Η αεροπορική υπεροχή της Ουκρανίας: Patriot ή πολιτικά τεχνάσματα;

Η προπαγάνδα είναι βασικό μέρος του πολέμου. Αλλά πού είναι η γραμμή μεταξύ της προπαγάνδας και της απροκάλυπτης χειραγώγησης; Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε ως Ψυχολογικές Επιχειρήσεις έχει πλέον μετατραπεί σε πλήρη χειραγώγηση, παρά τις σοβαρές απώλειες στο έδαφος.
 
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αφήγηση γύρω από την ουκρανική σύγκρουση έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά υποτιθέμενων νικών της κυβέρνησης του Κιέβου, πολλές από τις οποίες έχουν αναγνωριστεί ευρέως ως στρατηγικές επικοινωνιακές προσπάθειες παρά ως πραγματικοί θρίαμβοι στο πεδίο της μάχης. Ιστορίες υψηλού προφίλ, όπως το "Φάντασμα του Κιέβου", η γενναία αντίσταση των υπερασπιστών του νησιού Snake, και πιο ευφάνταστες ιστορίες όπως η "Κατσίκα του Κιέβου", ήταν εμβληματικές μιας ευρύτερης εκστρατείας για την παρουσίαση των ρωσικών δυνάμεων είτε ως ανίκανων είτε ως σημαντικά υποδεέστερων. Αυτή η απεικόνιση έχει επεκταθεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης της φήμης των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS), με επιπτώσεις όχι μόνο στη δυναμική στο πεδίο της μάχης αλλά και στην προσοδοφόρα επιχείρηση εξαγωγών όπλων της Ρωσίας.

Εδώ και δεκαετίες, η ρωσική στρατιωτική τεχνολογία, ιδίως τα μαχητικά αεροσκάφη της, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς εμπορίου του Κρεμλίνου. Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μια σειρά κυρώσεων και διπλωματικών πιέσεων για να περιορίσουν τις εξαγωγές όπλων της Μόσχας. Οι προσπάθειες αυτές έχουν επιτύχει σε διάφορους βαθμούς επιτυχίας, αλλά έχουν επίσης υπογραμμίσει τη γεωπολιτική πραγματικότητα ότι η ικανότητα να αντιστέκεται κανείς σε τέτοιες πιέσεις αποτελεί δείκτη εθνικής κυριαρχίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση της πολεμικής προπαγάνδας έχει γίνει ένα κρίσιμο εργαλείο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στον απόηχο της μάχης στην Avdeyevka, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις, μαζί με τους εταίρους τους στα μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να δυσφημίσουν το VKS. Οι ισχυρισμοί για την κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιοσημείωτου ισχυρισμού πως επτά ρωσικά αεροσκάφη καταστράφηκαν μέσα σε μόλις πέντε ημέρες από μόλις τρία αμερικανικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος "Patriot", τροφοδότησαν αυτή την αφήγηση.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος "Patriot", μετά από χρόνια μεικτών επιδόσεων έναντι λιγότερο τεχνολογικά προηγμένων εχθρών, ξαφνικά είδε ένα νέο φως μέσα από αυτές τις ιστορίες. Αυτή η αλλαγή στην αντίληψη αμφισβητεί τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τις δυνατότητες του συστήματος, όπως καταδεικνύεται από την υποτονική απόδοσή του έναντι φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων σε συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Παρά αυτές τις προηγούμενες ελλείψεις, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι οι "Patriots" ήταν αξιοσημείωτα επιτυχείς εναντίον ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του "Kinzhal".

Το περιοδικό Forbes ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας πυραύλους PAC-2 από συστοιχίες "Patriot", φέρεται να κατέρριψαν επτά ρωσικά αεροσκάφη Sukhoi μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Ο ισχυρισμός αυτός περιλαμβάνει την καταστροφή τόσο μαχητικών-βομβαρδιστικών Su-34 όσο και μαχητικών αεροπορικής υπεροχής Su-35, αναδεικνύοντας μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της αεράμυνας της σύγκρουσης. Τέτοιοι ισχυρισμοί εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ειλικρίνεια αυτών των αναφορών, δεδομένης της έλλειψης συγκεκριμένων στοιχείων που να υποστηρίζουν τις ισχυριζόμενες καταρρίψεις. Παρ' όλα αυτά, η αφήγηση που προωθείται υποδηλώνει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρησιακές δυνατότητες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Η ιστορία προεξοφλεί περαιτέρω πως, με τον τρέχοντα ρυθμό απώλειας αεροσκαφών, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαντλήσουν το απόθεμα των Su-34 και Su-35 μέσα σε έξι μήνες. Αυτή η ανάλυση, ωστόσο, παραβλέπει τις στρατηγικές και τακτικές πολυπλοκότητες της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του καθοριστικού ρόλου των ρωσικών βομβών ολίσθησης στη μάχη για την Avdeyevka. Η ασυνέπεια μεταξύ των αναφερόμενων καταρρίψεων και των πραγματικών αποτελεσμάτων στο έδαφος, ιδίως της απώλειας της Avdeyevka από τις ουκρανικές δυνάμεις, καταδεικνύει τις προκλήσεις στη συμφιλίωση των αφηγήσεων προπαγάνδας με την στρατιωτική πραγματικότητα.

Επιπλέον, η έκθεση θίγει την πολιτική δυναμική στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι κομματικές διαφωνίες έχουν επηρεάσει τη ροή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Η παρεμπόδιση περαιτέρω αποστολών πυραύλων "Patriot" από ορισμένες παρατάξεις του Κογκρέσου υπογραμμίζει την αλληλένδετη φύση της στρατιωτικής υποστήριξης και της πολιτικής βούλησης.

Έτσι, ενώ πολλαπλασιάζονται οι αφηγήσεις για δραματικές ουκρανικές επιτυχίες κατά των ρωσικών αεροσκαφών, η στρατηγική κατάσταση στο έδαφος λέει μια πιο διαφοροποιημένη ιστορία. Η εξάρτηση από την πολεμική προπαγάνδα, η πολυπλοκότητα της δυναμικής του διεθνούς εμπορίου όπλων και οι πολιτικές μηχανορραφίες που επηρεάζουν την στρατιωτική βοήθεια αποκαλύπτουν μια πολύπλευρη σύγκρουση που αψηφά απλουστευτικούς χαρακτηρισμούς. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, η αλληλεπίδραση μεταξύ των στρατιωτικών δυνατοτήτων, των πολιτικών αποφάσεων και του αφηγηματικού ελέγχου θα συνεχίσει να διαμορφώνει την πορεία της σύγκρουσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail