Αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Μπόρις Τζόνσον στην παράταση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν έτοιμες να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία για να τερματιστεί ο καταστροφικός πόλεμος. Αλλά τότε ήρθε ο Μπόρις Τζόνσον και είπε - Να πάρει! Αυτά είναι ανοησίες.
 
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η σελίδα της WikiPedia για τη "Μάχη του Κιέβου (2022)" έχει ως εξής: Τον Απρίλιο, αρχικά, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν βασικές περιοχές βόρεια και δυτικά του Κιέβου, οδηγώντας σε διεθνή πρόβλεψη για επικείμενη πτώση της πόλης. Ωστόσο, η σθεναρή ουκρανική αντίσταση εξασθένησε τη ρωσική δυναμική. Η κακή ρωσική υλικοτεχνική υποδομή και οι τακτικές αποφάσεις βοήθησαν τους αμυνόμενους να ματαιώσουν τις προσπάθειες περικύκλωσης και, μετά από ένα μήνα παρατεταμένων μαχών, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να αντεπιτίθενται.

Μετά τις επιτυχείς ουκρανικές αντεπιθέσεις στα τέλη Μαρτίου, η Ρωσία άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή του Κιέβου στις 29 Μαρτίου. Τέσσερις ημέρες αργότερα, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι το Κίεβο και η περιβάλλουσα περιοχή του Κιέβου ήταν και πάλι υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ακόμη και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ρωσίας στον πλανήτη δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός πως η Ρωσία όντως περικύκλωσε το Κίεβο τις πρώτες ημέρες του Απριλίου του 2022 για να το εγκαταλείψει ένα μήνα αργότερα. Αλλά είναι σωστοί οι λόγοι, όπως "σκληρή ουκρανική αντίσταση" και "κακή ρωσική υλικοτεχνική υποδομή και τακτικές αποφάσεις"; Όχι, είναι εντελώς λανθασμένοι. Αποδεικνύεται ότι ο λόγος πίσω από αυτό ήταν μια πιθανή ειρηνευτική διαπραγμάτευση.

Μετά την περικύκλωση του Κιέβου, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα επέστρεφε στις θέσεις που κατείχε πριν από την εισβολή, ελέγχοντας ένα μέρος του Ντονμπάς και ολόκληρη την Κριμαία, ενώ η Ουκρανία θα απέφευγε να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες.

Ο Ζελένσκι ήταν προφανώς απογοητευμένος από την ψυχρή αντίδραση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο και την επιλεγείσα οδό των οικονομικών κυρώσεων και όχι της πραγματικής δράσης στο πεδίο της μάχης. Αλλά τότε δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Ήταν ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ενημέρωσε τον Ζελένσκι για την επίσκεψή του στο Κίεβο σύντομα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διακοπή των διαπραγματεύσεων κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο τον Απρίλιο, συμβουλεύοντας τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να μην προβεί σε συνομιλίες με τη Ρωσία για λόγους όπως η αναξιοπιστία του Πούτιν και η απροθυμία της Δύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να παρέχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία μέχρι την περίοδο που ο Μπόρις ήταν στην εξουσία, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό εταίρο της Ουκρανίας. Αυτό περιελάμβανε αντιαρματικά όπλα.

Ο Τζόνσον προέβη σε δηλώσεις υποστήριξης της νίκης της Ουκρανίας και της άρνησής του να υποστηρίξει συμβιβασμούς ή παραχωρήσεις. Ο Τζόνσον έκανε συχνές επισκέψεις στο Κίεβο, μία από αυτές περιελάμβανε μια αξιομνημόνευτη βόλτα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, που οδήγησε σε μια Μπόρις Μανία στην Ουκρανία.

Ο Μπόρις έγινε τόσο δημοφιλής στην Ουκρανία λόγω της λεγόμενης "Αγάπης του για την Ουκρανία" που ο δήμαρχος της Οδησσού έκανε τον Μπόρις Τζόνσον επίτιμο πολίτη, περιλαμβάνοντας σχέδια για την ονομασία δρόμων με το όνομά του.

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, ακόμη και το ευρύ κοινό, έδειξαν ισχυρή υποστήριξη στον Τζόνσον, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γεμίζουν με συγχαρητήρια μηνύματα αφού επέζησε από την πρώτη ψηφοφορία δυσπιστίας.

Οι ουκρανικές επιχειρήσεις συμμετείχαν επίσης, όπως ένα καφέ του Κιέβου που επινόησε ένα κρουασάν με θέμα τον Μπόρις Τζόνσον.

Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Τζόνσον έχει 90% αποδοχή μεταξύ των Ουκρανών, το υψηλότερο ποσοστό για ξένο πολιτικό στην Ουκρανία και σημαντικά υψηλότερο από άλλους δυτικούς ηγέτες. Συγκρίνετε αυτό με το ποσοστό αποδοχής του Μπόρις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις 29%.

Ο πόλεμος, που θα μπορούσε να είχε τελειώσει σε 2 μήνες, έχει τραβήξει πάνω από 2 χρόνια τώρα, χωρίς να διαφαίνεται τέλος. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε το δεύτερο βιολί μετά τον Μπόρις, καθώς και αυτός τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να προετοιμαστεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο ώστε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας.

Μετά την κατάρρευση της προσωρινής συμφωνίας, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν λάβει δημοσίως πιο σκληρή στάση, περιπλέκοντας τις προοπτικές επιστροφής στις διαπραγματεύσεις.

Ο λόγος πίσω από την υποστήριξη του Τζόνσον για τον πόλεμο δεν διέφερε πολύ από αυτόν του Μπάιντεν. Ενώ ο Μπάιντεν δεχόταν τεράστια επίθεση λόγω της καταστροφικής κατάληξης του 20ετούς πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και μιας σειράς καταστροφικών εσωτερικών πολιτικών, όπως η μετανάστευση, ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν πολύ πίσω. Ο Τζόνσον ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του κινήματος BREXIT και είχε υποσχεθεί γρήγορη οικονομική ανάκαμψη στον βρετανικό λαό. Αλλά υπό την επίβλεψή του, η βρετανική οικονομία έπεσε σαν χάρτινος πύργος. Η απομάκρυνσή του ήταν επικείμενη και χρειαζόταν μια μεγάλη νίκη. Επέλεξε την Ουκρανία για να αυξήσει τη δημοτικότητά του.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα ο Rishi Sunak είναι ο Βρετανός και είναι επιφυλακτικός ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας. Αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να πολεμά, χάνοντας ζωές και χρήματα σε πρωτοφανή κλίμακα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail