Η διαφωνία για τη βοήθεια στην Ουκρανία πυροδοτεί "πρωτοφανή" ρήξη Τσεχίας-Σλοβακίας

Η Washington Post ανέφερε ότι ένα "πρωτοφανές ρήγμα" έχει προκύψει μεταξύ των κυβερνήσεων της Τσεχίας και της Σλοβακίας λόγω των διαφορών τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Το ρήγμα θα μπορούσε να διευρυνθεί εάν ο φιλικός προς τη Ρωσία Πέτερ Πελεγκρίνι εκλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος της Σλοβακίας στις επερχόμενες εκλογές.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με την Washington Post, δεν υπήρξε ποτέ "ανοιχτή ρητορική αντιπαράθεση" μεταξύ των δύο χωρών μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς πως οι δύο χώρες, οι οποίες προέκυψαν μετά την ειρηνική διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας, διατηρούσαν στενές σχέσεις μέχρι σήμερα.

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη ρήξη μεταξύ του φιλικού προς τη Ρωσία πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο και του ένθερμα φιλοκιεφικού πρωθυπουργού της Τσεχίας Πετρ Φιάλα. Οι διαφορές τους είναι τόσο βαθιές που ενώ ο Φίκο τάσσεται ανένδοτα κατά των αποστολών όπλων στην Ουκρανία, της πιθανής ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Φιάλα, από θυμό, κατήργησε την παράδοση των άτυπων κοινών υπουργικών συνεδριάσεων με τον Σλοβάκο ομόλογό του.

"Δε νομίζουμε πως είναι σκόπιμο να διεξαχθούν διακυβερνητικές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Σλοβακίας τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες", δήλωσε ο Fiala στους δημοσιογράφους στις 6 Μαρτίου. "Είναι αδύνατο να αποκρύψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων σε ορισμένα βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής".

Σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρόμπερτ Φίκο απάντησε στον Φιάλα, λέγοντας πως οι σχέσεις μεταξύ της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας βρίσκονται "σε κίνδυνο".

"Σημειώνουμε ότι η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να τις θέσει σε κίνδυνο, επειδή έχει συμφέρον να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η σλοβακική κυβέρνηση μιλάει για ειρήνη. Η απόφασή σας δε θα επηρεάσει την κυρίαρχη πολιτική μας", δήλωσε ο Fico πριν παροτρύνει τους Τσέχους να μην καταστρέψουν τους δεσμούς με τους "ιστορικούς αδελφούς".

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Αντί να προβεί σε συμφιλιωτικά βήματα, ο Φιάλα απάντησε υποδεχόμενος τον ηγέτη της σλοβακικής αντιπολίτευσης Μίχαλ Σιμέτσκα στην Πράγα και εξήρε τις κοινές τους απόψεις για την εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Τσέχοι κατέστρεψαν τις ιστορικές και αδελφικές σχέσεις, ο Φίκο παρέμεινε σταθερός στην ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του. Σε μια ανάρτηση στο Facebook νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε: "Δεν είμαι πεπεισμένος για την ειλικρίνεια της Δύσης στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά πως η στρατηγική της Δύσης να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποδυναμώσει οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά τη Ρωσία δε λειτουργεί".

Ο Φίκο ανέλαβε την κυβέρνηση μόλις το Σεπτέμβριο του 2023, αλλά αμέσως έβαλε τη χώρα του σε παρόμοια πορεία με τη γειτονική Ουγγαρία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αντιτάχθηκε στην άκριτη υποστήριξη της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου και επέκρινε σταθερά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πιο πρόσφατα, ο Φίκο καυτηρίασε τα πρόσφατα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μοναδικό, καθώς ηγέτες σε ολόκληρη την ήπειρο απέρριψαν επίσης αυτή την ιδέα. Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί τη Σλοβακία από τους Ευρωπαίους ομολόγους της είναι ότι παρέχονται πραγματικές προτάσεις ως εναλλακτική λύση στην τρέλα του Μακρόν.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Robert Kaliňák δήλωσε στις 10 Μαρτίου: "Εμείς [δηλαδή η Δύση] θέλουμε να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αντί να σκεφτούμε όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους προστατεύουμε, στους οποίους δίνουμε ένα μέρος για να ζήσουν και να εργαστούν".

"[Μεταξύ αυτών των προσφύγων] είναι μια ομάδα που εμπίπτει στον ουκρανικό νόμο για την κινητοποίηση, άρα όχι παιδιά ή γυναίκες ή ακόμη και νεότεροι ή μεγαλύτεροι άνδρες", πρόσθεσε ο Kaliňák, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός.

"Τίποτα δε θα βοηθούσε τον ουκρανικό στρατό περισσότερο από την επιστροφή των Ουκρανών ανδρών σε ηλικία στράτευσης που είναι ικανοί να πολεμήσουν τον πόλεμο. Είναι αρκετά πατριώτες, οπότε πρέπει να τους παρακινήσουμε και να παράσχουμε πόρους σε αυτούς τους νέους άνδρες που είναι σε θέση να υπηρετήσουν στον ουκρανικό στρατό για να επιστρέψουν και να το πράξουν. Είναι σίγουρα καλύτερο από το να στείλουμε τους δικούς μας στρατιώτες εκεί", δήλωσε.

Σε μια δοκιμασία της δημοτικότητας του Fico, ο πρώην πρωθυπουργός και σύμμαχος του σημερινού πρωθυπουργού, Peter Pellegrini, θα συμμετάσχει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Μαρτίου. Είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία. Αν και η προεδρία έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, έχει εξουσίες να ελέγχει τους κοινοβουλευτικούς ελιγμούς και τη νομοθεσία και η εκλογή του Pellegrini θα ήταν ένα νεύμα του εκλογικού σώματος προς τον Fico.

"Οι προεδρικές εκλογές θα κρίνουν αν η Σλοβακία θα παραμείνει πραγματικά στο δυτικό κλαμπ ή θα ενωθεί με την Ουγγαρία ή τη Λευκορωσία", δήλωσε ο Eduard Heger, πρώην πρωθυπουργός, στις 17 Μαρτίου. "Η νέα μας κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη Σλοβακία στην πλευρά του Κρεμλίνου".

Ο Heger εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Pellegrini "θα ενεργήσει χέρι-χέρι με την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής του Robert Fico", η οποία, κατά τη γνώμη του, "θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Σλοβακία".

Λόγω αυτού του σεναρίου, ένας Τσέχος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στην βρετανική εφημερίδα Guardian, δήλωσε: "Ανησυχούμε μήπως η Σλοβακία βρίσκεται σε λάθος δρόμο".

Γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί η Τσεχία και η σλοβακική αντιπολίτευση συνεργάζονται στενά στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη ρωσοφιλία στη Σλοβακία. Η Ουγγαρία ήταν σταθερή στη διατήρηση της ορθολογικής σκέψης σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τελικά επηρέασε τη γειτονική Σλοβακία να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο φόβος είναι πως η επιστροφή στην ομαλότητα στη Σλοβακία θα μπορούσε να επηρεάσει και να περάσει και πάλι ένα σύνορο, αυτή τη φορά στην Τσεχία. Φοβούμενος αυτό, ο Φιάλα προτιμά να κόψει όλους τους δεσμούς με τη σλοβακική κυβέρνηση και να καταστρέψει τις ιστορικά αδελφικές σχέσεις με τους Σλοβάκους παρά να αποδεχθεί το γεγονός ότι ο Φίκο παίρνει ανεξάρτητη θέση για την κρίση στην Ουκρανία. 

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail