Xavier Villar - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Αρκετοί στρατιώτες της Υεμένης ύψωσαν τις σημαίες της Υεμένης και της Παλαιστίνης στο πλοίο και το κατεύθυναν προς το λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη. Η στρατιωτική επιχείρηση, όπως είπαν, διεξήχθη επειδή η ναυτιλιακή εταιρεία που είχε ναυλώσει το πλοίο ήταν ισραηλινή.
Το Ισραήλ διέψευσε την είδηση, δηλώνοντας πως το πλοίο ήταν "βρετανικής ιδιοκτησίας και διαχειριζόταν από Ιάπωνες".
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η ναυτιλιακή εταιρεία ανήκε στον ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Ράμι Ούνγκαρ, ο οποίος διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την πολιτική ελίτ του Τελ Αβίβ.
Το άλλο γεγονός που έλαβε χώρα την ίδια ημέρα, στις 19 Νοεμβρίου, συνέβη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, στην Τεχεράνη, όπου ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, σε δημόσια εκδήλωση, προέτρεψε τις μουσουλμανικές χώρες να διακόψουν όλους τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές Παλαιστινίων.
Από τις 19 Νοεμβρίου, ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να αλλάζουν δρομολόγια, αποφεύγοντας την Ερυθρά Θάλασσα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει παράταση του ταξιδιού κατά περίπου δέκα ημέρες με πρόσθετο οικονομικό κόστος.
Ο συνολικός όγκος φορτίου που διέρχεται από τη διώρυγα του Σουέζ έχει μειωθεί κατά 45%, ενώ για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το ποσοστό πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερο.
Το καλύτερο παράδειγμα του αντίκτυπου του αποκλεισμού της Υεμένης και της έκκλησης του Αγιατολάχ Χαμενεΐ αντικατοπτρίζεται στην τρέχουσα κατάσταση του λιμανιού της Εϊλάτ, του μοναδικού λιμανιού που διαθέτει η σιωνιστική αποικία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το λιμάνι αυτό έχει πληγεί σοβαρά από τον αποκλεισμό που επέβαλε ο Άξονας Αντίστασης. Η εισαγωγή οχημάτων, που αποτελεί το κύριο φορτίο του λιμανιού, έχει ουσιαστικά σταματήσει εντελώς.
Η κατάσταση στο Εϊλάτ χρησιμεύει για να καταδείξει πώς μια κοινή στρατηγική, τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην παράλυση ενός από τα πιο σημαντικά λιμάνια του Ισραήλ.
Σε πολιτικό επίπεδο, η έκκληση για μποϊκοτάζ που απηύθυνε ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης στην ομιλία του στις 19 Νοεμβρίου παράγει αποτελέσματα. Στη Μαλαισία, η κυβέρνηση διέταξε τους φορείς εκμετάλλευσης των λιμένων της να αρνηθούν τον ελλιμενισμό πλοίων που προορίζονται για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ή εκείνων που ανήκουν στη ναυτιλιακή εταιρεία Zaim, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τις σιωνιστικές μυστικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, αυτός ο οικονομικός αποκλεισμός κατά της σιωνιστικής οντότητας δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα και πνεύμα από ορισμένες αραβικές χώρες, ιδίως την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με αναφορές που δημοσίευσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13, οι χώρες αυτές βοηθούν ενεργά το Ισραήλ να σπάσει τον αποκλεισμό που επέβαλαν οι Υεμενίτες στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το ρεπορτάζ ανέφερε πως εκατοντάδες φορτηγά ταξιδεύουν από τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, φτάνοντας τελικά στο λιμάνι της Χάιφα στα κατεχόμενα εδάφη μέσω του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αυτών των τριών χωρών και του Ισραήλ δεν είναι μυστικό. Συναλλάσσονται τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά με το ισραηλινό καθεστώς, ενώ προσποιούνται πως νοιάζονται για τους Παλαιστίνιους.
Το 1994 υπογράφηκε η λεγόμενη "ειρηνευτική συμφωνία" μεταξύ της Ιορδανίας και της σιωνιστικής οντότητας. Ωστόσο, απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Ιορδανίας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μελετών της Ουάσινγκτον, μια φιλοσιωνιστική αμερικανική δεξαμενή σκέψης, το 2023, πάνω από το 84% του πληθυσμού της αραβικής χώρας απέρριπτε κάθε είδους σχέση με το ισραηλινό καθεστώς.
Από την άλλη πλευρά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν τη λεγόμενη "εξομάλυνση" με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο των λεγόμενων "Συμφωνιών του Αβραάμ" που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δύο χώρες έχουν καθιερώσει στρατηγική συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού. Τον Ιανουάριο του 2022, η ισραηλινή εταιρεία εξοπλισμών Elbit Systems ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση ύψους 53 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια αμυντικών συστημάτων που είναι απαραίτητα για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ.
Τέλος, οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ βρίσκονται σε αδιέξοδο, γεγονός που, από στρατηγικής άποψης, αποτελεί νίκη για την παλαιστινιακή υπόθεση, ιδίως στο πλαίσιο της γενοκτονίας στη Γάζα.
Πάνω από ένα χρόνο πριν, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, σε μια από τις ομιλίες του, προειδοποίησε ότι η εξομάλυνση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στο σαουδαραβικό καθεστώς λόγω της "προδοσίας της παλαιστινιακής υπόθεσης" και της εσωτερικής αντίθεσης του σαουδαραβικού λαού στην απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες του.
Ωστόσο, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνέχισε την διπλωματία μέσω παρασκηνιακής οδού με το Ισραήλ και υπήρξαν ακόμη και εικασίες για εξομάλυνση των σχέσεων του Ριάντ με το Τελ Αβίβ μόλις ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν έχουν επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο εξομάλυνσης με το καθεστώς του Τελ Αβίβ, παρόλο που το σαουδαραβικό κοινό είναι σθεναρά αντίθετο με την ιδέα αυτή.
Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Πολιτικής Ανάλυσης Al-Maqreez Al-Arabi, που εδρεύει στο Κατάρ, έδειξε πώς το 89% των ερωτηθέντων στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στην Παλαιστίνη μόλις επισημοποιηθεί η εξομάλυνση με το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συνέχισε το σχέδιο "εξομάλυνσης" που ξεκίνησε επί Τραμπ, εστιάζοντας στις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των κρατών του Περσικού Κόλπου και του Ισραήλ, αντί να ασχοληθεί με το παλαιστινιακό ζήτημα και να τερματίσει τη γενοκτονία στη Γάζα.
Όλα αυτά αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός πολιτικού χάσματος στην περιοχή: από τη μία πλευρά, ο πολιτικός λόγος, που εκπροσωπείται από τις εκκλήσεις του Ιράν για μποϊκοτάζ κατά των Σιωνιστών και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίοι βλέπουν την Παλαιστίνη ως κεντρικό σημείο της Ummah που αξίζει πλήρη υποστήριξη.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια δέσμη αραβικών χωρών, οι κυβερνήσεις των οποίων προτιμούν να παραχωρήσουν την υποχρέωση της Ουμάμ να απελευθερώσει την Παλαιστίνη βοηθώντας την ισραηλινή κατοχή να σπάσει τον αποκλεισμό της.
* Ο Xavier Villar είναι διδάκτωρ Ισλαμικών Σπουδών και ερευνητής με έδρα την Ισπανία.