Να γιατί η ουκρανική GUR, και όχι το ISIS-K, είναι ο κύριος ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus

Από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Crocus City Hall της Μόσχας, οι εικασίες οργιάζουν για το αν η ISIS-K ήταν πραγματικά υπεύθυνη, όπως ισχυρίζεται η ομάδα, ή αν η υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας GUR ενορχήστρωσε τα πάντα με την κάλυψη πρακτόρων της που παρίσταναν τα μέλη της ομάδας αυτής. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τρέχουν το πρώτο σενάριο, ενώ κάνουν τα πάντα για να απαξιώσουν το δεύτερο, αλλά υπενθυμίζοντας το τρομοκρατικό ιστορικό της GUR και τους δεσμούς της με ριζοσπάστες ισλαμιστές δείχνει πως δεν είναι υπεράνω υποψίας.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Darya Dugina το καλοκαίρι του 2022, την επίθεση με βόμβα σε φορτηγό στη γέφυρα της Κριμαίας το ίδιο φθινόπωρο, τη δολοφονία του Vladlen Tatarsky την άνοιξη του 2023 και τις διασυνοριακές τρομοκρατικές επιδρομές του λεγόμενου "Ρωσικού Σώματος Εθελοντών" κατά το περασμένο έτος. Συνδέονται επίσης με τρομοκράτες Τατάρους της Κριμαίας και Τσετσένους που συνδέονται με το ISIS. Η CIA συνδέεται επίσης με αυτές τις τρομοκρατικές πράξεις και ομάδες, αφού η Washington Post ανέφερε το περασμένο φθινόπωρο ότι ξαναέχτισε το GUR από την αρχή μετά το 2014.

Το σύγχρονο GUR είναι προϊόν της CIA, η οποία σίγουρα μοιράστηκε με τους προστατευόμενούς της όλα όσα έμαθε κατά τη διεξαγωγή του συνεχιζόμενου υβριδικού πολέμου στη Συρία, για να μην αναφέρουμε και τις τρομοκρατικές επαφές τους. Μέσω αυτής της σχολαστικής καλλιέργειας ο επικεφαλής της GUR Kirill Budanov απέκτησε τη δίψα του για αίμα, η οποία ήταν σε πλήρη επίδειξη την περασμένη άνοιξη, όταν δήλωσε πως "σκοτώνουμε Ρώσους και θα συνεχίσουμε να σκοτώνουμε Ρώσους οπουδήποτε στον κόσμο μέχρι την πλήρη νίκη της Ουκρανίας".

Όσο θανάσιμη κι αν έχει γίνει η GUR την τελευταία δεκαετία, εξακολουθεί να είναι μια απομίμηση της CIA, γι' αυτό και αναμένεται να κάνει λάθη από καιρό σε καιρό. Αυτό είναι σχετικό όταν πρόκειται για την τελευταία επίθεση, αφού η ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη χρησιμοποιώντας ένα ξεπερασμένο πρότυπο ειδήσεων, υποδηλώνοντας έτσι ότι κάποιος άλλος διεκδίκησε την ευθύνη στο όνομά τους αρχικά, αλλά στη συνέχεια η ISIS-K καιροσκοπικά το χρησιμοποίησε για λόγους επιρροής. Λαμβάνοντας υπόψη το τρομοκρατικό ιστορικό του και τους δεσμούς του με ριζοσπάστες ισλαμιστές, αυτός ο μυστηριώδης δράστης ήταν αναμφισβήτητα η GUR.  

Αυτό που πιθανότατα συνέβη είναι πως οι πράκτορές τους εμφανίστηκαν ως μέλη της εν λόγω τρομοκρατικής ομάδας, προκειμένου να διατηρήσουν την εύλογη άρνηση σε περίπτωση που η σχεδιαζόμενη επίθεση αποτραπεί ή οι τρομοκράτες συλληφθούν στη συνέχεια. Ένας από τους Τατζίκους που συνελήφθησαν στο αυτοκίνητο που έτρεχε προς τα ουκρανικά σύνορα ισχυρίστηκε ότι στρατολογήθηκαν από τους επιμελητές ενός ριζοσπαστικού καναλιού Telegram μόλις πριν από ένα μήνα για να πραγματοποιήσουν την επίθεση χρησιμοποιώντας ήδη αποθηκευμένα όπλα με αντάλλαγμα την πληρωμή με χρεωστική κάρτα περίπου 5000 δολαρίων ο καθένας.

Αυτοί οι υπήκοοι πιθανώς επιλέχθηκαν από την GUR, καθώς ορισμένοι από αυτούς έχουν προδιάθεση για θρησκευτικό ριζοσπαστισμό λόγω της παρατεταμένης κληρονομιάς του εμφυλίου πολέμου του Τατζικιστάν που εμπνεύστηκε από τους ισλαμιστές από τη δεκαετία του 1990 ενώ η χώρα τους γειτνιάζει με το αφγανικό αρχηγείο του ISIS-K και έχουν προνόμια ταξιδιού χωρίς βίζα στη Ρωσία. Κατά συνέπεια, καθώς φέρεται να στρατολογήθηκαν μέσω ενός ριζοσπαστικού καναλιού Telegram, η εμπλοκή του ISIS-K δεν φαίνεται εντελώς απίθανη και μπόρεσαν να εισέλθουν εύκολα στη Ρωσία με ελάχιστο έλεγχο.

Ωστόσο, δεν ήταν αρκετά ριζοσπαστικοί ώστε να βγουν με τα όπλα ή με μια έκρηξη αυτοκτονίας, όπως είναι γνωστό για το ISIS-K, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν αρκετή συμπάθεια για την ιδεολογία αυτής της ομάδας ώστε να εκτελέσουν αυτό που πίστευαν ότι ήταν η τελευταία αποστολή της με αντάλλαγμα χρήματα. Αυτό εξηγεί γιατί έφυγαν από τον τόπο του εγκλήματος, κάτι που είναι αντίθετο με ό,τι θα έκανε ποτέ οποιοδήποτε μέλος της εν λόγω ομάδας, αφού πρώτα πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα δεκάδες ανθρώπους και έβαλαν φωτιά στον χώρο.

Αν είχαν φτάσει στην Ουκρανία, όπου η FSB επιβεβαίωσε πως είχαν επαφές και ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι "τους ετοιμάστηκε ένα παράθυρο... για να περάσουν απέναντι", τότε πιθανότατα θα είχαν σκοτωθεί από την GUR για να καλύψουν τα πάντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η ομάδα έμαθε πώς να διεξάγει τρομοκρατία από τη CIA, η οποία με τη σειρά της τελειοποίησε αυτή την πρακτική στη Συρία τα τελευταία 13 χρόνια του υβριδικού πολέμου που διεξάγει εκεί, αλλά η GUR εξακολουθεί να είναι απομίμηση και γι' αυτό έκανε τρία πρόχειρα λάθη.

Με τη σειρά που συνέβησαν, το πρώτο τους λάθος ήταν η στρατολόγηση ανθρώπων που δεν ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου στον τόπο της επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης. Αυτό οδήγησε στη σύλληψη των ενόχων και στην αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο στρατολογήθηκαν με αντάλλαγμα χρήματα, γεγονός που αποτελεί ένα από τα σημάδια ότι το ISIS-K δεν ήταν πίσω από αυτό που συνέβη, καθώς τα μέλη τους περιμένουν πάντα να πεθάνουν ως "μάρτυρες". Κατά συνέπεια, το γεγονός πως έγινε αυτό το λάθος υποδηλώνει ότι η GUR ήταν απελπισμένη να προχωρήσει με τα σχέδιά της.

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι δεν είπαν στους πληρεξουσίους τους να καταφύγουν σε ένα ασφαλές σπίτι αμέσως μετά την επίθεση για να συναντήσουν ένα σύνδεσμο που θα τους βοηθούσε στη συνέχεια να φτάσουν στα σύνορα αργότερα, αλλά ο οποίος στην πραγματικότητα θα τους σκότωνε μόλις συναντηθούν, προκειμένου να καλύψουν τα πάντα. Αυτό τους οδήγησε να τρέξουν προς τα ουκρανικά σύνορα, δείχνοντας έτσι σε όλους ότι τουλάχιστον αισθάνονταν πως θα έβρισκαν καταφύγιο εκεί, γεγονός που έκανε τον ισχυρισμό της Ρωσίας για ουκρανική εμπλοκή πολύ πιο πιστευτό για πολλούς δύσπιστους Δυτικούς.

Και τέλος, το τελευταίο λάθος ήταν ότι η GUR χρησιμοποίησε ένα παρωχημένο πρότυπο ειδήσεων για να διεκδικήσει τα εύσημα για την επίθεση εκ μέρους της ISIS-K, η οποία προέβλεψαν σωστά ότι θα το χρησιμοποιούσε καιροσκοπικά για να αποκτήσει επιρροή. Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, σηματοδότησαν πως η ίδια η ομάδα δεν έπαιξε ρόλο στην οργάνωση αυτού που συνέβη, διαφορετικά θα είχαν χρησιμοποιήσει το πιο σύγχρονο πρότυπό τους. Στο σύνολό τους, αυτά τα τρία πρόχειρα λάθη απαξίωσαν την αφήγηση των Mainstream Media και αντ' αυτού τράβηξαν την προσοχή στην GUR.

Σε συνδυασμό με το τρομοκρατικό της ιστορικό και τους δεσμούς της με ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες, που αποδεικνύουν αντίστοιχα ότι έχει τις δυνατότητες και την πρόθεση να πραγματοποιήσει την επίθεση στον Crocus, καθώς και τις γνώσεις που απαιτούνται για να υποδυθεί εξτρεμιστές στο διαδίκτυο για σκοπούς στρατολόγησης, όλα αυτά καθιστούν την GUR την κύρια ύποπτη. Έμαθε τα πάντα για την τρομοκρατία από τη CIA, αλλά επειδή εξακολουθεί να είναι μια απομίμηση, έκανε μια σειρά από πρόχειρα λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα να ενοχοποιήσει την Ουκρανία αντί να προσδώσει ψεύτικη αξιοπιστία στην αφήγηση του ISIS-K.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail