Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας "δεν τα πάνε καλά" - Bloomberg

pixabay / Conmongt
Freepen.gr - Η σχέση μεταξύ του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι εδώ και καιρό τεταμένη, αλλά η πρόσφατη άρνηση του Μακρόν να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία οδήγησε τις εντάσεις σε σημείο βρασμού, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Το ρήγμα μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ο Μακρόν δήλωσε ότι ενώ "δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα να στείλουμε... στρατεύματα στο έδαφος" στην Ουκρανία, "δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα". Απαντώντας μία ημέρα αργότερα, ο Σολτς δήλωσε στους δημοσιογράφους πως "δε θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα, στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος, που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκές ή νατοϊκές χώρες" και ότι οι ηγέτες της συμμαχίας ήταν "ομόφωνοι σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα".  

Η δήλωση του Μακρόν ήταν "σκόπιμα διφορούμενη" και είχε ως στόχο να "δημιουργήσει αβεβαιότητα στο μυαλό των Ρώσων στρατιωτικών σχεδιαστών", ανέφερε το Bloomberg, παραφράζοντας ανώνυμους αξιωματούχους. Ωστόσο, έγινε "ενάντια στις ρητές επιθυμίες του γραφείου του Σολτς", ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Σε μια περαιτέρω σπόντα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Μακρόν συνέχισε το σχόλιό του, κατηγορώντας τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν προσέφεραν στην Ουκρανία τίποτα άλλο παρά "κράνη και υπνόσακους" όταν ξεκίνησε η σύγκρουση με τη Ρωσία το Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό έγινε αντιληπτό ως προσβολή από την καγκελαρία, δεδομένου ότι ο Σολτς ξεπέρασε γρήγορα την αρχική του απροθυμία να στείλει φονικά όπλα στην Ουκρανία, με τη Γερμανία να είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας του Κιέβου.

Παρά την εμφανή προθυμία του Μακρόν για κλιμάκωση, η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία 27 φορές περισσότερη διμερή στρατιωτική βοήθεια από τη Γαλλία (17,7 δισ. ευρώ έναντι 0,64 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

"Στο Βερολίνο", σημειώνει το Bloomberg, "ο Μακρόν θεωρείται ως μια μοναρχική φιγούρα που είναι καλύτερος στο να εκδίδει μεγάλα οράματα παρά να τα υλοποιεί". Στενοί συνεργάτες του Σολτς αναγνώρισαν στο Bloomberg πως "οι δύο τους δεν τα πάνε καλά".

Από την άλλη πλευρά, "ο Μακρόν βλέπει τον Σολτς ως έναν ηγέτη χωρίς θάρρος και φιλοδοξία που δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από το βραχυπρόθεσμο μέλλον", δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail