Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει πυραύλους Patriot κοντά στα ρωσικά σύνορα: Μαζική επέκταση των μέσων εναέριου πολέμου σε εξέλιξη

Freepen.gr - Στις 7 Μαρτίου ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Arvydas Anusauskas επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα τοποθετήσει πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος Patriot στη χώρα, η οποία συνορεύει με τη ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ καθώς και με τη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία. "Φέτος, το εκ περιτροπής σύστημα αεράμυνας θα τεθεί επιτέλους σε λειτουργία, τουλάχιστον εν μέρει", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους. "Στόχος μας είναι να έχουμε μια εκ περιτροπής λειτουργία παρόμοια με την αποστολή εναέριας αστυνόμευσης... Αυτή η αρχή δεν θα είναι κάτι εφάπαξ για μερικούς μήνες, αλλά θα καλύπτει όλους τους ημερολογιακούς μήνες και θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες αεράμυνάς μας", δήλωσε. Η εμβέλεια του ραντάρ του συστήματος θα μπορούσε να παρέχει κάλυψη βαθιά στον εναέριο χώρο τόσο του Καλίνινγκραντ όσο και της Λευκορωσίας.

Η ανακοίνωση της ανάπτυξης έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης τάσης ταχείας επέκτασης των δυτικών αναπτύξεων συστημάτων εναέριου πολέμου κοντά στο ρωσικό έδαφος, η οποία έχει επιταχυνθεί σημαντικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, διπλασιάζοντας τα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία. Συμπίπτει επίσης με τα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ "Steadfast Defender 2024" που προσομοιώνουν συγκρούσεις στην Ευρώπη, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα τέτοια γυμνάσια των τελευταίων δεκαετιών και για τα οποία η Μόσχα έχει ισχυριστεί πως αναδεικνύουν τον "όλο και πιο επιθετικό χαρακτήρα" της συμμαχίας.

Μετά την προσχώρησή της η Φινλανδία δεν θα είναι μόνο ο κύριος πελάτης των μαχητικών F-35, τα οποία προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για πιθανές εμπλοκές με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά θα είναι επίσης το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει το αμερικανοϊσραηλινό σύστημα David's Sling, έναν προηγμένο διάδοχο του Patriot, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε μάχη στο συριακό θέατρο. Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ώστε η Φινλανδία να φιλοξενήσει επίσης σημαντική παρουσία αεροσκαφών F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η εμπρόσθια παρουσία αμερικανικών F-35 στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ νέοι πελάτες, από τη Γερμανία έως την Τσεχική Δημοκρατία, έχουν αυξήσει σημαντικά τον αριθμό που θα αντιμετώπιζε η Ρωσία σε έναν πιθανό πόλεμο, με αναπτύξεις που βρίσκονται σε μεγάλη εμβέλεια για να πλήξουν στόχους στο Καλίνινγκραντ, τη Λευκορωσία και τη ρωσική ενδοχώρα. Τα γερμανικά, ολλανδικά, βελγικά και ιταλικά F-35 θα μπορούν επίσης να κάνουν χρήση αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στο πλαίσιο συμφωνιών κοινής χρήσης πυρηνικών. Όσον αφορά την αεράμυνα, η άμυνα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Aegis Ashore πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στην Πολωνία το 2024, μετά την ενεργοποίηση του ίδιου συστήματος στη Ρουμανία, οκτώ χρόνια πριν. Το σύστημα παρέχει μια υψηλότερης βαθμίδας ικανότητα στρατηγικής αντιπυραυλικής άμυνας που συμπληρώνει τα Patriot και David's Sling.

Η Ρουμανία έχει παραγγείλει επτά μονάδες Patriot Configuration 3 έναντι 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Πολωνία έχει επενδύσει 4,75 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το ίδιο σύστημα. Το σύστημα είδε για πρώτη φορά μάχη κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κύριος στόχος του ήταν το σοβιετικό Scud B, αν και το ρεκόρ των επιδόσεών του διαπιστώθηκε πως ήταν φτωχό με λίγες και πιθανώς καθόλου επιτυχείς καταρρίψεις ιρακινών μέσων. Αν και υπήρχε η ελπίδα ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος θα το καθιστούσε πιο αξιόπιστο, οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αποτυχία του να αναχαιτίσει ένα χτύπημα με αυτοσχέδιους πυραύλους που εκτόξευσαν αντάρτες της Υεμένης εναντίον της Σαουδικής Αραβίας το 2017. Με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο King Khalid του Ριάντ, οι πύραυλοι φάνηκε από δορυφορικές εικόνες ότι δεν εξουδετερώθηκαν και αντίθετα, όπως και τα ιρακινά Scuds, προσγειώθηκαν σε κοντινή απόσταση λόγω κακής ακρίβειας. Η ανάλυση των φωτογραφιών και των βίντεο του πλήγματος που αναρτήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το επιβεβαίωσε.

* Πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail