Frontex: Η παράνομη μετανάστευση από τη Δυτικής Αφρικής προς την ΕΕ αυξήθηκε κατά 541%

Freepen.gr - Η κρίση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς τους δύο πρώτους μήνες του 2024 σημειώθηκαν 31.200 παράτυπες διελεύσεις συνόρων, δηλαδή το ίδιο επίπεδο με τον περσινό αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex, του οργανισμού εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ένα από τα στοιχεία που ξεχώρισαν ήταν η εκρηκτική αύξηση κατά μήκος της δυτικοαφρικανικής διαδρομής προς την Ευρώπη, η οποία αυξήθηκε κατά 541% τους τελευταίους δύο μήνες.

"Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής παρέμεινε η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική διαδρομή στην ΕΕ, με τις αφίξεις τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο να φτάνουν σχεδόν τις 12.100. Αυτό ήταν το υψηλότερο σύνολο για αυτούς τους δύο μήνες από τότε που ο Frontex άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 2011", έγραψε ο οργανισμός.

Τους τελευταίους μήνες, εγκληματικές ομάδες που εδρεύουν στη Μαυριτανία και επικεντρώνονται στην εμπορία ανθρώπων στέλνουν τους υποσαχάριους μετανάστες που διέρχονται από τη χώρα προς τα Κανάρια Νησιά, τα οποία ανήκουν στην Ισπανία αλλά βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής. Οι διακινητές ανθρώπων στριμώχνουν αυτούς τους ανθρώπους σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς σε βάρκες "cayuco", που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη ζωή τους αλλά και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τις συμμορίες.

Άλλα δρομολόγια σημείωσαν επίσης μεγάλα άλματα, όπως το δρομολόγιο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο σημείωσε αύξηση 117%. Εν τω μεταξύ, η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, στην οποία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων διελεύσεων το 2023, "συνέχισε να παρουσιάζει πτωτική τάση από τους τελευταίους μήνες, με ετήσια μείωση κατά 70 τοις εκατό σε λίγο πάνω από 4.300. Τον Ιανουάριο, υπήρξαν περίπου 2.000 εντοπισμοί στη διαδρομή".

* Πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail