Bye bye σοκολάτες... Οι τιμές του κακάο χτύπησαν ιστορικό υψηλό

pixabay / TinaKirk
Freepen.gr - Η τιμή των κόκκων κακάο εκτοξεύθηκε σε ιστορικό υψηλό την Τρίτη, εν μέσω περιορισμών στην προσφορά στη Δυτική Αφρική, η οποία παράγει περίπου το 70% της σοδειάς παγκοσμίως.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο αναφοράς για παράδοση το Μάιο στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE) της Νέας Υόρκης εκτοξεύτηκαν για λίγο στα 10.030 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές, προτού αργότερα χαλαρώσουν και διαμορφωθούν γύρω στα 9.625 δολάρια ανά τόνο. Είναι η πρώτη φορά που το εμπόρευμα ξεπερνά το όριο των 10.000 δολαρίων.

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν πάνω από 150% τους τελευταίους τρεις μήνες και έχουν αυξηθεί κατά 255% από το Μάρτιο του 2023.

Οι ειδικοί αποδίδουν την εκτόξευση των τιμών στις κακές σοδειές στη Δυτική Αφρική, καθώς οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, παλεύουν εδώ και μήνες με ακραίες καιρικές μεταβολές και ασθένειες των κακάο.

"Καθώς αυτές οι δύο κορυφαίες χώρες παραγωγής προμηθεύουν περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων κόκκων κακάο, οποιαδήποτε αλλαγή στην παραγωγή τους τείνει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά κακάο", προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) σε πρόσφατη έκθεσή του.

Σημαντικά χαμηλότερη συγκομιδή κακάο αναμένεται και σε άλλες χώρες παραγωγής κακάο, όπως η Νιγηρία και η Γκάνα.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail