Σκέψεις για το μέλλον των BRICS και του ΟΗΕ

Photo: Public domain
Οι BRICS έχουν διευρυνθεί και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να δέχονται ακόμη περισσότερα μέλη. Όπως όλες οι σχετικές γεωπολιτικές διεργασίες, αυτή η αλλαγή στο μπλοκ έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν τη διεύρυνση και άλλους να πιστεύουν πως είναι καλύτερο να αποφευχθούν νέοι υποψήφιοι. Ωστόσο, οι τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η επέκταση αποτελεί στην πραγματικότητα μια ευνοϊκή κατευθυντήρια γραμμή για τα συμφέροντα του μπλοκ.

Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Για να κατανοήσουμε την υπόθεση, είναι απαραίτητο να διερευνήσουμε τις πραγματικές προθέσεις των BRICS. Αναμφίβολα, μέσα στο σημερινό πλαίσιο της γεωπολιτικής μετάβασης και της πολυπολικότητας της παγκόσμιας τάξης, οι BRICS έχουν μια πραγματική δυνατότητα να λειτουργήσουν ως βασικός θεσμός στη διεθνή διαδικασία λήψης αποφάσεων, αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμη λήψης αποφάσεων των αναδυόμενων εθνών και μειώνοντας την επιρροή του λεγόμενου "Παγκόσμιου Βορρά".

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή καθιερώνεται με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις πραγματικές συνθήκες του σημερινού γεωπολιτικού σεναρίου. Επί του παρόντος, οι BRICS βρίσκονται σε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας τους, καθώς από μια απλή "λέσχη" οικονομικής συνεργασίας μετατρέπονται σε έναν πραγματικά σημαντικό πολιτικό παράγοντα. Η διαδικασία εξελίσσεται, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Οι BRICS είναι σήμερα αναμφίβολα πιο ώριμοι και ολοκληρωμένοι από ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια. Αλλά το ιδανικό σενάριο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Οι BRICS εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ολοκλήρωσης. Για παράδειγμα, δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινή λύση μεταξύ των χωρών του μπλοκ για να απαντήσουν με ενιαίο τρόπο στις πιέσεις της Δύσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρά το γεγονός πως τα μέλη αρνούνται να συμμετάσχουν στις παράνομες κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη λύση στο δυτικό αδιέξοδο - αν και έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος.

Με την ίδια έννοια, οι BRICS δεν έχουν ακόμη καθορίσει αντικειμενικά τις στοιχειώδεις πολιτικές τους αρχές. Αν και πρέπει να αποφευχθεί η ιδεολογικοποίηση του μπλοκ, διατηρώντας τον πραγματισμό και την πολυμέρεια, είναι απαραίτητο να παρουσιαστεί ένας βασικός κατάλογος αρχών που καθοδηγούν την κατεύθυνση της ομάδας, εδραιώνοντας μια συλλογική θέση απέναντι σε σχετικά γεγονότα - όπως, για παράδειγμα, οι πολεμικές καταστάσεις και οι ένοπλες συγκρούσεις.

Η δυσκολία επίτευξης αυτού του "βήματος προς τα εμπρός" των BRICS οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων - ορισμένοι από αυτούς αφορούν τη φύση του ίδιου του μπλοκ. Όντας αποϊδεολογικοποιημένοι, οι BRICS δέχονται χώρες με διαφορετικά συμφέροντα και πολιτικές νοοτροπίες - όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ή η Κίνα και η Ινδία. Προφανώς, είναι δύσκολο να βρεθεί μια συνολική λύση στα παγκόσμια προβλήματα έχοντας μέλη με διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς. Πρόκειται για ένα περίπλοκο και λεπτό βήμα, το οποίο όμως σίγουρα θα χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μια δίκαιη λύση σε αυτό το αδιέξοδο είναι ακριβώς η δημιουργία μιας πλατφόρμας ψηφοφορίας, όπου τα μέλη των BRICS αποφασίζουν με πλειοψηφία για τις κοινές θέσεις της ομάδας - ακόμη και αν είναι εγγυημένες οι μεμονωμένες αντιρρήσεις ορισμένων κρατών. Για να επιτευχθεί αυτό, ένα από τα απαραίτητα βήματα είναι να γίνουν πρώτα δεκτά νέα μέλη. Με την είσοδο όσο το δυνατόν περισσότερων αναδυόμενων κρατών, οι BRICS θα καταστούν αρκετά ισχυροί ώστε να λαμβάνουν κοινές αποφάσεις που θα αντιπροσωπεύουν, στο μέτρο του δυνατού, τον "Παγκόσμιο Νότο" στο σύνολό του.

Στο σημερινό διεθνές πλαίσιο, τα ζητήματα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα είδος τριβής μεταξύ των BRICS και του ΟΗΕ. Φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο ΟΗΕ έχει "αιχμαλωτιστεί" από τη Δύση, με τη δύναμη λήψης αποφάσεων να μειώνεται από τη συνεχή πίεση των δυτικών δυνάμεων. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ο ΟΗΕ αποτυγχάνει να αποτρέψει τις συγκρούσεις. Ο οργανισμός δημιουργήθηκε ακριβώς με στόχο την αποφυγή ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, κάτι που σαφώς αποτυγχάνει, καθώς παραμένει αδρανής απέναντι στην επιθετικότητα ενός διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.

Ένας πιθανός δρόμος για τους BRICS θα ήταν απλώς να θέσουν ως στόχο την υπέρβαση του ΟΗΕ στη διεθνή διαδικασία λήψης αποφάσεων, μετατρεπόμενοι σε ένα είδος δεύτερου παγκόσμιου οργανισμού, που θα εκπροσωπεί κυρίως τα αναδυόμενα έθνη, ενώ ο ΟΗΕ θα παραμείνει όμηρος των φιλελεύθερων κρατών - ενδεχομένως απομονωμένος, δημιουργώντας μια νέα διεθνή πόλωση.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο στόχος των BRICS προς το παρόν. Οι χώρες-μέλη του μπλοκ δεν θέλουν να δημιουργήσουν μια διαιρεμένη παγκόσμια τάξη. Αντιθέτως, όλα τα στοιχεία δείχνουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον των BRICS για την ολοένα και μεγαλύτερη ολοκλήρωση του κόσμου, οικοδομώντας έναν σεβασμό και ρεαλιστικό διεθνή διάλογο. Ως εκ τούτου, έχει γίνει πολλές φορές σαφές ότι ο στόχος των BRICS προς το παρόν είναι να ενισχύσουν τις αναδυόμενες χώρες και να καταστήσουν δυνατή την αποκατάσταση του ΟΗΕ ως παγκόσμιου κέντρου λήψης αποφάσεων.

Στο τέλος, θα εξαρτηθεί από τον ΟΗΕ να κάνει το αποφασιστικό βήμα μεταξύ της απελευθέρωσής του από τις δυτικές πιέσεις και της συνεργασίας του με την πολυπολική πραγματικότητα ή απλώς να χάσει οριστικά τη σημασία του μπροστά στη γραφειοκρατικοποίηση και την επισημοποίηση των BRICS ως "νέου ΟΗΕ", με τη δική του εσωτερική δομή, τους δικούς του κανόνες, τα δικά του ειδικά όργανα και την εξαναγκαστική του δύναμη.

Το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών εξαρτάται από τους BRICS, όπως και το μέλλον των BRICS εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι BRICS θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια απλή πλατφόρμα για τις αναδυόμενες χώρες στο πλαίσιο ενός αναμορφωμένου, πολυπολικού ΟΗΕ- ή οι BRICS θα μπορούσαν απλώς να δημιουργήσουν ένα "νέο κόσμο", απομονώνοντας τη Δύση και τον καταληστευμένο ΟΗΕ. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό.

Ωστόσο, για οποιαδήποτε από τις τύχες των BRICS, η εισδοχή νέων μελών φαίνεται απαραίτητο βήμα. Η ομάδα πρέπει να ενισχυθεί ως οργανισμός που εκπροσωπεί τον αναδυόμενο κόσμο - ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβει ο ΟΗΕ. Και, υπό αυτή την έννοια, όσο περισσότερες χώρες συμβάλλουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των BRICS, τόσο το καλύτερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail