Γιατί η Ερυθρά Θάλασσα έχει σημασία για το Ιράν

Οι ναυτικές επιχειρήσεις της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν τραβήξει την προσοχή στους στρατηγικούς υπολογισμούς του Ιράν για αυτόν τον ζωτικό θαλάσσιο διάδρομο, οι περισσότεροι από τους οποίους καθοδηγούνται από τα έγκυρα συμφέροντα ασφάλειας και οικονομίας της Τεχεράνης.

Η Ερυθρά Θάλασσα υπήρξε ένας κρίσιμος ιστορικός κόμβος για το Ιράν, με τις ρίζες της να ανάγονται στην αρχαιότητα, όταν η αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών επέκτεινε την επιρροή της κατά μήκος των ακτών της. Με την πάροδο των αιώνων, από την εποχή των Σασσανιδών έως τη σύγχρονη εποχή, η σύνδεση του Ιράν με αυτή την στρατηγική υδάτινη οδό εξελίχθηκε και βάθυνε, κυρίως μέσω των δεσμών του με την Υεμένη.

Farzad Ramezani Bonesh - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ, στη σύγχρονη εποχή, ο Ινδικός Ωκεανός, το Κέρας της Αφρικής και η Ερυθρά Θάλασσα αυξήθηκαν σε στρατηγική αξία υπό την προεπαναστατική βασιλεία του Μοχάμεντ Ρεζά Σαχ, είναι τις τελευταίες δεκαετίες που η Τεχεράνη κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία πολύπλευρων δεσμών με τα κράτη της Ερυθράς Θάλασσας, εξαιρουμένου του Ισραήλ.

Υπό τον πρώην Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, η συνεργασία άνθισε στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του ελέγχου των όπλων και της στρατιωτικής τεχνολογίας και η Τεχεράνη έλαβε την στρατηγική απόφαση να επεκτείνει τα επιχειρησιακά της θέατρα σε νέες θαλάσσιες οδούς πιο μακριά.

'Ασφαλίζουμε αυτές τις πλωτές οδούς'


Ήταν μια σοκαριστική εξέλιξη για την Ουάσινγκτον -που θεωρεί το Ιράν ως τον βασικό της αντίπαλο στη Δυτική Ασία- να παρακολουθεί το ναυτικό και τα εμπορικά πλοία της Νέμεσής της να σαρώνουν στους διάφορους κόλπους, στενά, θάλασσες και ωκεανούς που κάποτε ανήκαν στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Οι Ιρανοί έχουν πάρει μια σελίδα από το αμερικανικό εγχειρίδιο: όπου το Πεντάγωνο πηγαίνει για να "αναχαιτίσει την τρομοκρατία και την πειρατεία", να "αστυνομεύσει τις θάλασσες" και να ασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορά του, το ίδιο κάνει και το Ιράν, με ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία, επειδή αυτές οι υδάτινες οδοί είναι η πραγματική του αυλή.

Όπως δήλωσε το 2017 ο Δρ Sadollah Zarei, διευθυντής του Ινστιτούτου Andisheh Sazan Noor με έδρα την Τεχεράνη, "οι ενέργειες των ΗΠΑ μας δίνουν ένα προηγούμενο συμπεριφοράς στη ναυτική μας εμβέλεια". Η ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στα γειτονικά ύδατα του Ιράν "μας δίνει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα να δραστηριοποιούμαστε στον Περσικό Κόλπο, στον Κόλπο του Άντεν και σε άλλα ύδατα". Ως αποτέλεσμα, εξήγησε ο Zarei, "βρισκόμαστε πλέον στον Κόλπο της Βεγγάλης και στον Ινδικό Ωκεανό".

Η αλλαγή της χιλιετίας σηματοδότησε την αυξημένη εμπλοκή του Ιράν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά μετά το 2016, οι διπλωματικές σχέσεις εξαντλήθηκαν με αρκετές χώρες της Ερυθράς Θάλασσας, κυρίως με τη Σαουδική Αραβία. Τώρα, υπό την προεδρία του Ebrahim Raisi, αυτή η κρίσιμη υδάτινη οδός βρίσκεται υπό ανανεωμένη εστίαση της εξωτερικής πολιτικής.

Η Ερυθρά Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ της Αραβικής Χερσονήσου και της βορειοανατολικής Αφρικής, του στενού Bab al-Mandab, του Ινδικού Ωκεανού και της διώρυγας του Σουέζ. Η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Τζιμπουτί, η Ερυθραία, το Σουδάν, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ισραήλ είναι οι γείτονες της Ερυθράς Θάλασσας.

Μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία με τη μεσολάβηση του Πεκίνου πέρυσι, η συνάντηση του Νοεμβρίου μεταξύ του Ιρανού Ραΐσι και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στο Ριάντ και η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο στα τέλη Δεκεμβρίου επιτάχυναν τις προσπάθειες εξομάλυνσης της Τεχεράνης με το Κάιρο.

Επιπλέον, η πρόσφατη επιτυχής αποκατάσταση των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ του Σουδάν και του Ιράν μετά από επτά χρόνια διακοπής σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα.

Στροφή προς την Αφρική

Ο στρατηγικός άξονας του Ιράν προς την Αφρική, ιδίως προς την Ερυθρά Θάλασσα, είναι σκόπιμος. Η ιστορική περιοδεία του Ραΐσι στην Αφρική σε τρεις χώρες πέρυσι υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες της Τεχεράνης να ενισχύσει το περιφερειακό της κύρος και σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στην ήπειρο εδώ και 11 χρόνια.

Επιπλέον, το πρόσφατο ταξίδι του στην Αλγερία νωρίτερα αυτόν το μήνα ήταν το πρώτο του είδους του στη βορειοαφρικανική χώρα εδώ και 14 χρόνια.

Είναι σαφές πως η διπλωματία και η οικονομία -και όχι οι συγκρούσεις- βρίσκονται στην ατζέντα του Ιράν, καθώς επιδιώκει ενεργά να αντιμετωπίσει την επιρροή των ΗΠΑ και να μετριάσει τις δυτικές κυρώσεις, εμπλεκόμενο πέραν της Δυτικής Ασίας.

Από την σκοπιά της Τεχεράνης, η αναδυόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη ορίζεται από μια σειρά συνασπισμών, καθένας από τους οποίους διεκδικεί επιρροή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ερυθρά Θάλασσα έχει τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, προσελκύοντας την προσοχή τόσο περιφερειακών όσο και εξωπεριφερειακών παραγόντων, όπως η Ρωσία, τα ΗΑΕ, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, στην Αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας για το 2023, η Μόσχα έθεσε ως προτεραιότητα την εγκαθίδρυση ενός πολυπολικού διεθνούς συστήματος και την εμπλοκή με την Αφρική.

Το Ιράν, που είναι πλέον μέλος των BRICS+ και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), αναγνωρίζει τη μεταβαλλόμενη παγκόσμια δυναμική και βλέπει δυνατότητες στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Μόσχας, Τεχεράνης και Πεκίνου για να αντισταθμίσει τη γεωπολιτική επιρροή της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Με την πάροδο των ετών, τα δυτικά κράτη και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους προσπάθησαν ενεργά να δημιουργήσουν γεωπολιτικές προκλήσεις και να απομονώσουν το Ιράν - κυρίως το Ισραήλ, το οποίο παραμένει ένας τρομερός αντίπαλος κατά μήκος των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας. Για να αντιμετωπίσει τέτοιες απειλές, το Ιράν έχει σταθερά ως στόχο να εξουδετερώσει τις εχθρικές ενέργειες εναντίον του αυξάνοντας το γεωπολιτικό του βάρος στην περιοχή αυτή.

Ως εκ τούτου, το Ιράν έχει επικεντρώσει στρατηγικά την προσοχή του στην ενίσχυση της επιρροής του στην περιοχή των κρίσιμων υδάτινων οδών της Ερυθράς Θάλασσας. Η ανάδυση της ντε φάκτο κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Ansarallah στην Υεμένη παρείχε μια κατάλληλη στιγμή για την Τεχεράνη να εμβαθύνει την επιρροή της στην περιοχή.

Μια άλλη λογική για την επέκταση της παρουσίας του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα είναι το σημαντικό οικονομικό και γεωοικονομικό δυναμικό της περιοχής. Με τους άφθονους πρωτογενείς πόρους της και την αυξανόμενη καταναλωτική αγορά της, η Αφρική αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία εταιρικής σχέσης για την Τεχεράνη.

Με στόχο να δεκαπλασιάσει το εμπόριο με την Αφρική, το Ιράν διαμορφώνει στρατηγικές για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών με τα αφρικανικά κράτη, ευθυγραμμίζοντας την εστίασή του με οικονομικούς και γεωοικονομικούς στόχους για την ενίσχυση της εθνικής του ισχύος.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο πρόεδρος Ραΐσι αναγνώρισε ότι το μερίδιο του Ιράν στην αφρικανική οικονομία "είναι πολύ χαμηλό".

Εκτός από την υποστήριξη της Παλαιστίνης, το Σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν υπερασπίζεται τις αξίες της Ισλαμικής Επανάστασης ενισχύοντας την εσωτερική ανεξαρτησία και αντιμετωπίζοντας την κυριαρχία των κυρίαρχων χωρών.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Ιράν επιδιώκει επίσης να επεκτείνει την ήπια ισχύ του αυξάνοντας την παρουσία του στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επέκταση του στρατηγικού βάθους του Ιράν

Σύμφωνα με τους Ιρανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η ασφάλεια είναι μια αλληλένδετη έννοια και η ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου συνδέονται μεταξύ τους.

Στις 3 Ιανουαρίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ επεσήμανε τη σημασία του Ιράν για τη θαλάσσια ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σημείωσε σε επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και τον Γάλλο πρέσβη στον ΟΗΕ, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Η Αμερική δεν μπορεί να αρνηθεί ή να συγκαλύψει αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Το γεγονός πως τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα συνδέονται άμεσα με τη συνέχιση των ισραηλινών εγκλημάτων κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επέκρινε τις ΗΠΑ για τις προσπάθειές τους να στρατιωτικοποιήσουν την Ερυθρά Θάλασσα. Σε απάντηση στο σχέδιο της Ουάσινγκτον να σχηματίσει ναυτική συμμαχία στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Μοχαμάντ Ρεζά Αστιάνι δήλωσε στις 17 Δεκεμβρίου: "Η Ερυθρά Θάλασσα θεωρείται έδαφος του Ιράν και κανείς δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς".

Στις αρχές Μαρτίου, ο υποστράτηγος Yahya Rahim Safavi, πρώην επικεφαλής διοικητής του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), δήλωσε: "Το βάθος της στρατηγικής μας άμυνας είναι η Μεσόγειος Θάλασσα". Πρόσθεσε, "Θα πρέπει να επεκτείνουμε το στρατηγικό [αμυντικό] βάθος μας κατά 5.000 χιλιόμετρα (3.106 μίλια)". Ο Safavi χαρακτήρισε επίσης τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα ως "στρατηγικά σημεία".

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την επιβολή τους στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω της υποστήριξης της Τεχεράνης προς τη Σαναά. Αν και οι Ιρανοί έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις της Ανσαράλα στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ισλαμική Δημοκρατία θεωρεί την υδάτινη οδό ως νόμιμο πεδίο αντίστασης στην ισραηλινή επιθετικότητα και υποστηρίζει την άσκηση πίεσης στο Τελ Αβίβ για να σταματήσει τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα μέσω αυτών των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, λόγω της τεχνολογικής ισχύος του Ιράν και της καινοτομίας και ανάπτυξης αποτελεσματικών και έξυπνων όπλων, το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα και να στείλει όπλα σε αφρικανικές χώρες και στην περιοχή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Η πολιτική του Raisi για την Ερυθρά Θάλασσα

Παρόλο που η μελλοντική προσέγγιση του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα υπόκειται σε πολυάριθμες πολιτικές, οικονομικές, διεθνείς εκτιμήσεις και εκτιμήσεις ασφαλείας, παράγοντες όπως οι οικονομικές κυρώσεις και οι αντιδράσεις άλλων δυνάμεων έχουν επίσης σημασία.

Ωστόσο, οι αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία, η συρρίκνωση των παγκόσμιων συμφερόντων, οι γεωπολιτικές αλλαγές και η τάση προς ρεαλιστικές πολιτικές θα παραμείνουν καθοριστικές μεταβλητές για τη στρατηγική εστίαση της Τεχεράνης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο πρωταρχικός στόχος του Ιράν είναι η επίλυση των συγκρούσεων, η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων και η διεύρυνση της συνεργασίας με τις χώρες της Ερυθράς Θάλασσας σε διάφορους τομείς.

Η Τεχεράνη θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση ή τη διεύρυνση των δεσμών με τα κράτη που συνορεύουν με την Ερυθρά Θάλασσα, εξαιρουμένου του Ισραήλ, ενώ αξιοποιεί στρατηγικά την Ερυθρά Θάλασσα ως γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Η ενεργός παρουσία του Ιράν εξυπηρετεί τον διπλό σκοπό της διαφύλαξης των διεθνών πλωτών οδών και της θαλάσσιας κυκλοφορίας, της καταπολέμησης της πειρατείας και της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση τόσο επίσημων όσο και ανεπίσημων απειλών και συνωμοσιών, συμπεριλαμβανομένης της συνοδείας εμπορικών πλοίων, πετρελαιοφόρων και αλιευτικών σκαφών.

Το Ιράν είναι έτοιμο να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του, να προωθήσει τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ των παραθαλάσσιων κρατών της Ερυθράς Θάλασσας και ενδεχομένως να επιδιώξει τη συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ναυτικής συμμαχίας με φιλικά κράτη της περιοχής.

Η Ερυθρά Θάλασσα, που θεωρείται πύλη προς το διεθνές εμπόριο και την Αφρική, προσφέρει στο Ιράν μια εναλλακτική οδό για την παράκαμψη των κυρώσεων. Ως εκ τούτου, το Ιράν μπορεί να εντείνει την παρουσία του στις ελεύθερες ζώνες της Ερυθράς Θάλασσας και να επενδύσει στην ενέργεια, το πετρέλαιο, τον ηλεκτρισμό, τις υποδομές και την ανάπτυξη λιμένων.

Επιπλέον, ως επίσημο μέλος των BRICS, η Τεχεράνη μπορεί να επιδιώξει να μεγιστοποιήσει την οικονομική της επιρροή με την ενίσχυση του διεθνούς διαδρόμου Βορρά-Νότου, την ενίσχυση της τραπεζικής συνεργασίας, την προώθηση της χρήσης εθνικών νομισμάτων και την αύξηση των ιρανικών εξαγωγών. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν προσεκτικά με τα συμφέροντα των περιφερειακών ενδιαφερομένων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail