κόσμο - για να ελεγχθούν για πιθανή ρωσική προέλευση.

Οι έμποροι είπαν στους Times ότι η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις, επιπλέον κόστος και δυσαρεστημένους πελάτες, με τους αξιωματούχους να απαιτούν δεκάδες έγγραφα για να αποδείξουν την προέλευση κάθε αποστολής.

Σύμφωνα με έναν από τους εμπόρους, αν προηγουμένως χρειάζονταν δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί μια παραγγελία, τώρα λόγω γραφειοκρατίας αυτή η διαδικασία διαρκεί έως και δύο εβδομάδες.

«Δέκα εταιρείες μου έχουν ήδη πει πως σχεδιάζουν να μετακομίσουν στο Ντουμπάι ή στην Ινδία λόγω αυτών των νέων κανόνων», δήλωσε στην εφημερίδα ένας οικονομικός σύμβουλος της βιομηχανίας διαμαντιών της Αμβέρσας.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν οι Times, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν αυτό το σύστημα, επιτρέποντας στους κατασκευαστές διαμαντιών να πιστοποιούν ανεξάρτητα τη χώρα προέλευσης. 

"Αν με ρωτούσατε τι σκέφτομαι για το Brexit, θα έλεγα ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα σκέφτομαι: Θεέ μου, είμαι τόσο χαρούμενος που βγήκαμε από εκεί", είπε ο Alan Cohen, πρόεδρος του London Diamond Exchange.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail