Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των NYT περιγράφει λεπτομερώς την επέκταση του μυστικού πολέμου της CIA στην Ουκρανία προ δεκαετίας

Οι ΗΠΑ "καλλιέργησαν μια μυστική συνεργασία πληροφοριών" με την Ουκρανία "για περισσότερο από μια δεκαετία" και "μετέτρεψαν την Ουκρανία" σε "έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες της Ουάσινγκτον σε θέματα πληροφοριών εναντίον του Κρεμλίνου". Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ειδικότερα, έχει δημιουργηθεί ένα "δίκτυο κατασκοπευτικών βάσεων" που υποστηρίζεται από τη CIA και περιλαμβάνει "12 μυστικές τοποθεσίες κατά μήκος των ρωσικών συνόρων". Επιπλέον, το 2016 η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ξεκίνησε ακόμη και την εκπαίδευση μιας επίλεκτης ουκρανικής δύναμης κομάντος, η οποία αιχμαλώτιζε ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τα επανασχεδιάσει η υπηρεσία. Αυτό δεν είναι "ρωσική προπαγάνδα", αλλά πρόσφατη ιστορία των New York Times από τον Adam Entous, δύο φορές βραβευμένο με Πούλιτζερ, και τον Michael Schwirtz.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Ίσως κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι να γνώριζαν κάτι γι' αυτό εδώ και καιρό. Μπορεί κανείς να θυμηθεί πώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014 - κατονομάζοντας ιδιαίτερα τη CIA. Λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη το προαναφερθέν αποκαλυπτικό δημοσίευμα των NYT, αν κοιτάξει κανείς το χρονοδιάγραμμα, θα ήταν δύσκολο να μην αναρωτηθεί πόση ανάμειξη είχε η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας με το Μαϊντάν ή με την εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση του τάγματος Azov, της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής που μετατράπηκε σε σύνταγμα της Εθνοφρουράς στην Ουκρανία.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει ο Μαρκ Επίσκοπος, ερευνητής Ευρασίας στο Ινστιτούτο Quincy για την Υπεύθυνη Κρατική Στρατηγική: "μέσα σε λίγες ημέρες από την επανάσταση Euromaidan του Φεβρουαρίου 2014, η οποία κορυφώθηκε με την απομάκρυνση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και εισήγαγε μια σταθερά φιλοδυτική κυβέρνηση, ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, φέρεται να πρότεινε μια "τριμερή συνεργασία" με τη CIA και την MI6, την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου".

Προσθέτει ότι ένας "απόφοιτος ενός τέτοιου εκπαιδευτικού προγράμματος της CIA, ο τότε αντισυνταγματάρχης Kyrylo Budanov, κατέληξε να γίνει επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών" και πως "η εταιρική σχέση Κιέβου-CIA εμβαθύνθηκε υπό την κυβέρνηση Τραμπ". Εδώ, χρειάζεται κάποιο πλαίσιο σχετικά με την αμερικανική υπηρεσία.

Μακριά από το να είναι μια απλή "υπηρεσία κατασκοπείας", με έμφαση στην HUMINT (ανθρώπινη νοημοσύνη), η CIA είναι στην πραγματικότητα γνωστό εδώ και χρόνια ότι παίζει επίσης έναν "κεντρικό πολεμικό ρόλο", έχοντας για παράδειγμα οργανώσει έναν "κρυφό πόλεμο" στο Αφγανιστάν, "με μυστικές παραστρατιωτικές μονάδες στο έδαφος", σύμφωνα με ένα άρθρο της Washington Post του 2001. Μέσω του Κέντρου Ειδικών Δραστηριοτήτων, του τμήματος που είναι επιφορτισμένο με μυστικές και παραστρατιωτικές επιχειρήσεις (που διεξάγονται από την SOG - Special Operations Group), και με μυστική πολιτική δράση (που διεξάγεται από την PAG - Political Action Group), καθώς και άλλων τμημάτων, η Υπηρεσία συντονίζει την εκπαίδευση σε βασανιστήρια σε ξένες ομάδες, προωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις προβοκάτσιας, δολοφονίες ξένων ηγετών, "ευκαιρίες καθεστώτος" (κωδικός για πραξικόπημα) και πολλά άλλα. 

Σύμφωνα με τα λόγια του Greg Grandin (καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Yale), η CIA έχει χρησιμοποιήσει, τις τελευταίες δεκαετίες, την τρομοκρατία για να ενισχύσει "ανελεύθερες δυνάμεις" και "στρατιωτικοποιημένες κοινωνίες", ιδίως στη Λατινική Αμερική. Έχει περιγραφεί ότι εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών από ανθρώπους όπως ο καθηγητής και διπλωμάτης Peter Dale Scott, ο ιστορικός Alfred McCoy και οι δημοσιογράφοι Gary Webb και Alexander Cockburn. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να περιγράψουμε τη CIA ως μία από τις πιο (αν όχι την πιο) επικίνδυνη οργάνωση στον πλανήτη σήμερα.

Θα ήταν πολύ λογικό η CIA να είχε βοηθήσει στην ενορχήστρωση της ανατροπής του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς και να εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς στη χώρα αυτή - διότι αυτό ακριβώς κάνει η CIA.

Αναφερόμενος στην επέκταση του ΝΑΤΟ και στην πιθανότητα η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν ρώτησε κάποτε περίφημα πώς θα αντιδρούσε η Ουάσινγκτον αν η Κίνα αποφάσιζε να υπογράψει στρατιωτικό σύμφωνο με το Μεξικό και να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορα. Ομοίως, θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει ρητορικά: τι θα γινόταν αν η ρωσική FSB εγκαθιστούσε ένα δίκτυο κατασκοπευτικών βάσεων κατά μήκος των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων; Λοιπόν, η Ουάσινγκτον κάνει ακριβώς αυτό, εδώ και χρόνια.

Ο προαναφερθείς εμπειρογνώμονας Μαρκ Επίσκοπος έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι "η Μόσχα προειδοποίησε επανειλημμένα -για πολλά χρόνια πριν από το 2014- πως ήταν και παραμένει έτοιμη να λάβει δραστικά μέτρα για να εμποδίσει την Ουκρανία να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση ως προωθημένη επιχειρησιακή βάση κατά της Ρωσίας". Ο ίδιος προσθέτει: "Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη τα τελευταία 10 χρόνια, όπως αφηγούνται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες οι New York Times". Έτσι, υποστηρίζει, η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία (που ξεκίνησε το 2022), είτε συμφωνεί κανείς με αυτήν είτε όχι, "δεν είναι επίσης χωρίς το πλαίσιο της, το οποίο περιλαμβάνει μια λιτανεία παραπόνων που, όσο αδικαιολόγητα και αν είναι από την πλευρά της Δύσης, αποτελούν αυτό που το Κρεμλίνο θεώρησε επαρκή πρόκληση".

Πολλοί άνθρωποι έχουν γράψει για το σημαντικό θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, το οποίο αφορά την στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και την περικύκλωση της Ρωσίας. Είναι καιρός να μιλήσουμε για τη διεύρυνση της CIA - η οποία με τη σειρά της αφορά δολοφονίες, μυστικές και κρυφές ενέργειες και παραστρατιωτική δραστηριότητα. Ο ρόλος της CIA στην ουκρανική κρίση είναι ένα ακόμη, μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο μέρος της ιστορίας της μετασοβιετικής Ανατολικής Ευρώπης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail