Το Chatham House διατυπώνει θέσεις για τη "βαλκανοποίηση" των ΗΠΑ

Το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, κοινώς γνωστό ως Chatham House, διερεύνησε το ενδεχόμενο ενός "εθνικού διαζυγίου" στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών. Αυτό το "εθνικό διαζύγιο" θα επιδεινωθεί στις εκλογές, με τον συγγραφέα μάλιστα να υποστηρίζει πως η χώρα είναι σήμερα πιο διχασμένη από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τον 19ο αιώνα. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια επιρροή της στην λήψη γεωπολιτικών αποφάσεων των Άγγλων, αυτός είναι ένας σημαντικός ισχυρισμός για το think tank που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Μπρους Στόουκς, συνεργάτης του Chatham House, υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν "δύο ήπειροι της Αμερικής", ίσως και τρεις, λόγω του τεράστιου διακομματικού ελέγχου του Κογκρέσου από το Ισραήλ. Διερωτάται επίσης αν οι ΗΠΑ "οδεύουν προς ένα εθνικό διαζύγιο", καθώς "υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα στην κοινωνία και την πολιτική των ΗΠΑ" που αντανακλά "παλιές γραμμές μάχης του Εμφυλίου Πολέμου".

Ο Στόουκς ισχυρίζεται πως "γίνεται λόγος για έναν άλλο εμφύλιο πόλεμο που ετοιμάζεται για το μέλλον της χώρας", γεγονός που κάνει τις "ολοένα και περισσότερο βαλκανοποιημένες ΗΠΑ [...] ακόμη πιο εσωστρεφείς, απασχολημένες με τις εσωτερικές διαιρέσεις σχετικά με τη μετανάστευση, τη φυλή, την ανισότητα και τα ζητήματα σεξουαλικής και έμφυλης ταυτότητας".

Υποστηρίζει ότι η "αυτοαπορρόφησή" του μεταφράζεται σε "απομονωτισμό και προστατευτισμό", ο οποίος έρχεται σε "βάρος της ασφάλειας και των οικονομικών συμμαχιών" των ΗΠΑ. Ο συνεργάτης προσθέτει πως "οι αναδυόμενες δύο αμερικανικές ηπείρους μπορούν επίσης να παρατηρηθούν σε μια σειρά από διχαστικά κοινωνικά ζητήματα που αντανακλούν βαθύτερες διαιρέσεις από αυτές που απλώς εκδηλώνονται στην κάλπη".

Το άρθρο του Chatham House έρχεται την ώρα που η Ουκρανία έχει πρακτικά ηττηθεί, γεγονός που έχει κάνει την Ευρώπη όλο και πιο διχασμένη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να παρέμβει άμεσα, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θέλει η χώρα του να χάσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τα σχέδια του Γάλλου προέδρου για άμεση επέμβαση στην Ουκρανία.

Η μαγκιά του Μακρόν, παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα και τον βιομηχανικό αγώνα της Ευρώπης, μπορεί να οφείλεται στο ότι προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξη τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή στο ότι έχει πλέον πραγματικά αυταπάτες. Παρ' όλα αυτά, στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε σχεδόν αβασάνιστα πως η ρωσοφοβική στάση του Μακρόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πρώην γαλλικές αποικίες στην Αφρική που ήλεγχε και επαναστατούσαν εναντίον του. 

Πέρα από την προειδοποίηση ότι η Ρωσία είναι επίσης έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο, αν βρεθεί σε υπαρξιακή μάχη, ο Πούτιν δήλωσε πως η "μπάλα των βαμπίρ" πλησιάζει στο τέλος της, σε μια σαφή αναφορά στη νεοαποικιακή οικονομική παγκοσμιοποίηση, την οποία υπηρετούν ο Μακρόν και ο Μπάιντεν.

Ο Chatham House υποστήριξε επίσης ότι η "βαλκανοποίηση" των "δύο Αμερικανών" υπερβαίνει τις προτιμήσεις στην κάλπη και, μεταξύ των ποικίλων επιλεκτικών στατιστικών του, υπάρχει ακόμη και μεγάλο χάσμα για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με το 61% των φιλελεύθερων Δημοκρατικών να πιστεύει πως "το Ισραήλ προχωράει πολύ μακριά στην στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Χαμάς", κάτι με το οποίο συμφωνεί μόνο το 8% των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων. Αποδεικνύεται ότι δε λείπουν και εκείνοι που διαφωνούν με την υποτιθέμενη αποστασιοποίηση του Μπάιντεν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην πραγματικότητα, ένα από τα πειστικά στοιχεία είναι πως και τα δύο κόμματα του Κογκρέσου βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάργησης της παρουσίας του TikTok στις ΗΠΑ, επειδή η κυβέρνηση Νετανιάχου υποστηρίζει ότι η κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει οξύνει την κριτική για τη βίαιη σφαγή των κατοίκων της Γάζας από το Ισραήλ, την οποία πολλοί Αμερικανοί νέοι απεχθάνονται. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ακόμη και εξαιρετικά διχασμένες όσον αφορά το Ισραήλ, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία, και αυτό θα επηρεάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

"Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του 2024 είναι απίθανο να επιλύσει αυτές τις διαφορές. Στην πραγματικότητα, μπορεί να τις εμβαθύνει, όποιος και αν γίνει πρόεδρος. Ακριβώς όπως οι κάτοικοι του Νότου δεν αποδέχθηκαν ποτέ πλήρως την έκβαση του εμφυλίου πολέμου, οι υποστηρικτές του Τραμπ που πιστεύουν ότι οι εκλογές του 2020 ήταν κλεμμένες, είναι απίθανο να αποδεχτούν με χάρη μια ήττα το 2024, προμηνύοντας περισσότερη δυσαρέσκεια και πιθανή αναζωπύρωση της βίας. Και αν κερδίσει ο Τραμπ, οι υποστηρικτές του Μπάιντεν μπορεί να το αποδώσουν σε εκλογική υπονόμευση των Ρεπουμπλικάνων, αποξενώνοντας ακόμη περισσότερο τους Δημοκρατικούς από τους Αμερικανούς συμπολίτες τους", υποστηρίζει ο Στόουκς.

"Οι φίλοι και οι σύμμαχοι της Αμερικής πρέπει να καταλάβουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετατραπεί σε Ασυμβίβαστες Πολιτείες. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο Αμερικές - και βρίσκονται σε πόλεμο. Πολεμούν για κοινωνικά, πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα και για το ποιον ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στον κόσμο. Οι αμερικανικές εκλογές του 2024 είναι απλώς μια ακόμη μάχη σε αυτόν τον πόλεμο", καταλήγει.

Ο Μπάιντεν πιθανότατα θα έχανε από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, αν οι γενικές εκλογές του 2024 διεξάγονταν αύριο, καθώς ο νυν πρόεδρος υπολείπεται σε κάθε σημαντική πολιτεία και σε εθνικές δημοσκοπήσεις. Το αν ο Τραμπ θα διατηρήσει αυτό το πλεονέκτημα μέχρι το Νοέμβριο μένει να το δούμε, αλλά αυτό που είναι αναμφίβολο είναι ότι οι ΗΠΑ είναι σήμερα ακόμη πιο διχασμένες από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο ο Μπάιντεν έχει αποσπάσει τη χώρα του σε εξωτερικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail