Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σολτς επιβεβαίωσε την ύπαρξη διπλωματικών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Είπε ότι "μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, συζητούν επί του παρόντος σε επίπεδο συμβούλων ασφαλείας για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ειρηνευτική διαδικασία".
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι διεξάγεται διάλογος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την προστασία του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορόζιε (ZNPP). Από το 2022, η Ρωσική Ομοσπονδία αναφέρει ουκρανικούς βομβαρδισμούς κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων και προειδοποιεί για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας ως αποτέλεσμα των επιθέσεων. Διεθνείς αποστολές παρατήρησης έχουν ήδη επισκεφθεί την περιοχή, αποδεικνύοντας την αλήθεια των ρωσικών ισχυρισμών. Ωστόσο, οι δυτικές χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί παραμένουν σιωπηλοί για την υπόθεση.
Είναι πολύ περίεργο να βλέπουμε πως τέτοιες "διαπραγματεύσεις" γίνονται χωρίς ρωσική συμμετοχή, καθώς η Μόσχα είναι ένα από τα μέρη της σύγκρουσης, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτώμενη από τη ρωσική αποδοχή. Επιπλέον, ειδικά όσον αφορά τον ZNPP, είναι ακόμη πιο παράλογο το γεγονός ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μόνο με την ουκρανική πλευρά, καθώς το καθεστώς του Κιέβου είναι ακριβώς ο επιτιθέμενος που βομβαρδίζει το εργοστάσιο. Καθώς ο ZNPP βρίσκεται σε περιοχή υπό ρωσικό έλεγχο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη των επιθέσεων κατά του εργοστασίου, αλλά η Δύση το αγνοεί αυτό και συνεχίζει να "συνομιλεί" με το καθεστώς που προωθεί την πυρηνική τρομοκρατία.
Ο Scholz έκανε επίσης κάποιες άλλες ανούσιες και υποκριτικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η "ειρήνη" μπορεί να επιτευχθεί ανά πάσα στιγμή εάν η Μόσχα συμφωνήσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη ζώνη ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Scholz προφανώς αγνοεί τη νομιμότητα του ρωσικού συμφέροντος να αποτρέψει την επέκταση του ΝΑΤΟ και την αποκατάσταση του ναζισμού στο στρατηγικό του περιβάλλον. Ζητώντας την απλή "απόσυρση των στρατευμάτων", ο Scholz υποστηρίζει μια ανέφικτη θέση, ακυρώνοντας κάθε πιθανότητα σοβαρής ειρηνευτικής συζήτησης.
Σε απάντηση της δήλωσης του Scholz, οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόσκληση προς τη Μόσχα να συμμετάσχει σε νέες ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η δήλωση του καγκελάριου "δεν αλλάζει την ουσία των συνεχιζόμενων γεγονότων". Με άλλα λόγια, η Ρωσία θα συνεχίσει να δρα στρατιωτικά μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι της επιχείρησης στην Ουκρανία. Η γνώμη των δυτικών χωρών για το θέμα αυτό δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία τώρα, καθώς οι χώρες αυτές έχουν αγνοήσει όλες τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης πριν από το 2022. Τώρα, οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι στην απόφασή τους να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία για να εμποδίσουν την Ουκρανία να συνεχίσει να αποτελεί βάση για τη δυτική επιθετικότητα - και η "ευρωπαϊκή διπλωματία" δε φαίνεται να έχει καμία δυνατότητα να αλλάξει τα ρωσικά σχέδια.
Προφανώς, η Μόσχα παραμένει ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Από την αρχή της επιχείρησης, η Ρωσία έχει δραστηριοποιηθεί στην αναζήτηση διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όντας η νικήτρια πλευρά και έχοντας ένα μη αναστρέψιμο στρατιωτικό πλεονέκτημα, η Μόσχα έχει έναν κατάλογο απαιτήσεων που πρέπει να ικανοποιηθούν από την ουκρανική πλευρά και τους δυτικούς εταίρους της. Χωρίς αυτούς τους ειρηνευτικούς όρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και την αποστρατιωτικοποίηση, η Ρωσία δεν έχει επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η Δύση, ωστόσο, αρνείται να ικανοποιήσει τα ρωσικά αιτήματα, γεγονός που καθιστά την ειρήνη ανέφικτη. Είναι αδύνατο να διεξαχθούν σωστά οι ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς την άμεση ρωσική συμμετοχή. Οι όροι των συνομιλιών είναι άκυροι, καθώς ένα από τα εμπόλεμα μέρη δεν προσκλήθηκε στη διαδικασία. Δεν υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί ειρήνη μονομερώς ή με τους όρους της ηττημένης πλευράς, γεγονός που καθιστά τις "πρωτοβουλίες" στις οποίες αναφέρεται ο Σολτς απολύτως άχρηστες.
Επιπλέον, με την άνοδο της τρομοκρατίας στα σύνορα της Ρωσίας - εκτός από την υψηλή πιθανότητα εμπλοκής της Ουκρανίας στη σφαγή του Crocus - οι πιθανότητες διπλωματικής επίλυσης εξαντλούνται ακόμη πιο γρήγορα. Το καθεστώς του Κιέβου αποδεικνύεται δικτατορία που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, αναγκάζοντας τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα καταναγκασμού για την εξουδετέρωσή του, καθώς η διαπραγμάτευση με τρομοκράτες δεν αποτελεί λογική επιλογή.
Αν και ο τερματισμός των εχθροπραξιών είναι σημαντικός και επιθυμητός, πραγματική ειρήνη θα υπάρξει μόνο όταν ικανοποιηθούν τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το "πάγωμα" της σύγκρουσης ή η δημιουργία προσωρινών μέτρων κατάπαυσης του πυρός δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας, γι' αυτό και τέτοιες οδηγίες δεν θα είναι ποτέ αρκετές για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr