Διευκρινίζοντας τα γεγονότα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα

Μια μικρή ομάδα βαριά οπλισμένων τρομοκρατών σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 100 σε επίθεση στο χώρο του Crocus City Hall έξω από τη Μόσχα την Παρασκευή. Παρόλο που το ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη, το RT India έγραψε στο Twitter ότι "Η ευρέως διαδεδομένη εικόνα που υποτίθεται πως είναι δήλωση της ομάδας που αναλαμβάνει την ευθύνη για το περιστατικό χρησιμοποιεί ένα πρότυπο ειδήσεων που το ISIS προφανώς εγκατέλειψε πριν από πολλά χρόνια". Επομένως, παραμένει ασαφές ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή την επίθεση μέχρι οι ρωσικές αρχές να μοιραστούν την επιβεβαίωση.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, το ISIS-K εξακολουθεί να είναι ο κύριος ύποπτος, δεδομένου ότι η FSB ματαίωσε τη σχεδιαζόμενη επίθεσή του εναντίον μιας συναγωγής στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα και οι πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων πως δεν υπάρχει "κανένας λόγος να αμφισβητηθεί" ο ισχυρισμός τους για την ανάληψη της ευθύνης. Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα εξέδωσε επίσης μια δήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι "παρακολουθεί τις αναφορές πως εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια για την στόχευση μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, και οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να συμβουλεύονται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις".

Παρόλο που η προειδοποίησή τους αφορούσε μόνο τις επόμενες 48 ώρες από τις 7 Μαρτίου, συνέπεσε με τη σύλληψη του τρομοκρατικού πυρήνα ISIS-K από την FSB, αν και πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέδωσαν τη δήλωσή τους ως υποτιθέμενη απόδειξη ότι η Αμερική γνώριζε εκ των προτέρων πως επρόκειτο να συμβεί μια άλλη μεγάλη επίθεση. Άλλοι, όπως ο πρώην πρόεδρος και εν ενεργεία αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπέθεσαν ότι το Κίεβο εμπλέκεται, αν και οι αρχές δεν έχουν ακόμη μοιραστεί κανένα στοιχείο που να δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας είπε επίσης στην ίδια δήλωση ότι θα πρέπει να υπάρξει "καταστολή των οικογενειών [των τρομοκρατών]", κάτι που επαναλαμβάνει αυτό που έγραψε λίγο μετά τον βομβαρδισμό της γέφυρας της Κριμαίας το περασμένο καλοκαίρι. Τότε, είχε απαιτήσει πως "είναι απαραίτητο να ανατινάξουμε τα ίδια τους τα σπίτια και τα σπίτια των συγγενών τους", αν και είναι απίθανο ο πρόεδρος Πούτιν να ακολουθήσει τη συμβουλή του να τιμωρήσει συλλογικά τις οικογένειές τους, καθώς η Ρωσία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ έτσι όταν διεξάγει αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η συναισθηματική αντίδραση του Μεντβέντεφ είναι κατανοητή, αλλά σίγουρα θα συνειδητοποιήσει μόλις ηρεμήσει ότι η λύση του κινδυνεύει μόνο να γεννήσει περισσότερη τρομοκρατία, δημιουργώντας εύλογα παράπονα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ριζοσπάστες για να χειραγωγήσουν τα θύματα ώστε να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις. Αντί να επιτεθεί στις οικογένειες των ενόχων, η Ρωσία θα συνεχίσει την έρευνά της, η οποία θα της επιτρέψει να προσδιορίσει τι ακριβώς συνέβη και την πλήρη έκταση της ξένης ανάμειξης.

Παρόλο που το ISIS-K είναι ο κύριος ύποπτος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η ομάδα μπορεί να καθοδηγήθηκε έμμεσα από εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών για να επιτεθεί στη Ρωσία, κάτι που είναι πιθανό αν είχε έναν υψηλόβαθμο πληροφοριοδότη ή μια ομάδα από αυτούς στις τάξεις της. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βετεράνων Άλφα της FSB Σεργκέι Γκοντσάροφ, για παράδειγμα, πιστεύει πως ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας Κιρίλ Μπουντάνοφ ήταν αναμεμειγμένος. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν αυτό, αλλά είναι επίσης πρόωρο να απορρίψουμε αυτή τη θεωρία.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, ωστόσο, είναι ότι αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν είχε σκοπό να στείλει μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ ή συνδέεται με την Υεμένη με οποιονδήποτε τρόπο, σε αντίθεση με τις θεωρίες συνωμοσίας που εκτόξευσε ένας κορυφαίος επηρεαστής των Alt-Media στο X. Το εν λόγω άτομο υπέθεσε την πρώτη με βάση το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του Crocus είναι φίλος του πρώην προέδρου, ο οποίος κάποτε διοργάνωσε εκεί έναν διαγωνισμό "Μις Υφήλιος", ενώ η δεύτερη καθοδηγήθηκε από αναφορές πως οι Χούτι συμφώνησαν να μην στοχεύουν ρωσικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ένα τόσο εξέχον πρόσωπο θα εισήγαγε τέτοιες γελοίες εικασίες στο διάλογο, δεδομένου ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο να δυσφημίσει τους σεβαστούς συνεργάτες του μέσω του συσχετισμού. Έχουν φιλοξενηθεί σε κορυφαίο ρωσικό think tank, έχουν τακτικό πρόγραμμα σε μία από τις ξενόγλωσσες πλατφόρμες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, έχουν εμφανιστεί σε κορυφαίο ρωσικό talk show και έχουν πάρει συνέντευξη από έναν επίτροπο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μεταξύ άλλων αξιώσεων φήμης. Κανένας από αυτούς τους εταίρους δεν ασχολείται με θεωρίες συνωμοσίας.

Αυτό τυχαίνει να είναι το ίδιο πρόσωπο που έγραψε νωρίτερα αυτό: Η Ρωσία εξέταζε το ενδεχόμενο μιας ναυτικής νηοπομπής με την Τουρκία που θα σπάσει τους αποκλεισμούς και θα προστατεύεται από τα στρατιωτικά της μέσα στη Συρία- υπάρχει μια "σχεδόν συναίνεση" μεταξύ του ρωσικού βαθέος κράτους ότι "το Ισραήλ μπορεί να είναι de facto εχθρός" της χώρας τους- η Ρωσία "στρέφεται προς την Παλαιστίνη", η βοήθειά της στη Γάζα περιλαμβάνει το "στρατιωτικό φάσμα"- και ετοιμάζεται να ασκήσει δίωξη κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Οι τελευταίες θεωρίες συνωμοσίας τους είναι εξίσου γελοίες και σαφώς ψευδείς. 

Αυτή που αφορά τον Τραμπ δεν έχει νόημα, καθώς υπάρχουν πιο άμεσοι τρόποι να του στείλει κανείς ένα μήνυμα από το να επιτεθεί σε έναν χώρο στον οποίο εμφανίστηκε κάποτε πριν από μια δεκαετία στην άλλη άκρη του κόσμου, ενώ αυτή η ανάλυση εδώ βασίζεται σε επίσημες ρωσικές δηλώσεις για να καταρρίψει τον ισχυρισμό περί συμμαχίας με τους Χούθις. Η Ρωσία διεξάγει διάλογο με αυτή την ομάδα, η οποία δικαιολογημένα επιθυμεί την πολιτική της υποστήριξη στο ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά έχει επίσης καταδικάσει τις επιθέσεις τους εναντίον πολιτικών σκαφών και υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση.

Αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτές που εκτοξεύονται από αυτόν τον κορυφαίο παράγοντα επιρροής των Alt-Media, δυσφημούν ολόκληρη την κοινότητα των μέσων ενημέρωσης που δεν ανήκουν στο Mainstream και τους διάσημους εταίρους αυτού του ατόμου εντός της Ρωσίας. Είναι άλλο πράγμα να αναρωτιέται κανείς αν εμπλέκονται εκείνοι που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιέγραψε πρωτοφανώς ότι διεξάγουν πόλεμο κατά της Ρωσίας και άλλο να γράφει πως "δεν είναι δύσκολο να κάνει κανείς τα μαθηματικά" για να δει ότι αυτή η επίθεση συνδέεται με τον Τραμπ και την Υεμένη. Το πρώτο είναι λογικό, ενώ το δεύτερο είναι γελοίο.

Τα αντικειμενικά υπάρχοντα γεγονότα είναι ότι το ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο που εγκατέλειψε πριν από χρόνια, γι' αυτό και η αλήθεια αυτής της δήλωσης αμφισβητήθηκε από το RT India, και πως η FSB συνέλαβε τα μέλη τους νωρίτερα αυτό το μήνα πριν προλάβουν να επιτεθούν σε μια συναγωγή στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν επίσης μια προειδοποίηση προς τους πολίτες τους στη συνέχεια να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις όπως συναυλίες για τις επόμενες 48 ώρες και οι πηγές πληροφοριών τους δήλωσαν αργότερα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν αμφιβάλλουν για την εμπλοκή του ISIS-K σε αυτή την επίθεση.

Η έρευνα θα καθορίσει όλους εκείνους που έπαιξαν οποιονδήποτε ρόλο σε αυτό που μόλις συνέβη, αλλά επειδή προφανώς μόλις ξεκίνησε και θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να ολοκληρωθεί, οι άνθρωποι θα μοιραστούν φυσικά τις δικές τους θεωρίες σχετικά με αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Λογικές εικασίες, όπως το να αναρωτιέται κανείς αν εμπλέκονται η Ουκρανία ή/και οι ΗΠΑ, είναι μια χαρά, δεδομένου ότι διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αλλά είναι απαράδεκτο να εκμεταλλεύεται κανείς αυτό το περιστατικό για να εκτοξεύσει θεωρίες συνωμοσίας για ψεύτικη σημαία, τον Τραμπ, την Υεμένη ή οτιδήποτε άλλο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail