Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε η Βικτόρια Νούλαντ;

twitter.com/UnderSecStateP/status/1690090334770888704/photo/1
Ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν επέλεξαν ένα πολέμιο της Κίνας αντί για τον κορυφαίο ρωσοφοβικό τους. Αυτό μπορεί να την έσπρωξε στα άκρα

Σεργκέι Στρόκαν, αρθρογράφος της Kommersant - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ έχει δώσει αφορμή για διάφορες θεωρίες σχετικά με τον λόγο της απροσδόκητης αποχώρησής της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Μόσχα πιστεύει ότι οφείλεται στην αποτυχία της "αντιρωσικής πορείας" και του συνολικού αμερικανικού "ουκρανικού σχεδίου". Εκτός από αυτό, τα βλέμματα στην Ουάσινγκτον στρέφονται στον διορισμό του Κουρτ Κάμπελ, που σήμερα είναι υπεύθυνος για την πολιτική του Ινδο-Ειρηνικού, στο ρόλο του δεύτερου σε ιεραρχία αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές το ερμηνεύουν ως απόδειξη πως η Ασία καθίσταται η κορυφαία προτεραιότητα της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της μείωσης του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Νούλαντ αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Η βετεράνος Αμερικανίδα διπλωμάτης, η οποία έπαιξε ενεργό ρόλο στα γεγονότα του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014, δεν έμεινε στην ιστορία μόνο επειδή μοίραζε μπισκότα στο Κίεβο, αλλά και επειδή συμμετείχε σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις και συγκρούσεις τις τελευταίες δεκαετίες..

Το βιογραφικό της επί 35 και πλέον χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό διάφορες διοικήσεις φαίνεται πιο εντυπωσιακό από το βιογραφικό του σημερινού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Μπλίνκεν. Την Τρίτη [5/3], ο ίδιος ο Μπλίνκεν έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής στα επιτεύγματα της Νούλαντ και τη συνόδευσε πανηγυρικά έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κατευθείαν στα βιβλία της ιστορίας και της διπλωματίας. Υπενθυμίζοντας ότι είχε υπηρετήσει υπό έξι προέδρους και δέκα υπουργούς Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν υποστήριξε πως στο τελευταίο της πόστο στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενσάρκωσε την επιθυμία να αποκατασταθεί "η παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής".

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο που διαδραμάτισε η Νούλαντ στη συγκρότηση του αντιρωσικού συνασπισμού μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειές της απαραίτητες και λέγοντας ότι θα μελετηθούν από μελλοντικούς διπλωμάτες και φοιτητές.

Το κύριο έργο για το οποίο εργάστηκε η Nuland τα τελευταία χρόνια, είπε, ήταν η "στρατηγική ήττα" της Ρωσίας και η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία "να σταθεί στα δικά της πόδια δημοκρατικά, οικονομικά και στρατιωτικά". Αλλά παρ' όλη την εμπειρία και την επιρροή της, φαίνεται ότι ο Μπλίνκεν δεν προσπάθησε να την αποτρέψει από το να παραιτηθεί.

Η είδηση προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων από κορυφαίους Ρώσους πολιτικούς, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες και τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Νούλαντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας της πορείας του Μπάιντεν για τη Ρωσία.

"Πρόκειται για μια αποτυχία της πολιτικής που συνδέεται με τη Νούλαντ, επειδή ήταν το κεντρικό πρόσωπο που ακολούθησε μια ρωσοφοβική πολιτική απέναντι στη χώρα μας, όλη η ιστορία ήταν συνδεδεμένη με τη Νούλαντ", δήλωσε η Ζαχάροβα. Σύμφωνα με την ίδια, η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν "όχι απλώς μια υψηλόβαθμη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά μια βασική φιγούρα στη διυπηρεσιακή συνεργασία των ΗΠΑ".

"Ήταν συντονίστρια του αντιρωσικού αισθήματος και της αντιρωσικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως στο πλαίσιο της Ουκρανίας. Δεν μπορώ να πω πως ήταν ιδεολόγος. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μας μισούν περισσότερο, αλλά ήταν πραγματικά μια συντονίστρια, συνδέεται με αυτή την πολιτική. Και έτσι την αποχαιρέτησαν", δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι η παραίτηση της Νούλαντ ήταν το αποτέλεσμα μιας μάχης εξουσίας στην οποία έχασε την κούρσα για τη θέση του πρώτου αναπληρωτή επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Ορισμένοι ειδήμονες βλέπουν μια μάχη των αφηγήσεων, με παρασκηνιακές κόντρες προσωπικοτήτων. Όλα αποτελούν μέρος μιας διαμάχης για τη μακροπρόθεσμη μορφή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και τις προτεραιότητές της.

Υπενθυμίζεται πως μετά την παραίτηση της Wendy Sherman το περασμένο καλοκαίρι από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, τα καθήκοντά της ανέλαβε για έξι μήνες η Nuland. Στα τέλη του περασμένου έτους, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έλαβε την απροσδόκητη απόφαση να διορίσει τον Κάμπελ, έναν άλλο βετεράνο της αμερικανικής διπλωματίας, για τη δεύτερη θέση στη διπλωματική υπηρεσία. Ο Κάμπελ, ο οποίος δεν έχει τόσο μεγάλο όνομα στον διπλωματικό κόσμο όσο η Νούλαντ, έκανε καριέρα όχι στην ευρωατλαντική αλλά στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

"Η κ. Νούλαντ θεωρήθηκε η φυσική υποψήφια για να αντικαταστήσει την κ. Σέρμαν σε μόνιμη βάση. Αλλά ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε τον Κουρτ Κάμπελ, τον πρώην εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την Ασία", σχολίασαν οι New York Times για τον ανασχηματισμό. Ο Τζέιμς Κάρντεν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, δήλωσε στο RIA Novosti: "Πραγματικά εξεπλάγην που άντεξε τόσο πολύ όσο άντεξε. Συνειδητοποίησα ότι ο χρόνος της είχε τελειώσει όταν ο Κερτ Κάμπελ πήρε τη δεύτερη θέση στο υπουργείο". Σε ψηφοφορία στη Γερουσία στις 6 Φεβρουαρίου, ο διορισμός του έλαβε ευρεία διακομματική υποστήριξη: 92 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, ενώ πέντε ψήφισαν κατά.

"Η επιλογή του Κουρτ Κάμπελ από τον πρόεδρο Μπάιντεν σηματοδοτεί την επιθυμία του να συνεχίσει τις προσπάθειες που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του πριν από δεκαετίες για να μετατοπιστεί το επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Κίνα ως τη σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αμερική στο μέλλον", σχολίασε το AP για τον ανασχηματισμό.

"Ο Κουρτ Κάμπελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της "στροφής προς την Ασία" του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού του προέδρου Μπάιντεν", δήλωσε στην Kommersant ο Γιούρι Ταβρόφσκι, πρόεδρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ρωσοκινεζικής Επιτροπής Φιλίας, Ειρήνης και Ανάπτυξης.

"Πρακτικά, ήταν ιδιαίτερα ενεργός στη δημιουργία του αντι-κινεζικού στρατιωτικού μπλοκ AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνιστώσας της ομάδας QUAD (Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια - Αυστραλία, Ινδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία)", δήλωσε ο Ταβρόφσκι. "Ο διορισμός του Κάμπελ στη δεύτερη υψηλότερη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη πορεία του Λευκού Οίκου για τον περιορισμό της Κίνας, παρά τα λόγια και τις χειρονομίες που μοιάζουν με επιθυμία συμφιλίωσης".

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ταβρόφσκι, "η δεύτερη θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν πήγε στον μεγαλύτερο πολέμιο της Ρωσίας, αλλά στον μεγαλύτερο εχθρό της Κίνας".

* This article was first published by Kommersant, translated and edited by the RT team

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail