Jeffrey Sachs: Οι ΗΠΑ νομίζουν ότι κυβερνούν τον κόσμο, αυτό οδηγεί σε εντάσεις παντού

pixabay / OpenClipart-Vectors
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κυβερνούν τον κόσμο, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και οδηγεί σε εντάσεις παντού, όταν η Ουάσινγκτον συνειδητοποιήσει την ανάγκη να συνεργαστεί με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες του πολυπολικού κόσμου, θα έρθει μια νέα εποχή ειρηνικής συνεργασίας, δήλωσε στο RIA Novosti ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς.

"Γνωρίζουμε πως οι εμπορικές εντάσεις είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα των προσπαθειών των ΗΠΑ να επιβραδύνουν την οικονομική πρόοδο της Κίνας. Είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν την ηγεμονία ή τη μονοπολικότητα σε έναν κόσμο όπου η πολυπολικότητα είναι ήδη μια πραγματικότητα. Έτσι, οι ίδιες εντάσεις που οδήγησαν στον πόλεμο στην Ουκρανία αντικατοπτρίζονται στις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας", δήλωσε ο Sachs στο περιθώριο του China Development Forum στο Πεκίνο.

Ο Σακς πιστεύει πως η λύση μπορεί να είναι να υιοθετήσουν τα κράτη την πολυπολικότητα.

"Αυτή τη στιγμή, η αμερικανική πολιτική τάξη εξακολουθεί να είναι αποσυνδεδεμένη από τα βασικά γεγονότα στον κόσμο. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν πως κυβερνούν τον κόσμο. Φυσικά, αυτό είναι εξαιρετικά αφελές και απίστευτα επικίνδυνο, οδηγεί σε εντάσεις παντού", δήλωσε με σιγουριά ο Sachs.

Ο εμπειρογνώμονας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα συνειδητοποιήσουν σύντομα πως πρέπει να συνεργαστούν με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες μεγάλες δυνάμεις του πολυπολικού κόσμου.

"Όταν το κάνουν, θα έχουμε μια νέα εποχή ειρηνικής συνεργασίας. Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η πολιτική των ΗΠΑ θα καταφέρει να κατανοήσει τις νέες πραγματικότητες της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας πολιτικής", κατέληξε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail